Iohannis transferă antipatiile personale în formarea guvernului. Dacă nu renunţă, îl aşteaptă suspendarea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Nu te poţi juca cu soarta a milioane de oameni doar pentru că ai tu antipatii personale. USR s-a implicat în guvernarea ţării şi, mai ales, în devoalarea furturilor şi corupţiei endemice din administraţia statului. N-a fost de acord să schimbăm „ciuma roşie” cu „ciuma galbenă”, cel mai bun exemplu fiind PNDL 3. În mod inexplicabil, Iohannis a decis eliminarea USR de la guvernare, cu mâna premierului Cîţu.

Care n-ar fi procedat aşa fără acoperirea „tătucului”.

Care să fie planul B al preşedintelui? În cazul în care are vreunul…

Un guvern minoritar PNL-UDMR este exclus să treacă, şi asta se ştia de la început. Aşa cum este acum aritmetica parlamentară, nici PSD, nici PNL, nici USR nu pot forma singuri guvernul, fie şi în coaliţie cu UDMR. Chiar Florin Cîţu se arăta sceptic în discuţiile cu Vasile Dîncu că ar trece guvernul minoritar PNL-UDMR condus de Ciucă.

Şi atunci ce rost are tot circul acesta cu trimiterea în parlament a unui guvern minoritar? Nu cred că înţelege cineva.

Alegerile anticipate. Ar părea o variantă, dar implică absenţa unui guvern valid multe luni de acum înainte. În condiţiile în care ţara se află în nijlocul unui ciclon greu de gestionat, adus de pandemie, de explozia preţurilor, de posibilă pierdere a banilor din PNRR. Şi în care PNL s-ar duce până la nivelul în care să fie irelevant pe scena politică. USR ar câştiga multe puncte electorale din poziţia de principala forţă politică anticorupţie. Deja declaraţiile lui Cătălin Drulă şi ale lui Vlad Voiculescu ne arată că USR a înţeles avantajul acestei poziţii, extrem de apreciate de către electorat.

PSD şi AUR merg pe procente mari în încrederea electoratului, şi le convin alegerile anticipate. Numai că România nu-şi poate permite în acest moment astfel de alegeri.

Desemnarea unui al treilea premier de la PSD. Pare exclusă şi această variantă, nu văd PNL într-un guvern cu premier de la PSD.

Desemnarea lui Florin Cîţu ca fiind următorul premier. Iarăşi o pierdere de timp, USR a anunţat că nici nu vrea să audă de o astfel de propunere ca viitor premier.

Cea mai bună soluţie. Desemnarea unui premier care să aibă ca mandat refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR, fără să fie blocat de Florin Cîţu. Să-l ignore, pur şi simplu. Să discute direct cu parlamentarii PNL şi cu Ludovic Orban. Revine preşedintelui să se gândească la un astfel de personaj, care să primească mandat direct de la domnia sa. Alcătuirea guvernului să fie sarcina premierului desemnat, principalul criteriu fiind competenţa şi activitatea anterioară nominalizării în viitorul guvern. Nu sunt suficiente recomandările de partid.

Suspendarea preşedintelui

Dacă preşedintele nu înţelege în al doisprezecelea ceas că aceasta este singura soluţie posibilă, atunci merită suspendarea şi chiar demiterea. Există suficiente forţe parlamentare, din PSD, USR, AUR, inclusiv cei 12 parlamentari retraşi din grupurile parlamentare ale PNL, care să emită decizia de suspendare a preşedintelui. Preşedintele interimar are timp de o lună atribuţia de a desemna ca premier pe cineva care poate reface coaliţia de guvernare PNL-USR-UDMR. Şi care să-l pună la punct pe Florin Cîţu.

Această ultimă soluţie este şi cea mai scurtă în timp, în cazul în care Iohannis o dă în bară şi cu al treilea candidat la funcţia de premier.

România se află într-o situaţie limită, cu dificultăţi excepţionale în faţă, de aceea trebuie adoptate măsuri excepţionale. Cum ar fi suspendarea preşedintelui Iohannis.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite