Pactul de neagresiune dintre populari şi socialişti, în pericol. Euractiv: Corina Creţu, cu sabia lui Damocles deasupra capului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu, nominalizarea României în Comisia lui Jean Caude Juncker FOTO Mediafax
Corina Creţu, nominalizarea României în Comisia lui Jean Caude Juncker FOTO Mediafax

Corina Creţu, nominalizarea României în viitoarea Comisie Europeană, le-a lăsat europarlamentarilor impresii amestecate după audierea sa, apreciază jurnaliştii de la Euractiv. Criticile venite din partea popularilor europeni vin în contextul în care propunerile unor ţări, precum Marea Britanie şi Spania, nu au trecut cu succes testul oral, ceea ce pune în pericol pactul de neagresiune dintre socialişti şi europeni.

Eurodeputaţii populari şi cei socialişti au semnat un „pact de neagresiune“ pentru a valida , cât mai curând posibil componenţa următoarei Comisii Europene condusă de Juncker. Dar la audierile din comisiile de specialitate unde cel puţin şase candidaţi la posturile de comisari au fost puşi în dificultate de eurodeputaţi riscă să întârzie calendarul aprobării viitorului executiv european.

Pactul de neagresiune dintre popularii şi socialiştii europeni este pus în pericol după ce britanicul Jonathan Hill, spaniolul Miguel Arias Cañete şi ungurul Tibor Navracsics au avut probleme la audierea în Comisia pentru Afaceri Economice. Euractiv notează că propunerea României, Corina Creţu, socialist, ar putea avea probleme în urma clinciului apărut între populari şi europeni.

„Guvernul român şi primul-ministru Victor Ponta a luptat personal cu preşedintele ales, Jean-Claude Juncker, pentru a obţine pentru Creţu postul de comisar pentru politica regională, considerate ca fiind extrem de important într-o ţară care este un beneficiar net al acestor fonduri. Politicienii PPE de centru-dreapta i-au reproşat doamnei Creţu că a venit cu idei puţine şi că nu a propus o soluţie pentru rezolvarea importantei probleme bugetare, pe care o are portofoliul său“, scriu jurnaliştii de la EurActiv.

„Nu are experienţă profesională“

Ca deputat în Parlamentul European Lambert Van Nistelrooij (PPE, Olanda) a spus: „Este bine că doamna Creţu este conştientă de această problemă, dar ea nu a venit cu nici o idee clară de cristal cu privire la modul de a o rezolva“.

Portalul specializat pe problematica europeană notează că propunerea României pentru Comisia lui Juncker, europarlamentar de aproape opt ani, nu are experienţă profesională în domeniul pe care îl va păstori. „Creţu, un fost jurnalist şi ex-purtător de cuvânt al preşedintele de atunci, Ion Iliescu, a fost un deputat de aproape opt ani şi deţine funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European. Cu toate acestea, ea nu dispune de o expertiză profesională în domeniul ei alocat“, mai notează Euractiv.

Răspunzând la întrebările de deputaţi, Creţu a transmis impresia că ea este dedicată politicilor europene, integrării europeane şi lipirea la normele europene. „Cu toate acestea, ea nu a discutat problemele în profunzime şi nu a dat niciun răspuns cu privire la cum să rezolve problema facturilor neplătite în politica de coeziune“, mai scriu jurnaliştii de la Euractiv.

Pe lângă subiectul întârzierii plăţilor, Creţu a fost, de asemenea, criticată pentru că nu răspunde concret şi nu este creativă în exprimarea ideilor sale.

„De exemplu, Creţu a fost întrebat despre Codul de conduită pentru statele membre în cadrul bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2014-2020. Codul spune că autorităţile locale şi ONG-uri (parteneri sociali) trebuie să se implice activ în toate etapele de pregătire şi implementare a acordurilor de parteneriat. Întrebarea pentru Creţu a fost: cum se va verifica de Comisia Europeană în cazul în care acest Cod se aplică, de fapt? Ce se va întâmpla pentru statele membre în cazul în care nu se aplică?. Raspunsul ei a fost lung, dar nu foarte clar“, mai notează Euroactiv.

Citește și: Aplauze pentru România

Eurodeputatul PSD Corina Creţu, nominalizarea României în viitoarea Comisie Europeană, a fost audiată miercuri în Comisia de Dezvoltare Regională (REGI) din Parlamentul European, în calitate de candidat la funcţia de comisar european pentru Politică Regională. În urma audierii, Creţu a primit aviz pozitiv.

Hill devine astfel primul comisar desemnat din echipa lui Jean-Claude Juncker care nu trece cu succes marele test oral. De la începutul audierilor de luni şi până miercuri, zece candidaţi fuseseră deja confirmaţi, între care şi Corina Creţu, care a fost propusă din partea României să preia portofoliul pentru Politici Regionale. În cursul audierii de trei ore de miercuri, Hill a dat asigurări cu nu va fi „reprezentantul Londrei“ în cadrul viitoarei Comisii Europene. Însă el s-a arătat vag pe mai multe subiecte, spunând că nu a avut timp pentru a studia în profunzime dosare foarte tehnice. 3

Comisia Europeană, în chinurile facerii

Spaniolul Miguel Arias Cañete audiat tot pe 1 octombrie pentru portofoliul Schimbărilor climatice şi al Energiei, nu a reuşit să disipeze îndoielile eurodeputaţilor social-democraţi. Bănuit de afaceri necurate cu lumea petrolului el ar putea fi respins la un vot programat lunea viitoare. Şi Tibor Navracsics, comisarul UE desemnat de Ungaria, va fi audiat din nou în Parlamentul European, înainte de a primi aviz favorabil, anunţă o sursă din Comisia pentru Cultură a Legislativului UE citată de MTI.

Navracsics va fi audiat din nou joi, înainte de a primi aviz favorabil pentru postul de comisar european pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie. Potrivit site-ului Euractiv.fr, Tibor Navracsics stârneşte semne de întrebare din cauza problemelor în materie de stat de drept pe care le are partidul din care face parte - Fidesz. Tibor Navracsics este un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, care a pledat recent în favoarea doctrinei „democraţiei nonliberale“. Victor Orban a fost criticat frecvent pentru introducerea de taxe punitive împotriva companiilor din domeniul media.

Francezul Pierre Moscovici, desemnat pentru postul de comisar UE pentru Afaceri Economice, a avut o atitudine combativã în Parlamentul European, unde există scepticism privind capacitatea sa de a analiza obiectiv situaţia finanţelor franceze, relatează AFP.

Citeşte şi:

UPDATE Creţu a primit aviz pozitiv din partea Parlamentului European pentru funcţia de comisar al Politicii Regionale

Aplauze pentru România

Corina Creţu: Îl voi informa pe preşedintele Comisiei de orice situaţie care ar putea implica un conflict de interese în exercitarea obligaţiilor mele

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite