Grigore Cartianu: Dacă socialiştii europeni nu l-au putut produce decât pe Schulz, se află într-o criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Grigore Cartianu a vorbit, la Adevărul Live, despre mesajele politicienilor şi afişele electorale apărute la începutul campaniei pentru europarlamentare.

Principalele declaraţii ale jurnalistului: 

Despre alegeri:

Jobul de europarlamentar e ca de multinaţională. Puţine joburi la privat au veniturile astea. Atenţie, însă, s-ar putea să se risipească multe voturi care, prin redistribuire, ajung la PSD.

Cei de la PDL nu au un vector, îl au pe Blaga. Vasile Blaga nu îţi aduce mai multe voturi decât Stolojan sau Macovei. Aici este clar că Macovei este principalul vector de imagine, dar şi Stolojan a fost vizibil.

PDL mi se pare că, în raport cu Mişcarea Populară, a avut o atitudine mai corectă. Cred că PDL are cea mai curată prestaţie publică de la o vreme. Nu îmi dau seama dacă e şi câştigătoare această prestaţie, dar cred că este corectă. Vom vedea unde va duce treaba asta. Au dezavantajul major că Traian Băsescu ţine să spună că nu mai e cu PDL.

Este incredibil de spectaculos şi tonic să vezi că românii, într-o majoritate uriaşă, refuză să acrediteze un partid cum e PC, deşi au audienţă foarte mare. A încercat Voiculescu, dar nu a reuşit. Dan Diaconescu a venit pe turnantă, a avut o televiziune cu audienţă mai mică şi i-a convins pe toţi cei care se uitau la el să îi voteze.

Despre lansarea candidaţilor PSD:

Martin Schulz a venit în România cum a mai venit odată, în campania pentru referendum. Schulz nu îmi inspiră niciun fel de încredere. Socialiştii europeni nu au lideri. Nu poţi spune că Rusiei nu avem ce-i face şi lăsăm lucrurile aşa. 

Schulz dacă va ajunge acolo va ajunge inclusiv prin votul românilor. Socialiştii germani şi-au ales un lider neconvingător, de fapt, socialiştii în general au o criză de lideri. Dacă socialiştii europeni nu l-au putut produce decât pe Schulz, se află în mare criză. În Franţa, socialiştii guvernează catastrofal. În Marea Britanie, nu mai guvernează. În Germania, de trei mandate, tot Angela Merkel câştigă. Au socialişti slabi. Nu ar fi rău să câştige popularii şi de data asta. Popularii au fost oneşti cu România, cu democraţia şi cu statul de drept.

Nu ştiu de ce se lipeşte minciuna de socialişti. Să fii mare lider de partid socialist şi să faci acest gest, să nu vii la un interviu anunţat, e o boală. E ca şi Ponta cu: „USL trăieşte!“.

Dacă Schulz ajungea la interviu la noi, i-aş fi pus întrebarea următoare: „Cum comentaţi faptul că România este condusă de un socialist care e dovedit ca fiind autorul unui plagiat istoric?“.

Socialiştii sunt tentaţi să fie populişti. Mint enorm. Minciuna este un fel de furt, pentru că eu fur voturi minţind. De asta ar fi bine ca dreapta să fie votată mai mult decât stânga la aceste alegeri. Şi în State, dreapta americană este mult mai fermă cu politica externă.

Cum e pe muchie de cuţit bătălia în plan european, e clar că orice mandat contează. PSD s-ar putea să aibă surpriza să ia mai puţin de 35%, asta înseamnă cam o treime din voturi.

Despre evoluţia campaniei electorale:

E clar că va fi o campanie centrată pe lideri, dar cred că se va merge pe mesaje mincinoase. Cred că tonul îl va da PSD în privinţa asta. Cred că va merge cu diversiuni. Acum nu cred că mai prind atât de mult ca în anii 90. Zona fanaticilor PSD e undeva la 15-20%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite