Klaus Iohannis, românilor din Italia: Este rolul Parlamentului să adopte un proiect privind votul românilor din Diaspora. Eu urmăresc evoluţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus românilor din Italia că partidele politice vor începe, săptămâna aceasta, dezbaterea pentru a găsi cea mai bună soluţie privind asigurarea votului românilor din Diaspora, amintind de proiectul liberalilor care vizează introducerea votului prin corespondenţă.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

Vă mulţumesc pentru primirea frumoasă pe care ne-aţi făcut-o, soţiei mele Carmen şi mie, dar şi întregii delegaţii cu care am venit astăzi aici, în Roma.

Este o mare bucurie să mă aflu aici, în mijlocul dumneavoastră. De fiecare dată întâlnirea cu românii care trăiesc în afara graniţelor este un moment plin de emoţie. Şi de fiecare dată, singurul meu regret este că nu i-am putut vedea şi asculta pe mai mulţi. Ştiu care sunt speranţele şi aşteptările voastre. Ştiu că vă doriţi o Românie normală, cu instituţii democratice care servesc şi respectă cetăţeanul, o ţară care vă apreciază munca şi valoarea, unde să vă întoarceţi oricând şi să găsiţi aceleaşi condiţii şi oportunităţi ca peste tot în Europa. Ştiu aceste lucruri şi ele reprezintă direcţii pe care le-am asumat ca preşedinte. De aceea, vreau să vă împărtăşesc câteva gânduri despre primele luni de mandat. Ele au fost despre valori şi principii, despre respectul şi recunoaşterea lor, despre începutul acestei construcţii.

De multe ori, din dorinţa de a face lucrurile repede sau de a repara ce nu a fost bine în trecut, suntem tentaţi să începem multe proiecte în acelaşi timp, fără să le pregătim. Să trecem la multe acţiuni, fără să ne asigurăm că fundaţia pe care construim este suficient de solidă. Aşa au eşuat multe idei şi intenţii bune. Această fundaţie se numeşte azi un alt mod de a face politică: mai puţin spectacol şi scandal care nu duce nicăieri, mai mult dialog care duce la rezultate; mai puţine vorbe de dragul vorbelor, mai multă seriozitate şi răbdare. Aceasta a fost prima mea promisiune şi de aici am început.

Dragii mei,

Am avut săptămâna trecută o nouă rundă de consultări cu partidele politice. Şi constatam atunci că deja această practică a intrat în normalitate. Foarte bine. Să nu uităm însă că până de curând România trăia în logica unui conflict permanent şi epuizant, între oameni şi între instituţii. E bine din când în când să ne amintim de unde am plecat, pentru ca astfel să apreciem ce am reuşit. Şi mereu să avem în vedere unde vrem să ajungem, pentru ca astfel să ştim ce nu am reuşit încă şi ce este de făcut mai departe.

M-am bucurat să constat că toate partidele s-au angajat public că vor începe în cel mai scurt timp, probabil chiar săptămâna aceasta, dezbaterea cu privire la legislaţia care asigură dreptul de vot al românilor din afara graniţelor. Există în acest moment un proiect privind votul prin corespondenţă. Este rolul Parlamentului să discute şi adopte o soluţie, oricare ar fi aceasta. Este rolul meu să aduc în dezbaterea publică acest subiect şi să-i urmăresc evoluţia. Şi aşa voi face. Eu cred că avem nevoie de o asemenea lege care priveşte votul românilor din diasporă. Nu doar pentru că am promis – şi toată lumea a promis. Deşi acest lucru în sine ar fi un argument suficient. Ci şi pentru că realitatea o impune. Pentru că este democratic şi principial ca statul român să se asigure că fiecare cetăţean îşi poate exercita dreptul fundamental la vot şi să ofere suficiente opţiuni pentru asta. Am auzit opinii diferite şi preocupări, chiar temeri, despre cum s-ar putea desfăşura votul prin corespondenţă sau cel electronic, dacă este suficient de sigur şi ce ar putea să îl afecteze. Sunt preocupări legitime, le înţeleg, mai ales că este prima dată când vom avea un altfel de proces de vot. Specialiştii vor da răspunsurile tehnice şi vor veni cu soluţii. Dar eu aş vrea să vă dau un răspuns de principiu. Să renunţăm la premisa neîncrederii – a cetăţenilor în autorităţi, a autorităţilor în cetăţeni, a instituţiilor în propria capacitate de a pregăti şi organiza un asemenea vot. Şi să pornim de la obiectivul că şi unii şi alţii ne dorim un vot în străinătate funcţional.

Românii din străinătate au arătat întregii lumi că sunt un exemplu de implicare civică şi participare, că sunt informaţi şi ştiu foarte bine ce îşi doresc. Că înţeleg şi preţuiesc puterea pe care un singur vot o poate avea în democraţie. Şi, dincolo de orice reguli şi proceduri, acest lucru face un vot sigur şi pe deplin asumat de cel care-l exprimă.

Dragii mei,

Cetăţenii noştri din diasporă joacă un rol esenţial într-o mai bună cunoaştere şi înţelegere a României în ţările unde trăiesc. Aici în Italia sunteţi o forţă, nu doar prin numărul mare, prin faptul că ne reprezentaţi şi pentru că aveţi un cuvânt de spus în comunităţile voastre. De aceea vă îndemn să fiţi solidari şi uniţi.

Astăzi am avut ocazia şi plăcerea să-l întâlnesc pe preşedintele Italiei, şi am avut marea plăcere să aud cuvinte de laudă şi de mulţumire pentru comunitatea românească. Am avut de asemenea plăcerea să-l întâlnesc pe preşedintele Senatului Italiei şi am avut încă o dată plăcerea să aud cuvinte apreciative şi de mulţumire pentru comunitatea românească. Iar în ţară pot să vă spun că sunteţi foarte apreciaţi. Deci, în concluzie, sunteţi bine văzuţi. Vă mulţumesc, continuaţi tot aşa.

„România trebuie să fie parte a Schengen“

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella a afirmat, luni, la Roma, în cadrul întrevederii cu preşedintele României, Klaus Iohannis, că a venit momentul ca România să fie parte a Schengen, Iohannis lansând invitaţia omologului său italian de a vizita România, iar Mattarella spunând că îi va da curs.

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu preşedintele italian Sergio Mattarella, în cadrul vizitei oficiale pe care o desfăşoară la Roma, despre tema aderării României la spaţiul Schengen, prilej cu care preşedintele Mattarella a reiterat sprijinul său şi al guvernului italian pentru acest obiectiv al României.

”A venit momentul ca România să fie parte a Schengen”, a declarat preşedintele italian, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

În contextul agendei europene actuale, referindu-se la problematica relaţiilor externe ale UE, Klaus Iohannis a menţionat importanţa asigurării unei perspective europene pentru Republica Moldova, Summitul de la Riga din luna mai reprezentând un moment – cheie în acest sens.

La rândul său, preşedintele Mattarella a dat asigurări că Italia va susţine abordarea României privind sprijinirea Republicii Moldova. Sergio Mattarella a mulţumit României pentru poziţia avută în cadrul Consiliul European extraordinar de săptămâna trecut de la Bruxelles, pe tema migraţiei, spunând că ţara noastră a fost unul dintre statele care au dat dovadă de cea mai mare sensibilitate pentru această problematică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite