Iohannis întoarce în Parlament Legea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi. Argumentele preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a întors la reexaminare Legea privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care „se instituie o indemnizaţie la momentul împlinirii vârstei standard de pensionare, atât deputaţilor şi senatorilor aflaţi în exercitarea mandatului, cât şi celor care au avut calitatea de parlamentar anterior instituirii acestui drept“.

„Necesitatea reexaminării este motivată, pe de o parte, de caracterul excesiv şi arbitrar al noii indemnizaţii de care ar urma să beneficieze deputaţii şi senatorii, iar pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârşit fapte de corupţie potrivit vechiului Cod penal, precum şi celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate“, se arată în motivarea preşedintelui. Acesta nu este singurul motiv pentru care Iohannis a refuzat să promulge legea.

„Totodată, indemnizaţia pentru limită de vârstă care se acordă deputaţilor şi senatorilor este de natură a crea confuzii cu privire la natura juridică a acestui drept. Dreptul introdus prin legea transmisă la promulgare nu are însă ca temei, nici măcar în parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legătură cu contribuţia la sistemul de asigurări sociale“, se mai arată în decizia preşedintelui de a reîntoarce legea în Parlament. 

În luna iunie, Legislativul a aprobat, cu 303 voturi "pentru", 124 voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. Singurii care au votat „împotrivă“ au fost liberalii. 

Proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari prevede că deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funţie de numărul de mandate. Potrivit calculelor, pentru un mandat de parlamentar, pensia este de aproximativ la 1.500 lei, pentru trei mandate este la peste 4.000 lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite