Iohannis, la primele consultări cu partidele. Ponta: „Felicitări, e de o sută de ori mai normal aşa!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis, la primele consultări cu liderii partidelor politice, la Palatul Cotroceni FOTO presidency.ro
Preşedintele României, Klaus Iohannis, la primele consultări cu liderii partidelor politice, la Palatul Cotroceni FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, primele consultări cu partidele parlamentare,  în vederea încheierii unui acord politic, astfel încât, în anul 2017, să fie asigurat un prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

UPDATE 15.30 Preşedintele Iohannis a susţinut o declaraţie de presă la finalul consultărilor şi a arătat că i-a cerut ministrului Apărării să întocmească un plan multianual de înzestrare a Armatei, dar şi că toate partidele parlamentare au ajuns la consens cu privire la finanţarea Apărării. Un pact prin care se va consfinţi acordul de astăi va fi semnat marţi, de la ora 10.00.

UPDATE 15.00 Preşedintele a încheiat consultările cu toate partidele, inclusiv cu PPDD. Dan Diaconescu a declarat, la final, că l-a rugat pe Iohannis să rezolve problema postului său de televiziune, OTV.

UPDATE 13.45 Au început consultările cu grupul minorităţilor.

UPDATE 13.40 Preşedintele a încheiat consultările cu delegaţia UDMR.

Din delegaţia UDMR, condusă de preşedintele Klemen Hunor, mai fac parte senatorul Laszlo Borbely, deputatul Marko Bela, şi deputatul Mate Andras Levente.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni, că pe lângă Acordul pentru finanţarea Apărării, Uniunea propune şi un acord politic între majoritatea parlamentară şi minorităţile etnice, precum şi finanţarea educaţiei şi sănătăţii.

Preşedintele UDMR a declarat că Uniunea va semna acest acord politic propus de preşedintele Klaus Iohannis, privind alocările de fonduri pentru Apărare, pentru că ”România are un angajament în Alianţa Nord-Atlantică şi este şi o situaţie geopolitică extrem de interesantă, având o poziţie importantă în regiune, ca furnizor de securitate”.

UPDATE 12.45. Delegaţia PC a ieşit de la consultări. Liderul conservatorilor a anunţat că a propus un referendum privitor la forma de guvernământ a ţării.

UPDATE 11.50 Liderul UNPR Gabriel Oprea a declarat, la finalul rundei de negocieri cu preşedintele, că i-a propus lui Klaus Iohannis majorarea bugetului pentru Apărare încă din 2016.

„I-am propus domnului preşedinte, vom propune şi prim-ministrului ca bugetul de minim 2% să îl facem chiar din 2016. Orice zi câştigată reprezintă mai multă siguranţă pentru români. Am mai vorbit cu preşedinte despre mult discutatele legi Big Brother. UNPR consideră oportună o dezbatere publică între reprezentanţii societăţii civile, ai mediului academic“, a declarat Oprea.

UPDATE 11.40 Preşedintele Klaus Iohannis a început, la 11.30, consultările cu partidul Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), pe tema încheierii unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Apărare, delegaţia fiind condusă de Gabriel Oprea.

Din delegaţia UNPR, condusă de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, mai fac parte Neculai Onţanu, - secretar general al UNPR şi primarul sectorului 2 al Capitalei, senatorul Ion Toma - secretar general adjunct, Cătălin Cherecheş – vicepreşedinte şi primar al municipiului Baia Mare, Florin Secară, preşedintele departamentului de apărăre, şi deputatul Liviu Codârlă – preşedintele departamentului pentru siguranţă naţională, din UNPR.

UPDATE 11.30 Delegaţia PNL  a anunţat că susţine acordarea a 2% din PIB pentru bugetul Apărării.Reprezentanţii PNL prezenţi la întâlnire au fost:  Alina Gorghiu, Cătălin Predoiu, Anca Boagiu, Teodor Atanasiu, Andrei Chiliman şi Marian Petrache. 

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a susţinut că doreşte ca angajamentul să fie respectat. „Nu vreau să amintesc de momente în care diverse înţelegeri ale partidelor nu au fost respectate, pentru că ne dorim să înţelegem că a fi partener serios într-o organizaţie înseamnă să ne respectăm angajamentele“, a spus Gorghiu. La rândul lui, Cătălin Predoiu a salutat iniţiativa prezidenţială. „Salutăm iniţiativa preşedintelui. E o garanţie în plus pentru ca Guvernul Ponta să respecte angajamentele şi suntem convinşi că numai prin consens politic pe termen lung putem da încredere militarilor noştri, dar şi partenerilor strategici“, a spus el.

UPDATE 10.45 Au început consultările cu reprezentanţii PNL, după încheierea celor cu liderii PSD. Andrei Chiliman i s-a adresat, la începutul consultărilor,  lui George Scutaru, actual consilier prezidenţial pe domeniul Apărării: "Ai ajuns şi tu undeva!"

UPDATE 10.00 Au început consultările cu PSD. Premierul Victor Ponta l-a felicitat pe Klaus Iohannis. "Felicitări pentru schimbare. E de o sută de ori mai funcţional şi mai normal". Premierul s-a referit la faptul că discuţiile au loc la o masă de lucru, situaţie diferită de cea din timpul mandatului lui Traian Băsescu. Atunci, participanţii la discuţii stăteau pe fotolii, în faţa preşedintelui.Delegaţia Partidului Social Democrat a anunţat la finalul discuţiilor că va semna Acordul. Reprezentanţii PSD au fost: Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea, Darius Vâlcov şi Mircea Duşa.

Este prima întâlnire a şefului statului cu reprezentanţii partidelor parlamentare, de la depunerea jurământului, în plenul celor două Camere.

Klaus Iohannis a avut, în primele săptămâni de la preluarea mandatului, discuţii cu mai mulţi reprezentanţi ai Executivului, pe domeniile pe care le gestionează, potrivit prevederilor constituţionale.

Astfel, şeful statului s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta dar şi cu miniştrii Gabriel Oprea, Bogdan Aurescu, Mircea Duşa şi Eugen Teodorovici.

Iohannis a discutat cu reprezentanţii Executivului despre situaţia execuţiei bugetare pentru anul 2014 la nivelul MApN, fondurile alocate pentru Apărare în 2015 şi perspectivele pentru următorii doi ani, dar şi stadiul atragerii de fonduri europene, precum şi modalităţile de îmbunătăţire a absorbţiei acestor fonduri.

Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare vine la o săptămână după ce preşedintele Iohannis a anunţat că una dintre priorităţile mandatului său, în perioada următoare este găsirea de soluţii pentru creşterea bugetului Apărării.

”Voi declanşa consultări cu toate partidele parlamentare, pentru încheierea unui acord politic, cu scopul asigurării, în anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB, pentru Apărare”, anunţa Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului şef al Statului Major General al Armatei. ”Mai mult, propun tuturor factorilor politici, atât de la guvernare cât şi de la Opoziţie, să îşi asume clar menţinerea acestui minim obiectiv pentru cel puţin zece ani, astfel încât să asigurăm predictibilitatea cheltuielilor, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea şi programele de înzestrare”, mai spunea şeful statului.

Redăm programul consultărilor, aşa cum a fost publicat de Administraţia Prezidenţială:

  • ora 10.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor - consultări cu Partidul Social Democrat
  • ora 10.45, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor - consultări cu Partidul Naţional Liberal
  • ora 11.30, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor - consultări cu Uniunea Naţională pentru Progresul României
  • ora 12.15, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor - consultări cu Partidul Conservator
  • ora 13.00, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor - consultări cu Uniunea Democrată Maghiară din România
  • ora 13.45, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor - consultări cu Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale
  • ora 14.30, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor - consultări cu Partidul Poporului - Dan Diaconescu

Citeşte şi:

Iohannis şi Ponta au avut o nouă întâlnire de lucru la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta s-au întâlnit astăzi, la Palatul Cotroceni, într-o şedinţă de lucru, în care au discutat despre fondurile alocate Apărării.

Victoria Nuland, aşteptată la Bucureşti săptămâna viitoare

Asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland va sosi la Bucureşti săptămâna viitoare în cadrul unui turneu european, oficialul american urmând să se întâlnească cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au precizat, miercuri, pentru Mediafax, surse oficiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite