Iohannis: PSD, sub Dragnea, a ajuns un partid antieuropean, anti-Justiţie. PSD e în opoziţie cu românii. Nu cred că se va da ordonanţă de amnistie şi graţiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a taxat discursul susţinut de Liviu Dragnea la Congresul de duminică al PSD. „Faptul că România, în 2018, a ajuns să discute public dacă să dăm sau nu amnistie şi graţiere pentru politicieni corupţi este inimaginabil“, a spus şeful statului. Iohannis e optimist: nu crede că Guvernul va adopta ordonanţa dorită de Liviu Dragnea. „Cred că mai există oameni responsabili“, a spus preşedintele.

Jurnalist: Cum vedeţi discursul liderului PSD Liviu Dragnea?

Klaus Iohannis: Acest discurs permite doar concluzii triste, mai ales pentru PSD, dar şi pentru România. Acest discurs arată clar, răspicat, pe faţă, că PSD, sub Dragnea, a ajuns un partid anti-european, anti-Justiţie, anti-investiţii, anti-afaceri. Este trist. Toate sondajele ne arată că românii sunt pro-europeni, vor locuri de muncă, vor o Justiţie dreaptă, vor stat de drept. PSD, sub Dragnea, a ajuns în Opoziţie cu românii. E un rezultat care trebuie să ne dea de gândit. Faptul că România în 2018 a ajuns, din nefericire, să discute public dacă să dăm sau să nu dăm amnistie şi graţiere pentru politicieni corupţi este inimaginabil. La 29 de ani de la Revoluţie, unde am luptat pentru democraţie şi stat de drept.

Doaman Iohannis va merge la audierile de la Parchet?

Bineînţeles. Nu avem nimic de ascuns. 

Veţi merge la şedinţele de Guvern?

O să merg. Doamna premier a avut trei mesaje de pace, m-a invitat să colaborăm şi acum sunt dispus să colaborăm. Preşedinţia UE este o chestiune foarte complicată şi vrem să facem faţă. O speţă care acum arde e Brexit-ul. Există un risc real să avem un Brexit fără acord şi câteva sute de mii de români să rămână fără un statut cert. Sincer, nu cred că mă refuză doamna premier dacă merg să discutăm împreună în Guvern. 

Premierul spunea că vă trimite ordinea de zi doar dacă sunt chestiuni de apărare sau de politică externă. 

Persoanele care au ajutat-o pe doama premier să-mi scrie un răspuns s-au cam grăbit. Lucrurile de pe agenda Guvernului trebuie publicate nu cu 24 de ore înainte, ci cu mai mult înainte. Dar există acea agendă ocultă a Guvernului, ei îi spun ordine de zi suplimentară, care nu respectă rigorile legii. Mai sunt şi acte confidenţiale, care nu vor putea să apară pe site-ul Guvernului. Doamna premier trebuie să-mi trimită mie agenda, nu să mă trimită să citesc pe site. De multe ori, pe site a apărut ceva, iar în şedinţa de guvern altceva, cum a fost Ordonanţa 13. Sper să înţeleagă că numai eu am căderea să apreciez dacă acte prevăzute acolo cad în zona descrisă de articolul 87 din Constituţie. Nu putem să ne facem că suntem autişti, că nu se discută despre amnistie şi graţiere. Ultima dată când s-a dat această Ordonanţă am avut aproape o revoluţie, deci o problemă de ordine publică. Nu este incitare ce vă spun, este o concluzie de dată trecută, când un act normativ, OUG 13, a fost promovat pe agenda Guvernului Grindeanu. Nu putem să mergem înapoi în perioada partidului-stat. 

Mergeţi la şedinţa de guvern de joi?

O să merg la şedinţele de Guvern. Chiar îmi imaginez că se bucură şi membrii Guvernului dacă merg să le explic ce s-a discutat la Consiliul European. 

Aţi primit vreodată agenda Guvernul până acum?

Nu, de asta am cerut-o premierului. 

Credeţi că puteţi bloca un act normativ?

Da, eu cred că prezenţa mea ajută la luarea unor decizii în această situaţie foarte specială, când se discută despre amnistie şi graţiere. 

Dacă totuşi vor da ordonanţa?

Nu cred că se va da o astfel de ordonanţă. Cred că mai există oameni responsabili. Dacă apare o astfel de ordonanţă ar fi un derapaj groaznic de la democraţie. 

Varianta referendumului?

Rămâne în discuţie. Nu putem organiza un refrendum în perioada sărbătorilor. 

***

După ce şeful statului i-a cerut premierului să îi trimită agenda de lucru a fiecărei şedinţe de Guvern, Klaus Iohannis a solicitat, marţi, ca pe ordinea de zi a Executivului să fie introduse teme de politică externă, având, astfel, un pretext pentru a participa la întâlnirile de la Palatul Victoria. În replică, Viorica Dăncilă l-a anunţat că invitaţia va veni numai dacă va considera necesar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite