Eugen Teodorovici susţine în continuare impozitarea Bisericii: Patriarhul să iasă cu un punct de vedere. Altfel nu va putea opri tăvălugul pornit împotriva Bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Eugen Teodorovici a vorbit miercuri, prezent în studioul Adevărul Live, despre declaraţia făcută în urmă cu o săptămână, când a susţinut impozitarea veniturilor Bisericii. Ulterior declaraţiilor cu privire la Biserică, premierul Tudose  l-a revocat din funcţia de consilier onorific, dar Teodorovici  a spus că între cele două acţiuni nu există nicio legătură, demiterea lui nefiind cauzată de cele afirmate.

Fostul consilier onorific al premierului Mihai Tudose, demis pe 14 iulie din funcţie pe motiv că nu a a respectat „disciplina comunicării” de la nivelul Executivului, a vorbit, miecuri, la  Adevărul Live, despre posibilele cauze ale demiterii lui. Întrebat dacă declaraţiile făcute cu doar o zi înainte de demitere, când a vorbit despre impozitarea veniturilor înregistrate de Biserică, au contribuit la decizia de a fi revocat din funcţie, senatorul a spus că nu este cazul. Mai mult, fostul consilier a declarat că aşteapta că-n viitorul apropiat şi Biserica, prin persoana Patriarhului Daniel, să-şi facă public punctul de vedere, care este asemănător cu al lui.

„Nu, nu cred asta. Cred că şi Biserica îşi doreşte o abordare de genul, doar că nu ştie cum să deschidă o discuţie. Eu mă aştept ca-n scurtă vreme, Patriarhul Daniel să iasă cu un punct de vedere referitor la declaraţia mea, să-l aud spunând că este o idee despre care putem discuta. Altfel nu va putea opri tot tăvălugul pornit împotriva Bisercii. Eu am propus ca doar o parte din ceea ce Biserica produce, parte stabilită împreună, care ramân în continuare Bisericii, să se finanţeaze activităţi de tip social pentru copii nevoiaşi, pentru familii nevoiaşe.  Aşa arătam că Biserica este dispusă să ajute, că statul merge pe direcţia impozitării şi de a aduce Biserica cât de cât în rândul lumii”, a declarat fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Adevărul Live.

Finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului

În ceea ce privesc finanţările pentru Catedrala Mântuirii Neamului, pe care le-a susţinut din postura de ministru al Finanţelor, Teodorovici a declarat că vede în catedrală mai mult un obiectiv turistic pentru România, de asta a susţinut proiectul.

„Eu recunosc, am finanţat, din poziţia de ministrul al Finanţelor, Catedrala Mânturii Neamului, care este un obiectiv naţional, ce există şi în alte state, precum Bulgaria sau Serbia. Din punctul meu de vedere, este mai mult un obiectivic turistic pentru România”, a adăugat senatorul PSD.

Cât despre declaraţiile privind impozitarea Bisericii, Teodorovic a declarat că un demers în acest sens ar fi benefic şi pentru stat, care ar arată că ia în considererare asta, dar şi pentru Biserică, care ar deveni mai umană şi ar ajuta statutul în rezolvarea problemelor sociale de la nivelul ţării.

„Copiii nevoiaşi învăţau o meserie, persoanele nevoiaşe ajutate de biserică puteau continua să primească un ajutor. Dacă mergeţi în ţară sunt multe exemple de acest gen. Dacă statul nu este capabil să rezolve probleme sociale ale ţării, atunci îţi iei un partener, Biserica Română”, a subliniat Teodorovici.

Discuţii despre impozitarea Bisericii există încă din 2015

Mai mult, fostul ministru a declarat că discuţia privind impozitarea Bisercii nu este nouă, chiar el având discuţii cu reprezentaţii Bisericii pe această temă încă din 2015.

„În Timiş, la o întâlnire la care erau de faţă domnul Tudose, domnul Grindeanu şi domna Rovana Plumb, în campania de la locale  din 2016, şi reprezentatul Bisericii din aceea zonă, am discutat problema. Chestiunea a fost deschisă de mine, când am şi spus că exită un curent negativ împotriva Bisericii.  Am spus cum putem lupta faţă de asta: noi ca stat arătăm că impozităm Biserica, iar Biserica arată că este dispusă să facă un efort în plus pentru poporul român, iar toată lumea era mulţumită”, a conchis fostul consilier onorific al premierul Tudose.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite