Ponta: Am reafirmat sprijinul pentru o justiţie independentă. Biden: Suntem gata să vă ajutăm pentru a avea independenţă energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Joe Biden FOTO gov.ro
Victor Ponta şi Joe Biden FOTO gov.ro

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit, astăzi, şi cu premierul Victor Ponta, la scurt timp după ce a plecat de la Palatul Cotroceni. La începutul întrevederii la care a participat şi însărcinatul cu afaceri al SUA Duane Butcher, premierul a încercat o glumă.

Premierul Victor Ponta l-a întâmpinat pe vicepreşedintele SUA, Joe Biden, în jurul orei 11.45, la Palatul Victoria, pe treptele clădirii, Ponta l-a condus pe Biden în holul de onoare, unde şi-au strâns mâinile în faţa jurnaliştilor, pentru fotografia oficială. Biden a coborât din maşină după ce a aşteptat timp de circa două minute, timp în care agenţii s-au asigurat că a fost format un perimetru de securitate. 

Delegaţia României, condusă de Victor Ponta, şi cea a americană, condusă de Joe Biden, au purtat o discuţie pe tema statului de drept. La dezbateri au participat şi miniştrii Mircea Duşa, Titus Corlăţean, Gabriel Oprea, şi înscărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher. La începutul discuţiilor, premierul Ponta a încercat o glumă. Duane Butcher este un fel de consilier juridic. Ne ajută să nu facem greşeli“, a spus Ponta, atunci când i-a fost prezentat Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, stârnind râsetele delegaţiei americane.

Înainte de întâlnirea dintre cele două delegaţii, premierul Ponta şi vicepreşedintele Biden au avut o scurtă discuţie în biroul premierului de la Palatgul Victoria. Imediat, echipa de campanie a lui Ponta a postat poze pe Facebook.

FOTO: Facebook

ponta biden

„O zi sfântă cu mult succes“, a comentat Constanta Vesela pe contul premierului. „Mult succes în convorbirile cu Excelenţa sa!“, a spus un alt prieten al premierului.Au existat şi păreri critice, venite din partea Mişcării Populare Franţa.

După o oră de discuţii, cei doi lideri politici au susţinut o declaraţie de presă comună:

Declaraţii comune Joe Biden şi Victor Ponta în direct de la Palatul Victoria 

Premierul Victor Ponta:

Mă bucur că ne revedem după întâlnirea din octombrie, de la Washington. Cred că vizita domniei sale este în cel mai potrivit şi mai necesar moment pentru România, un moment în care trebuie reafirmată ideea unui parteneriat strategic, stabil, de lungă durată între SUA şi România. Importanţa şi încrederea pe care SUA o acordă întregii regiuni şi un sentiment special pentru români că nu doar noi ne dorim un parteneriat strategic, ci şi SUA consideră că suntem un partener credibil şi respectat. 

Vreau să reafirm angajamentul nostru total de a ne îndeplini rolul pe care îl avem ca frontieră de est a NATO, a UE, a lumii democratice confruntate cu o situaţie de criză fără precedent în ultimii 20 de ani, anexarea ilegală a Crimeei, provocări pe care această regiune nu le-a mai avut de mult timp. Prezenţa vicepreşedintelui Biden e un mesaj puternic pentru România, Moldova, Ucraina, Georgia. 

Am discutat cu vicepreşedintele Biden hotărârea Guvernului de a-şi asuma toate implicaţiile poziţiei noastre. Securitatea nu poate fi obţinută gratis şi Guvernul va mări investiţiile în sistemul de apărare. Până în 2016, România alocă 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare şi au fost făcute investiţii din surse bugetare pentru a dezvolta un concept strategic, independenţa energetică.

România este economia care creşte cel mai rapid din UE, ne oferă garanţia că putem să fim puternici, să ne îndeplinim sarcina şi să avem o dezvoltare ulterioară a relaţiilor economice. Am discutat în octombrie la Washington un plan de acţiune pe care Guvernul l-a finalizat pentru creşterea investiţiilor companiilor americane.

România este un suporter hotărât al finalizării Acordului de Comerţ dintre SUA şi UE. România trebuie şi poate fi un exemplu de succes în această regiune, un exemplu de securitate militară, de colaborare politică cu SUA, de funcţionare economică. Am reafirmat sprijinul Guvernului pentru o justiţie independentă, eficientă, care să aplice cu adevărat principiul faptului că nimeni nu e mai presus de lege.

Am vorbit foarte mult despre Moldova, de câte ori ne întâlnim spun cât de importantă e Moldova pentru România. Am mulţumit pentru sprijinul pe care administraţia de la Washington îl acordă pentru ca România să beneficieze de sistemul de Visa Waiver. L-am asigurat pe vicepreşedintele Biden că România va rămâne un partener respectabil pentru SUA. 

Joe Biden, vicepreşedintele SUA:

Apreciez prietenia româno-americană. Primul lucru despre care premierul şi cu mine am vorbit este colaborarea între SUA şi România.  I-am spus ce ştia deja, că SUA se dedică cu multă încredere relaţiei între cele două ţări. 

Să nu vă îndoiţi niciun moment, securitatea naţională şi securitatea energetică sunt inseparabile. Rusia nu trebuie să folosească resursele de energie ca armă. Piaţa de energie europeană trebuie să fie sigură, diversă. Suntem gata să vă asigurăm ajutorul necesar pentru dezvoltarea conductelor petroliere din România. România, modernizându-şi infrastructura, poate deveni un punct de legătură. 

Dezvoltând producţia de gaze naturale, asta poate reprezenta o soluţie pentru Moldova care se bazează mult pe energie din partea Rusiei. Suveranitatea României e bazată pe dezvoltarea sa economică. Am vorbit, de asemenea, despre măsurile pe care trebuie să le luăm pentru dezvoltarea parteneriatului economic. 

Acordul de Comerţ e o legătură între SUA şi UE prin care vom crea noi punţi necesare pentru comerţul internaţional.

Aşa cum am discutat cu preşedintele şi premierul, nu e nicio etapă mai importantă pe care România poate să o facă pentru sporirea investiţiilor decât consolidarea statului de drept. Corupţia e o chestiune de securitate naţională. Când statul de drept e puternic, când tribunalele pot rezolva dispute în mod transparent, când regulile sunt respectate şi piaţa este previzibilă, afacerile pot lua avânt.

România reprezintă un aliat, prieten şi partener pentru SUA. Nu este în aceeaşi situaţie ca acum 10 ani. Ce contează e ce putem face împreună pentru întărirea legăturii dintre ţările noastre. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/joe-biden-la-bucure-ti" target="_blank">View the story "Joe Biden la Bucureşti " on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite