Iohannis a promulgat legea privind împrumutul de 150 de milioane de euro către Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind acordul de împrumut în valoare de 150 de milioane de euro către Republica Moldova, amânat iniţial de şeful statului.

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015.

Prima tranşă de bani, în valoare de 60 de milioane de euro, va fi transmisă după intrarea în vigoare a Acordului.

Plenul Senatului a adoptat, în 25 aprilie, cererea de reexaminare a legii privind acordul de împrumut în valoare de 150 de milioane de euro către Republica Moldova, amânat iniţial de preşedintele Klaus Iohannis, păstrând condiţiile de acordare a tranşelor, după ce se încercase eliminarea acestora.

După ce Klaus Iohannis a cerut amânarea implementării acordului de împrumut, din cauza situaţiei politice de la Chişinău, Camera Deputaţilor a hotărât aprobarea împrumutului, însă a solicitat respectarea strictă a condiţiilor din acord, care pot fi verificate de Guvernul României şi de către cel al Republicii Moldova.

Senatul a eliminat prevederea aceasta în comisiile de specialitate şi a propus ca banii să fie acordaţi fără niciun fel de condiţii.

Raportul comisiilor a fost respins însă de către plenul Senatului, care a adoptat legea în varianta de la Camera Deputaţilor, care prevede condiţii clare de acordare a tranşelor.

Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova a fost semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, însă acordarea primei tranşe a fost blocată de preşedintele Klaus Iohannis, în noiembrie, ca urmare a situaţiei politice instabile din Republica Moldova. Preşedintele a cerut, la acea vreme, ca banii să fie condiţionaţi de respectarea unor angajamente de către autorităţile de la Chişinău.

Cererea de reexaminare a ajuns în Parlament, unde a fost discutată de Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră sesizată.

Începând din luna ianuarie 2016, între Guvernul de la Bucureşti şi cel de la Chişinău au fost discuţii şi un schimb de scrisori, prin care Republica Moldova s-a angajat să continue reformele din ţară şi se obligă să pună în aplicare măsurile solicitate de România pentru deblocarea banilor.

De asemenea, în februarie, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a făcut o vizită oficială la Bucureşti, fiind primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat atunci că România rămâne un susţinător al autorităţilor de la Chişinău şi al basarabenilor, dar doreşte să vadă "progrese în ce priveşte abordarea publică", pentru că de acest lucru depind ajutoarele venite de la Bucureşti.

În privinţa împrumutului destinat Republicii Moldova, blocat de România în urma crizei politice de la Chişinău, Iohannis a afirmat că ţara este pe drumul spre a rezolva problemele, iar banii vor putea fi în curând deblocaţi.

"Republica Moldova are un nou guvern, are un prim-ministru pe care l-am întâlnit şi care mi se pare hotărât să pună în practică ceea ce a promis şi aşteptăm primii paşi, foarte concreţi, pe calea reformei. După care, fără îndoială, vom putea să purcedem la acordarea primei tranşe", a spus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite