Iohannis: NATO a aprobat grupul de luptă din România. Este un început, dar e nevoie în continuare de consolidarea Flancului Estic
0Preşedintele Româniai, Klaus Iohannis, a anunţat că a fost aprobat grupul de luptă NATO care ar urma să fie poziţionat pe teritoriul României. Şeful statului a menţionat că acesta este doar un început, precizând că, în cadrul reuniunii şefilor de state şi de guverne ai ţărilor NATO, va aduce în discuţie necesitatea consolidării Flancului Estic.
„Avem o veste foarte bună. NATO a aprobat Grupul de lupta care va fi poziţionat în România, este acel Grup de lupta pe care l-am solicitat, am sperat să se realizeze repede şi s-a realizat”, a anunţat preşedintele, afirmând că urmează negocieri la nivelul NATO pentru a se stabili ce state vor mai trimite trupe.
Klaus Iohannis a precizat că în în cadrul intervenţiei sale va face referire la importanţa sprijinului pentru Ucraina şi pentru refugiaţi, la hub-ul logistic de la Suceava, situaţia Republicii Moldova, precum şi la necesitatea consolidării Flancului Estic.
„Voi insistă în continuare că Flancul estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Trebuie să fim conştienţi de unde vine agresiunea, agresorul e Rusia şi noi trebuie să construim o apărare foarte solidă şi sigură pe Flancul estic, Grupul de luptă e un început foarte bun, dar e nevoie în continuare de consolidare Flancului Estic, echilibrarea pe Flancul Estic”, a completat Klaus Iohannis, care a explicat că întărirea Flancului Estic înseamnă o
prezenţă permanentă a NATO în teritoriu.
„Românii sunt în siguranţă prin forţele noastre şi prin NATO”
Preşedintele a mai susţinut că „securitatea începe de acasa”, menţionând creşterea alocării resurselor pentru Apărare.
„La Ministerul Apărării şi la Armată se lucrează un plan îmbunătăţit de dotare(...) evident că ne dorim să avem noi apărarea noastră solidă. (...) Românii sunt în siguranţă prin forţele noastre şi prin NATO”, a mai spus Iohannis, arătând că „militarii români sunt bine pregătiţi”.
Întrebat despre trimiterea unor trupe de menţinere a păcii în Ucraina, Klaus Iohannis a răspuns:
„Forţa de menţinere a păcii e deocamdată o idee care nu a fost agreată în NATO şi vom vedea în ce măsură putem ajunge la aşa ceva. Dar România participă la Formate aliate în nregiune, dacă ne amintim din 2017 deja un batalion românesc participă la Grupul de luptă din Polonia, aşa cum unul din Polonia e la Craiova. Noi suntem prezenţi şi vom fi in continuare tot mai prezenţi acolo unde e nevoie de noi, unde se conslidează Flancul Estic”.
Referitor la îngrijorările privind armele chimice şi biologice, în contextul războiului din Ucraina, şeful statului a precizat că sunt interzise prin tratatele internaţionale şi nu putem să pornim de la premisa că cineva le foloseşte”.
„Nu sunt justificate îngrijorările la ţara noastra, dar nici îngrijorările legate de Moldova. Nu există informaţii că ar fi ţinta vreunui atac”, a mai spus preşedintele.