Gabriela Firea construieşte o primărie paralelă: a antamat deja 118 milioane de euro pentru cele 22 de noi firme. Reacţia primarului general
0Cele 22 de firme abia înfiinţate de Primăria Capitalei vor toca sume exorbitante pe salariile angajaţilor, mulţi dintre ei selectaţi pe criteriul tradiţional: pile, cunoştinţe şi relaţii. Spre exemplu, doar pentru ultimele trei luni ale anului, bugetul pentru salarii este de 800.000 de euro. „Firmele vor lucra în beneficiul bucureştenilor“, susţine Puterea. Opoziţia vine cu un exemplu: au fost cumpărate 45 de calculatoare pentru 23 de angajaţi
Primăria Capitalei, codusă de Gabriela Firea, a înfiinţat nu mai puţin de 22 de companii, cu scopul de a înlocui firmele private care prestau servicii pe bani publici, câştigând contracte la licitaţii organizate chiar de municipalitate, aşa cum funcţionează orice piaţă liberă. De ce era nevoie de aceste 22 de firme publice, care să se ocupe de parcări, pază, parcuri, cimitire, iluminat şi altele? Principalul argument al Primăriei a fost că precedenta administraţie, condusă de Sorin Oprescu, a semnat contracte păguboase cu firme private pentru diverse servicii. Numai că nici Gabriela Firea, nici vreun consilier PSD sau ALDE, partidele care au majoritate în Consiliul General, n-au prezentat public niciun contract, pentru a vedea exact câţi bani publici a tocat fără noimă Sorin Oprescu. În plus, contractele aflate în derulare pentru achiziţii şi servicii oricum nu pot fi reziliate.
Gabriela Firea a afirmat că, pentru a diminua risipa, în conducerea noilor firme va fi instalat un „mangament profesionist“, numai că organigramele arată politizarea excesivă a companiilor. „Au fost aleşi oameni fără un proces de selecţie serios, fără să le ştim CV-urile. Toţi consililerii locali au primit posturi în Consiliile de Adminsitraţie ale noilor firme. Fiecare consilier PSD, ALDE şi PMP e în câte trei consilii de administraţie. La rândul lor, aceşti consilieri au adus cu ei pe altcineva şi tot aşa. PNL şi USR au refuzat să desemneze oameni în CA-uri. În total sunt 152 de oameni numiţi“, au explicat consilierii PNL Ciprian Ciucu şi Cătălin Deaconescu.
În afara angajaţilor din Primărie, selecţia persoanelor din conducerea noilor comapanii denotă cazuri clare de nepotism. Spre exemplu, în Compania pentru Sport, a fost numită Alina Laufer, vedetă în emisiuni mondene, soţia ministrului pentru IMM-uri Ilan Laufer. „O cunosc pe doamna Gabriela Firea de foarte multă vreme şi mi-am pus experienţa la dispoziţia dumneaei în rânduri repetate. Nu sunt sportivă de performanţă, însă am făcut cursuri de antrenor. Am făcut nişte cursuri pentru mine“, spunea Alina Laufer pentru stirileprotv.ro. Compania pentru Sport este condusă de Florentin Dumitru, fost fotbalist la Steaua, club patronat de Gigi Becali, naşul primarului general Gabriela Firea.
800.000 de euro, bani de salarii pe trei luni
„Problema e că toţi aceşti oameni vor primi foarte mulţi bani pentru nimic“, susţine liberalul Ciprian Ciucu. Dar să lăsăm cifrele să vorbească. Spre exemplu, şeful companiei pentru „Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde“ va câştiga nu mai puţin de 40.000 de lei brut pe lună. La fel şi directorul companiei de iluminat public. Practic, Primăria Capitalei plăteşte regeşte din bani publici. Câştigul mediu în noile firme este de 5.136 de lei.
Spre exemplu, pentru ultimele trei luni ale anului, Primăria a alocat nu mai puţin de un milion de euro doar pentru Consiliile de Administraţie ale noilor firme. Iar din acest milion de euro, 80% merg doar pentru salariile angajaţilor. Aşadar, Consiliile de Administraţie sunt, de fapt, sinecuri oferite de Primărie. În afara bugetului pentru salarii (care este doar pentru ultimul trimestru din 2017), Primăria a mai acordat împrumuturi către noile firme în valoare de 128.807.060 lei şi a mai aplicat o majorare de capital de 411.813.000 lei. Dacă adunăm bugetul pentru salarii, împrumuturile şi majorarea de capital, rezultă suma de 545.041.014 lei. La cursul zilei: 118.487.176 de euro, din banii bucureştenilor.
„Nu vă pot spune la acest moment câţi bani pleacă spre aceste societăţi, pentru că nu am documentele la mine“, a declarat viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu (PSD). „Firmele acestea vor lucra tot în beneficiul bucureştenilor. Nu se vor duce aceşti bani în alte firme, care nu sunt ale Municipiului Bucureşti. Dacă erau firme private, înţelegeam să se facă atâta tam-tam“, a completat Valentin Voicu, consilier general ALDE.
Iată un exemplu elocvent când vine vorba de bani cheltuiţi „în interesul cetăţenilor“. „La una dintre companii, sunt 23 de angajaţi şi au fost cumpărate 45 de calculatoare. Să înţelegem că angajat lucrează la două calculatoare în acelaşi timp?“, se întreabă consilierii PNL. Un alt exemplu: compania de Eco Igienizare va cheltui 160.000 de lei pentru chirie, iar alţi 45.000 de lei pentru pregătirea personalului. Adică pentru cursuri de stropit cu soluţie antigândaci.
Firmele, contestate în instanţă
Conform legii, o companie publică poate fi înfiinţată cu votul a două treimi dintre consilierii generali. PSD şi ALDE le-au trecut doar cu majoritate simplă, pentru că au un singur consilier în plus faţă de Opoziţie. USR a contestat înfiinţarea firmelor în contencios administrativ, însă procesul poate dură şi doi ani, timp în care banii publici sunt tocaţi.
Drept la replică
Primăria Cpaitalei a trimis un drept la replică după publicarea articolului. „Adevărul“ publică integral poziţia Primăriei, cu precizarea că în scurt timp va publica un nou articol în care va veni cu o serie de contraargumente
„Avand in vedere articolul aparut in cotidianul Adevarul, cu titlul "Gabriela Firea construieste o primarie paralela: a tocat deja 118 milioane de euro pentru cele 22 de noi firme", scris de Sebastian Zachmann, Biroul de Presa al PMB este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:
1. Referitor la afirmatiile care vizeaza salariile si indemnizatiile din cadrul Holdingului Municipal, pentru o corecta si justa informare a cititorilor dvs, precizam ca in toate aceste companii, acestea se stabilesc in conditiile legii, potrivit Ordonantei 109/2011 privind guvernanta corporatista si in acord cu salariile medii de referinta pe ramura la nivel national, in functie de obiectul de activitate.
Punctual, suma de 40.000 de lei, la care se face referire, reprezinta, de fapt, fondul de indemnizatii pentru membrii CA si pentru Directorul General al Companiei pentru"Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde", asa cum reiese, de altfel, din nota de fundamentare a bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de CGMB in sedinta din data de 28 septembrie, si NU salariul directorului general, asa cum se precizeaza in articolul dvs.
Conform legislatiei in vigoare, indemnizatiile membrilor CA si ale directorilor generali de la companiile municipalitatii se incadreaza in maxim 6 salarii medii pe ramura de activitate pe care functioneaza societatea respectiva - in cazul Directorului General - si in maxim 2 salarii medii in cazul membrilor CA.
Mai mult decat atat, subliniem ca fondul de salarii prezentat este o previzionare, in vederea construirii bugetului de salarii pentru anul 2017 si 2018. Nivelul de salarizare va fi stabilit in functie de profilul fiecarui angajat, fara a fi depasit nivelul maxim stabilit in statul de functii. De asemenea, platile se vor face in functie de performanta fiecarui angajat, pana in acest moment necheltuindu-se niciun leu in acest sens.
Pentru a fi mai bine intelesi, aceasta inseamna ca nivelul real de salarizare va fi mai mic decat sumele prezentate in buget.
Totodata, in momentul in care companiile municipale vor deveni functionale, Primaria Municipiului Bucuresti va face publice atat proiectele acestora cat si toate salariile angajatilor companiilor.
Activitatea acestor companii municipale va fi transparenta, acestea vor fi supuse anual controlului Curtii de Conturi, vor respecta legislatia privind achizitiile si isi vor raporta activitatea economica in fata Consiliului General.
2. O alta afirmatie falsa si preluata ca atare este aceea ca fiecare consilier "PSD, ALDE si PMP este in cate trei consilii de administratie".
Daca ati fi consultat legislatia in vigoare, ati fi aflat ca niciun consilier general nu poate fi membru in CA ale companiilor, consilierii generali avand doar calitatea de reprezentanti ai actionarului, Municipiul Bucuresti, in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), fara nici un fel de remuneratie.
Daca reprezentantii PNL si USR ar fi dorit sa aiba amendamente constructive si sa contribuie la buna functionare a acestor companii, de ce au refuzat sa desemneze oameni in AGA? In calitate de membri ai AGA, acestia ar fi avut acces la toate documentele companiei si ar fi putut avea obiectii si sugestii cu privire la proiectele si bugetele acestora.
3. In ceea ce priveste afirmatia unui consilier general conform careia " In total sunt 152 de oameni numiti" la companiile municipale, asa cum a explicat public Primarul General, Gabriela Firea, realitatea este urmatoarea: cele mai multe companii provin din actualele Regii si administratii, deci vor fi preluati angajatii acestor subordonate: Administratia Strazilor, Administratia Lacuri-Parcuri, Administratia Fondului Imobiliar etc.
Astfel, se vor face angajari doar pentru companiile cu activitati noi: Trustul de Constructii Metropolitane, (care se va ocupa de constructia de locuinte pentru tineri, locuinte sociale, camine de studenti, de batrani, extinderi de scoli, etc.), Societatea de Paza si Securitate sau Societatea Turistica.
4. Referitor la afirmatia conform careia au fost achizitionate 45 de calculatoare, facem precizarea ca nu a fost demarata nici o procedura pentru achizitionarea acestora.
Concret, PMB nu a virat nici un leu pana la aceasta data pentru majorarea de capital si/sau pentru imprumuturile destinate companiilor si care au fost aprobate de CGMB.
Mai mult decat atat, subliniem ca un jurnalist de buna credinta, inainte de a publica diverse afirmatii politice, ar trebui sa verifice daca datele pe care le primeste sunt reale si nu reprezinta interpretari politice ale unor masuri administrative, necesare unei bune guvernari a Bucurestiului.
5. O alta informatie eronata, publicata de ziarul dvs. este cea conform careia "o companie publica poate fi infiintata cu votul a 2/3 dintre consilierii generali". Va informam ca toate cele 22 de companii ale Municipalitatii au fost infiintate cu respectarea intocmai a legislatiei in vigoare. Concret, conform legii 215/2001, actualizata si republicata, la art. 45, alin. (2), litera (f): "Se adopta cu votul majoritatii consilierilor locali in functie urmatoarele hotarari ale consiliului local: (f) hotararile privind asocierea sau cooperarea cu alte autoritati publice, cu persoane juridice romane sau straine.
6. Referitor la oportunitatea infiintarii acestor companii, asa cum s-a comnunicat public in repetate randuri, va informam, oferind exemple concrete.
Compania de Dezvoltare Durabila, care va realiza studiile de fezabilitate si proiectele viitoarelor obiective de investitii. In deschiderea sedintei de Consiliu din data de 28 septembrie, Primarul General, Gabriela Firea a explicat: "Pana acum, cele mai multe probleme si intarzieri in realizarea proiectelor au provenit din faptul ca aceste studii de fezabilitate au fost intocmite gresit, fie intentionat, fie din lipsa de profesionalism. Un exemplu este mai mult decat concludent: pentru obtinerea a 176 de milioane de euro, fonduri europene, destinati modernizarii retelei de termoficare, aveam nevoie sa transmitem la Bruxelles un studiu de fezabilitate. Am discutat cu toate companiile de pe piata, am facut o analiza, am cerut cateva informatii, mi s-a spus ca intocmirea acestui studiu de fezabilitate poate sa dureze si doi-trei ani de zile, costurile fiind imense. Astfel, acest studiu de fezabilitate a carui realizare ar fi durat foarte mult, cu ajutorul companiilor private, am reusit noi, in interiorul primariei, cu surse proprii, invitand experti cooptati, sa-l realizam in cateva luni de zile. (...)Va reamintesc faptul ca Primaria Generala este singura administratie din tara care de 11 ani nu a facut nici o delegare de gestiune a unui serviciu public. Contractele incheiate inainte de anul 2000 se prelungeau sine die, fara licitatii, fara o procedura transparenta, fara respectarea legislatiei privind utilitatile si serviciile publice", se arată în dreptul al replică primit de la Primăria Capitalei.