Guvernul Ponta îşi dă corigenţele la Bruxelles
0
Ţara noastră ar putea să piardă fonduri europene, ratând primul an al exerciţiului financiar 2014-2020 din cauză că Guvernul nu a prezentat Comisiei Europene propuneri credibile.
Guvernul de la Bucureşti are probleme în atragerea fondurilor europene pentru că autorităţile române s-au dus total nepregătite la negocierile cu Comisia Europeană pentru exerciţiul financiar 2014-2020.
Acordul de Parteneriat vizează 21,8 miliarde de euro pe care România ar urma să îi primească din partea Uniunii Europene. Dacă însă faza actuală a negocierilor eşuează, România va pierde aproape un an şi nu va putea accesa aceste fonduri înainte de decembrie 2014.
O scrisoare din partea Comisiei, publicată de site-ul cursdeguvernare.ro, relevă că oficialii de la Bruxelles sunt nemulţumiţi de propunerile primite de la Bucureşti. „Propunerea făcută de Guvernul României nu întruneşte încă minimele condiţii de calitate şi credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare“ – se afirmă în adresa Comisiei Europene, trimisă Ministerului Fondurilor Europene de la Bucureşti, în 7 martie 2013.
Ce greşeli au făcut autorităţile
Scrisoarea este semnată de Normunds Popens, directorul general adjunct pentru Politică, Performanţă şi Conformitate din cadrul Directoratului General de Politică Regională şi Urbanism al Comisiei Europene. Oficialul european explică şi ce greşeli au comis autorităţile de la Bucureşti, în cadrul unei negocieri informale, care a avut loc în 31 ianuarie 2013. Atunci, reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene (MFE) au prezentat un pachet de negociere.
„La această întâlnire, toate ministerele au expus propriile lor nevoi sectoriale, fără să fie susţinute de o viziune strategică şi fără să fie suficient şi consistent raţionalizate şi coordonate“, se afirmă în scrisoare. După această primă rundă de discuţii, autorităţilor române li s-a solicitat să reia întreaga operaţiune.
Popens susţine că autorităţile de la Bucureşti nu şi-au schimbat atitudinea nici la întâlnirea din 19 februarie.
„Din păcate, contribuţia primită pe 19 februarie confirmă încă această primă analiză. Înşiră o listă de nevoi sectoriale, adresată serviciilor Comisiei, fără necesarul arbitraj preliminar, faţă de o viziune strategică de dezvoltare preliminară“, afirmă oficialul european.
Mai mult, priorităţile identificate de ministerele de la Bucureşti depăşeau suma de 21,8 miliarde de euro, alocată României.
O altă problemă în litigiu este legată de reorganizarea Ministerului Fondurilor Europene, discutată de Executivul de la Bucureşti în paralel cu negocierile pe tema fondurilor europene.
Oficialii de la Bucureşti ar fi vrut să discute acest subiect cu reprezentanţii Comisiei Europene, la reuniunea din 19-21 martie, dar solicitarea a fost respinsă de oficialii europeni.
Reorganizare fără avizul CE
„Dialogul pe problemele de pe orizontală şi de management, cum este arhitectura programelor, ar fi în acest stadiu prematură şi nepotrivită şi ar putea avea loc în următoarea rundă de întâlniri, prevăzută pentru aprilie“, se arată în scrisoarea lui Normunds Popens, adresată ministrului Eugen Teodorovici.
Cu toate acestea, în 10 martie 2012, Guvernul a adoptat un memorandum privind viitoarele programe operaţionale. Potrivit acesteia, MEF va gestiona fondurile europene coordonate în acel moment de cinci ministere. Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Liviu Dragnea, va păstra cele două programe operaţionale din prezent: regional şi administrativ.
Practic, a fost vorba de o concentare a fondurilor europene la două ministere conduse de reprezentanţi ai PSD, fără avizul Comisiei Europene.
MFE: Scrisoarea se referea la situaţia din ianuarie
Ministerul Fondurilor Europene susţine că scrisoarea reprezentanţilor CE privind stadiul pregătirilor pentru perioada de programare 2014-2020 conţinea o serie de observaţii în legătură cu situaţia prezentată Comisiei în luna ianuarie, iar între timp România a avansat cu aceste pregătiri.
„Între timp, România a parcurs o serie de etape necesare pentru pregătirea utilizării eficiente a fondurilor europene în viitoarea perioadă de programare. Acest lucru a fost confirmat şi în cadrul dialogului informal cu reprezentanţii Comisiei, desfăşurat până în prezent“, se arată într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Conform sursei citate, România a ţinut cont de recomandările reprezentanţilor CE şi la prima rundă de consultări informale dintre România şi Comisie, care a avut loc între 19-21 martie, iar „evoluţiile procesului de programare au fost apreciate de către reprezentanţii Comisiei“.
„Subliniem că foarte multe detalii au fost agreate de cele două părţi în cadrul acestei reuniuni“, se mai arată în comunicat.
MFE susţine că, începând cu luna martie 2013, partea română a avansat în elaborarea analizelor socio-economice, că acestea vor constitui baza strategiilor sectoriale, iar Comisia a recomandat statelor membre să pună accent pe calitatea acestor analize fără a grăbi finalizarea strategiilor sectoriale.
Conform MFE, angajamentul autorităţilor române în privinţa definirii strategiilor sectoriale este demonstrat şi de aprobarea în şedinţele de Guvern din 20 şi 27 martie 2013, respectiv 3 aprilie, a Memorandumurilor privind elaborarea documentelor strategice şi îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante, documente publicate şi pe site-ul ministerului. ;