Emil Boc: „Cer premierului să adopte Ordonanţa care permite autorităţilor locale să nu majoreze taxele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc cere Guvernului Ponta să îşi ţină promisiunile FOTO Mediafax
Emil Boc cere Guvernului Ponta să îşi ţină promisiunile FOTO Mediafax

Primarul Emil Boc a cerut Guvernului să adopte o Ordonanţă care să permite autorităţilor locale să nu majoreze taxele şi impozitele. În aşteptarea acestei decizii, Boc a decis sistarea plăţii impozitelor la nivelul municipiului Cluj-Napoca până pe 11 ianuarie.

„Cer premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale şi cer Guvernului să respecte promisiunile făcute public pentru a nu induce în eroare populaţia. Până la reglementarea situaţiei, în perioada 7 - 11 ianuarie Primăria Cluj-Napoca nu va încasa impozitele pe clădiri şi terenuri, în condiţiile în care în 3 şi 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au plătit taxele şi impozitele locale la nivelul anului trecut, şi eu nu îmi permit să văd că aceştia sunt nevoiţi să mai stea o dată la coadă. Guvernul se bâlbâie şi nu are curajul să spună clar dacă aceste taxe şi impozite nu trebuie majorate. E bâlbâială, neştiinţă, ipocrizie, nu ştiu. Dacă eram prim-ministru, ardeau televiziunile de câteva zile încoace”, a spus Boc.

Reacţia fostului premier al României vine în urma unei declaraţii a vicepremierului Liviu Dragnea care a explicat că Hotărârea adoptată de Guvern în 27 decembrie 2012, care prevede majorarea taxelor şi impozitelor cu 16 procente, va fi urmată de o modificare a Codului Fiscal prin Ordonanţă de Urgenţă, care va da posibilitatea autorităţilor locale să aleagă dacă vor să aplice indexarea.

„Premierul Victor Ponta arăta, în 12 decembrie, că autorităţile locale vor putea să actualize taxele şi impozitele locale cu rata inflaţiei şi că nu va fi vorba despre o obligativitate. Noi, la Cluj-Napoca, pe baza promisiunilor guvernaţilor că va apărea ordonanţa, am încasat în primele zile ale anului 2013 taxe locale la nivelul anului 2012. A trecut 4 ianuarie şi nimeni nu a mai suflat nicio vorbă, iar ordonanţa promisă nu a apărut”, a conchis primarul municipiului Cluj-Napoca.

Emil Boc a subliniat, însă, că în cazul în care Ordonanţa de Urgenţă solicitată nu va fi adoptată, va întruni, la sfârşitul săptămânii Consiliul Local pentru a aproba majorarea taxelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite