Guvernul Grindeanu a scăpat de moţiune prin chiul organizat. Tăriceanu l-a invitat pe Băsescu la un whisky

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu nu a avut nicio şansă să treacă. PSD, ALDE şi UDMR au fost prezente la şedinţă, dar nu au vrut să voteze, pentru a nu exista suspiciuni că unii vor trăda. Deşi moţiunea a fost asumată de PNL şi USR, Traian Băsescu a fost ieri principala voce a Opoziţiei.

Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu a fost respinsă, în condiţiile în care nu a fost întrunit numărul de voturi necesare pentru căderea Guvernului, adică 233 de voturi „pentru“. În urma numărătorii, 161 de voturi au fost „pentru“, opt voturi „împotrivă“ şi au existat 33 de abţineri. Numărul mic de voturi a fost datorat faptului că parlamentarii PSD, ALDE şi o parte a celor din UDMR, cu toate că au participat la şedinţa de plen, au decis să nu voteze. Practica lor nu a fost noutate, fiind împrumutată de la fostul PDL, care în perioada guvernării Boc (2009-2012) le impunea propriilor aleşi, la moţiunile de cenzură, să nu voteze, pentru a exista un control mai bun al deciziei parlamentarilor.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu şi-a axat discursul din plen pe atacuri şi ironii la adresa celor două partide care iniţiat moţiunea de cenzură: PNL şi USR. „E greu să nu remarc că această moţiune nu-şi mai are obiectul. Mă aşteptam la o abordare profesionistă a PNL. Dumnealor au găsit de cuviinţă să-l trimită pe Cătălin Predoiu să citească moţiunea. Vorbim de un ministru care a coordonat Codurile (Penal şi de Procedură Penală – n.r.). Acest coduri au fost amendate de CCR prin numeroase decizii. Domnule Predoiu, nu a fost niciodată vorba de ordonanţă pe graţiere“, a afirmat Grindeanu, care  s-a amuzat de faptul că în moţiunea de cenzură se vorbea de o ordonanţă de urgenţă privind graţierea, cu toate celebra Ordonanţă 13/2017 modifica Codul Penal şi cel de Procedură Penală.

Pe de altă parte, în cazul USR, Grindeanu i-a luat la ochi pe Nicuşor Dan şi Mihai Goţiu, ultimul fiind cel care în urmă cu două zile a fost surprins când dormea în timpul şedinţei de plen. „Dânşii cred că s-au decis să salveze România prin somn. Astfel, nu ştiu cum poţi dormi în Parlament când se dezbate bugetul. Sper că domnul Nicuşor Dan şi-a făcut temele mai bine“, a adăugat premierul înainte de a se lansa într-un atac la preşedintee Klaus Iohannis şi a tuturor celor care ar încuraja protestele, cu toate că a punctat că respectă libertatea opiniei.

Fără modificări ale legislaţiei penale pe viitor

„O parte însemnată a ţării mi-a transmis că nu identifică binele general în Ordonanţa 13. Nu voi mai accepta nicio iniţiativă de acest gen în Guvern. E nevoie de mai multă dezbatere, de mai mult dialog. Cel mai bun lucru pentru dezbatere e aici, în Parlament“, a subliniat Grindeanu, care nu a amintit nimic de vreo posibilă remaniere guvernamentală, cu toate că societatea civilă şi Opoziţia au cerut insistent demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache. 

Liviu Dragnea a mers mai departe şi s-a referit în intervenţia sa inclusiv la discursul ţinut marţi de preşedinte în plen.  „Aţi depus o moţiune politicianistă, ipocrită, inutilă care exprimă tot mai exasperant nemulţumirea că aţi pierdut alegerile. Această moţiune nu este decât o notă de subsol la discursul slab şi răutăcios de ieri al preşedintelui Klaus Iohannis”, a acuzat Liviu Dragnea Opoziţia.

O parte însemnată a ţării mi-a transmis că nu identifică binele general în Ordonanţa 13. Nu voi mai accepta nicio iniţiativă de acest gen în Guvern. Sorin Grindeanu, premier

„Ştergerea păcatelor“

Reacţia principalelor partide de opoziţie, PNL, şi USR, a fost aproape anemică. Prin vocile liderilor de partid, Raluca Turcan şi Nicuşor Dan, Opoziţia nu a reuşit să surprindă sau să stârnească entuziasmul nici măca pe al propriilor partide. „Singura soluţie corectă pentru Dragnea, Tăriceanu şi Grindeanu este demisia de urgenţă a întregului Cabinet complice. Domnule prim-ministru Grindeanu, abrogarea OUG nu vă şterge păcatele. Nu vă absolvă de responsabilitate. Culpa politică şi morală rămâne şi pentru ea trebuie să plătiţi cu funcţiile“, a fost apelul lui Turcan, în timp de la balcoane persoanele invitate de majoritatea parlamentară îi apostrofau pe liberali, susţinătorii „poliţiei gândirii“, după cum spuneau aceştia pe un ton ridicat.

 Atmosfera din sală a fost complet schimbată în momentul intervenţiilor la tribuna plenului a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi a liderului PMP, Traian Băsescu. Tăriceanu şi-a continuat „meciul“ pe care îl are cu instituţiile din domeniul Justiţiei, despre a a afirmat că refuză orice reformă şi nu-şi rezolvă probleme de corupţie. „Domnilor parlamentari din opoziţie, românii ne cer să eliminăm corupţia din instituţiile de forţă, la fel cum ne cer să eliminăm corupţia din clasa politică. Clasa politică a început să se reformeze. Instituţiile de forţă refuză orice reformă“, a spus Tăriceanu care a amintit principalele scandaluri care au vizat Justiţia sau serviciile în ultimele luni: demisia prim-adjunctului SRI, Florian Coldea, suspiciunile la adresa procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi sau neregulile de la DIICOT, referirea fiind făcută la perioada în care Alina Bica era procuror şef al DIICOT.

Nu în ultimul rând, liderul PMP Traian Băsescu a făcut mai multe comentarii pe diferite legi, tratate şi decizii ale CCR care ţineau de tematica abuzului în serviciu. Băsescu a fost aplaudat la scenă deschisă de cei din PSD şi ALDE, ceea ce părea puţin probabil în urmă cu doar doi-trei ani, când era considerat „duşmanul numărul unu“. Cu toate acestea, Băsescu a anunţat că PMP va vota pentru demiterea Guvernului Grindeanu. 

Tăriceanu l-a invitat pe Băsescu la un whisky

Traian Băsescu i-a cerut liderului PSD Liviu Dragnea să-i acorde, pentru discursul din plen, şi o parte din timpul social-democraţilor. Dragnea a fost de acord să-i dea o parte din minutele lor, fără a şti ceea ce avea să se întâmple în condiţiile în care la sfârşit Băsescu a început  să-l atace. 

image

„Vă mulţumesc pentru răbdare. Domnule ayatollah, vă mulţumesc pentru timp!", i-a spus el lui Dragnea, făcând referire la o mai veche afirmaţie, tot a sa, în care l-a numit pe şeful PSD „ayatollahul" din Kiseleff“

O parte din temele anti-Justiţie au fost îmbrăţişate şi de Traian Băsescu, nu doar de Călin Popescu-Tăriceanu. FOTO Mediafax

Dragnea a izbucnit în râs şi a strigat după Băsescu: "Dom' preşedinte, dom' preşedinte! Numai în România se poate întâmpla să te înjure unul pe timpul tău". Liderul PMP a revenit la microfon pentru a-i mai da o replică lui Dragnea: „Da, şi numai în România un ayatollah poate să fie ortodox“, a afirmat Băsescu răzând, în timp ce unii oameni din sală strigau celor din faţă să-i pună fostului preşedinte un whiskey.

Băsescu a explicat ulterior că în timpul mandatului său nu a a fost aprobat sau sugerat către CSAT încheierea unui protocol între SRI, Parchete şi DNA. Precizarea lui Băsescu a dus la un nou dialog „spumos“ între liderii celor două Camere şi fostul preşedinte.

Tăriceanu: „Domnule preşedinte, stimaţi colegi, sunt convins că aritmetica e imbatabilă. Patru ani de mandat ai mei, trei ai lui Ponta, dumneavoastră aţi avut 10 ani. Boc nu se pune! Dar dumneavostă aţi spus în nenumărate rânduri: sunt cel mai bine informat om din ţară; toate informaţiile ajung la mine. Şi atunci vă întreb un lucru, cum de această informaţie nu a ajuns la dvs. Ori eraţi bine informat, ori aţi fost tras pe sfoară?“

Băsescu: „Am ajuns la concluzia că pot să-mi menţin afirmaţia. Am fost cel mai bine informat om politic, dar n-am ştiut decât 10 la sută. În condiţiile astea vă daţi seama cât ştiu cei doi preşedinţi de Camere“.

Tăriceanu: „Fiecare cu gaşca lui. Dumneavoastră cu serviciile, noi cu cetăţenii“.

Băsescu: „Asa este, am văzut cât sunteţi cu cetăţenii numai zilele astea, în Piaţa Victoriei. Şi vă mai pot spune ceva. Se vede cât sunteţi cu cetăţenii, că toţi v-aţi pitit de frică pentru că vi s-au făcut publice numerele de telefon. De ce fugiţi de cetăţeni, vorbiţi cu ei la telefon“.

Tăriceanu: „Să ştiţi că pe mine mă sună şi noaptea, nicio problemă, n-aveţi grijă“.

Băsescu: „Spuneţi cinstit, câţi vă înjură zilele acestea?“

Tăriceanu: „Să ştiţi că e greu să depăşească numărul celor care vă înjură pe dumneavoastră“.

Dragnea (zâmbind): „Domnilor preşedinţi Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţă vă invit la mine în birou să continuaţi discuţia“.

Tăriceanu: „La un whisky?“

Dragnea: „Ăăă. Nu!“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite