Efectul cătuşelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem în ultima săptămână dinaintea alegerilor prezidenţiale 2014 şi observăm lucruri stranii care ar putea să aibă drept efect îmbucurător descurajarea furtului la vot. Ritmul de lucru al DNA – care cere arestări de baroni locali şi parlamentari pe bandă - dar şi grăbirea procesului de justiţie în Dosarul Referendumul pot face ca alegerea preşedintelui să nu stea sub semnul fraudei.

Dacă aţi sesizat agitaţie la vârf în cel mai mare partid al ţării – PSD – să ştiţi că asta este doar ce se vede. În structurile sale de bază nervozitatea este şi mai mare. Baronii, cei pe care se bazează partidul că vor scoate la vot mulţimile încolonate, încep să-şi pună întrebări cu privire la capacitatea celui pe care-l sprijină în aceste zile de campanie. Privindu-l pe Viorel Hrebenciuc prins de procurori împreună cu fiul său într-o schemă de spoliere a banului public, urmărind cum mai mulţi foşti miniştri au fost prinşi în plasa Dosarului ”Microsoft”, citind stenogramele în care marele proiect al domnului Şova – amnistia şi graţierea – a picat pe tehnică, penalii judeţeni se întreabă dacă mai merită efortul să tragă pentru Victor Ponta – „preşedintele care uneşte“.

Se-aude până la Bucureşti întrebarea vitală pentru supravieţuirea baronilor locali: dacă pentru cei de la vârful partidului care au probleme cu justiţia Victor Ponta n-a mişcat un deget ca să-i apere, ce va face pentru ei? Dacă vor privi în „harta penalilor României“, aceştia au şi răspunsul. Mai nimic. Duicu de la Mehedinţi, Bunea de la Brăila, Cosma de la Ploieşti sau Nicuşor de la Constanţa sunt răspunsul la întrebările retorice ale şefilor de judeţ care nu-şi găsesc liniştea zilele acestea.

O agitaţie asemănătoare este şi la ultimul nivel de stratificare al partidului. Printre „şoşonari“ şi „şefi de uliţă“ s-a dat alarma odată cu condamnările din Dosarul Referendumului. Parada de autobuze cu olteni care a trecut zilele astea pe la Curtea Militară de Apel din Bucureşti îi face pe cei de la care PSD-ul aşteaptă ajutor la secţiile de votare să transpire rece. Este pentru prima dată din 1989 când se ancheteză furtul masiv şi se dau sentinţe cu executare în masă. Panica stârnită de acest dosar printre „şoşonari“ s-ar putea să-i timoreze în ziua alegerilor.

Este dificil să anticipăm azi ce se va întâmpla în ziua votului şi dacă, într-adevăr, alegerile vor fi corecte. Cert e că în acest moment acţiunile DNA par să aibă şi rolul de descurajare a celor care au de gând să fure voturi: şefi de partid, „baroni“ şi „şoşonari“.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite