Iohannis, despre scrisoarea Vioricăi Dăncilă către CE: I-am spus lui Juncker că e o preocupare legitimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că a fost abordat de către preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean Claude Juncker, în legătură cu scrisoarea premierului Viorica Dăncilă şi că i-a spus înaltului oficial european că este o preocupare legitimă din partea opiniei publice şi opiniei politice din România şi l-a rugat ca la nivelul CE să trateze chestiunea exhaustiv şi să vină cu nişte răspunsuri pertinente.

Preşedintele Iohannis a fost întrebat dacă a discutat cu preşedintele Juncker despre scrisoarea premierului Dăncilă, în care se cer clarificări şi sunt invocate imixtiuni în justiţie, şi dacă prim-ministrul l-a consultat înainte de a trimite scrisoarea.

”Acasă nu ne-am consultat, dar am văzut acea scrisoare şi nu conţine elementele pe care le-aţi menţionat. Este o scrisoare prin care se cer clarificări, nu se face nicio acuzaţie acolo şi din acest punct de vedere scrisoarea nu este greşită. Da, am discutat, în speţă preşedintele Juncker m-a abordat şi i-am spus că este o preocupare legitimă din partea opiniei publice şi opiniei politice din România, l-am rugat să dea în lucru la o echipă care se apleacă cu toată seriozitatea şi în toată profunzimea asupra chestiunii şi să ne lămurească”, a declarat şeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că, în opinia sa, nu este vorba despre o imixtiune în actul de justiţie.

”Personal, nu cred că este vorba de o imixtiune în actul de justiţie, dar nu vreau să dau eu răspunsul în locul Comisiei. I-am rugat de asemenea să trateze chestiunea exhaustiv şi să vină cu nişte răspunsuri pertinente pentru întregul demers, pentru că până la urmă de aici rezultă o creştere a credibilităţii MCV la noi acasă sau o scădere a încrederii în acest mecanism. Eu cred că lucrurile se vor lămuri şi repede, şi bine”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă i-a adresat miercuri o scrisoare preşedintelui CE Jean Claude Juncker cerându-i clarificăr cu privire la documentul apărut în presă şi atribuit Comisiei Europene, prin care erau solicitate detalii cu privire la cauze penale vizându-i pe George Becali, Adrian Năstase, Şerban Alexandru Brădişteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeş, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu. De asemenea, şefa Executivului cere ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, invocâbd progresele făcute de România în domeniul Justiţiei.

Ea îi adresează preşedintelui CE "rugămintea de a clarifica aspectele de fapt şi de drept cu privire la documentul în cauză".

"Este esenţial pentru colaborarea noastră instituţională şi pentru consolidarea funcţionării justiţiei în România să lămurim dacă documentul atribuit Comisiei Europene este unul autentic, asumat instituţional, şi dacă este singurul document de acest fel, de natură să aducă ingerinţe în funcţionarea justiţiei şi separaţia puterilor în stat", argumentează premierul.

Ea îşi exprimă convingerea că în scurt timp, prin implicarea directă a lui Juncker, vor putea fi înţelese "raţiunile, motivele şi criteriile care au stat la baza întocmirii de către reprezentanţii Comisiei Europene a acestei liste nominale, modalitatea în care informaţiile solicitate şi obţinute de către instituţia europeană au contribuit la analizarea şi, mai ales, la evaluarea progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare".

Viorica Dăncilă apreciază că se impun clarificări urgente, mai ales că transmiterea unor astfel de cerinţe imperative autorităţilor române de către Comisia Europeană a constituit o practică repetată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite