Fost ministru PSD al Comunicaţiilor: În construirea guvernului se pleacă de la vot, nu de la negocierile ascunse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Petrescu - ministrul Economiei FOTO gov.ro
Alexandru Petrescu - ministrul Economiei FOTO gov.ro

Fostul ministru al Comunicaţiilor Alexandru Petrescu a criticat joi PNL, pe care-l acuză că face negocieri pe sub masă cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu UDMR în vederea formării noului Guvern. Acesta acuză liberalii de lipsă de transparenţă, precizând că „democraţia nu are mult loc de secret”, afirmă Alexandru Petrescu.

Alexandru Petrescu declară că românii şi-ai exprimat interesul pentru transparetizarea instituţiilor şi afirmă că PSD „a învăţat din aceste greşeli” şi că a devenit „un partid mult mai apropiat de nevoile, aşteptările şi credinţele oamenilor.

„În România ultimilor ani, s-a tot discutat despre problema transparenţei şi a transparentizării administraţiei şi a deciziilor politice. În multe feluri, transparenţa este o condiţie esenţială pentru fundamentarea unui proiect democratic de succes, pentru că cei aleşi trebuie să fie răspunzători şi deschişi în faţa oamenilor pe care-i reprezintă. Măsurile lor nu pot fi secrete sau ascunse, planurile lor nu pot fi meschine şi creionate departe de ochii lumii. Pentru că atunci când acest lucru se întâmplă, ei trădează, nu doar încrederea oamenilor, ci şi funcţia democratică a regimului. 

Tendinţa naturală de transparentizare a unei democraţii româneşti din ce în ce mai solide s-a văzut în apetitul electoratului pentru a vota, de două ori deja, la parlamentare, programe politice clare, evidente, anume prezentate anterior votului. Această predictibilitate a transparenţei jocului politic întăreşte, de fapt, un contract social între ales şi alegător, consfinţind faptul că, reprezentarea cetăţeanului nu va fi deturnată de interese sau agende ascunse. La acest proces complicat, a contribuit, desigur, din plin, societatea civilă. La rândul său, presa a avut un cuvânt greu de spus în transparentizarea unor intenţii politice contrare voinţei electorale. PSD, în procesul său perpetuu de adaptare şi de armonizare a mecanismelor sale cu aşteptările electorale, a aflat, uneori în mod brutal, că încălcarea acestui principiu al transparenţei intenţiilor politice reale poate costa mult. Atât în plan politic, cât şi în plan electoral, social şi al relaţiilor internaţionale. Doar că PSD a învăţat din aceste greşeli şi a devenit acum un partid mult mai apropiat de nevoile, aşteptările şi credinţele românilor. Voturile obţinute de PSD duminică stau dovadă”, a transmis fostul ministru într-un comunicat.

Acesta a acuzat apoi PNL că face negocieri netransparente cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu UDMR în vederea formării noului Guvern.

„Sunt şi partide care vor să oprească acest avans al transparenţei şi care, prin acţiunile din ultimele 24 de ore, confirmă că ar prefera o democraţie mai docilă, mai manipulabilă, mai contrară intereselor generale. Un fel de democraţie pervertită care riscă să facă loc unei oligarhii politice liberale, anume ridicată pentru a cultiva metehne specifice partidelor totalitare. Aşa putem interpreta decizia actorilor politici de a negocia Guvernul în afara consultărilor oficiale. Înainte de consultările de la Cotroceni, consultări publice prin mecanismul declaraţiilor care au loc post-factum, PNL a preferat, anul acesta în mod special, să aibă consultări politice private cu preşedintele, înainte de a nominaliza un premier. Vizita lui Ludovic Orban la Cotroceni, în vederea stabilirii unui nou guvern, o vizită care are loc în afara consultărilor oficiale, este una lipsită de orice fel de transparenţă instituţională. Discuţia neoficială a PNL cu UDMR, despre care membrii UDMR au vorbit fără a da detalii, a fost, la rândul său, o manevră non-transparentă. 

Democraţia nu are mult loc de secret. Cu excepţia domeniilor militare sau militarizate, democraţia se întemeiază pe transparenţă, consultare publică, conferinţe deschise cu concluzii transparente. Negocierile pe sub masă sunt un pas înapoi, cu atât mai mult cu cât direcţia lor este una evidentă: aceea de a consolida un discurs politic comun menit a fura alegerile de duminica trecuta. Rezultatul acestui proces de a ascunde sensul alegerilor, pe ascuns, precum trădătorii, va deveni evident în câteva luni, când presiunea populară va fi prea mare pentru a permite perpetuarea unui guvern stabilit în spatele uşilor închise. Tot acest exces de secretomanie aduce deficienţe democratice profunde. Ce au oare aceşti oameni de ascuns de nu pot spune public ? De ce se tem să discute deschis despre planurile şi aranjamentele lor discutate în privat ? Sunt întrebări legitime pentru o societate care nu este pregătită să redevină închisă”, a conchis Alexandru Petrescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite