Dragnea, mesaj către Antonescu: Este bine să te gândeşti, când cari pumni unuia, că nu va rezista la nesfârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, vicepremeir şi ministru Dezvoltării Regionale FOTO Mediafax
Liviu Dragnea, vicepremeir şi ministru Dezvoltării Regionale FOTO Mediafax

Vicepremierul Liviu Dragnea a discutat, în cadrul emisiunii „După 20 de ani“ difuzată de ProTV, despre ultimele proiecte care s-au aflat recent în atenţia guvernului: marea descentralizare şi bugetul pentru anul următor. Ministrul Dezvoltării Regionale a abordat şi problema gazelor de şist şi a comentat şi relaţiile din USL.

Vicepremierul Liviu Dragnea a discutat despre destinaţia banilor alocaţi ministerului pe care îl conduce de la bugetul pentru 2014. „Pentru dezvoltare. Avem cea mai mare creştere faţă de anul trecut. Avem peste 3.000 de şantiere deschise, am închis câteva sute. Cu acest buget, sperăm să terminăm aceste investiţii, să continuăm o serie de lucrări, să deschidem şi nişte şantiere noi“, a afirmat Dragnea.

Vicepremeirul a explicat ce înseamnă exact dezvoltarea: „Vom face şi în 2014 cum am făcut în 2013, creştere, şi nu austeritate. Dezvoltare înseamnă creare de locuri de muncă şi creşterea veniturilor. Autostrăzi, vorbim şi de rata de absorbţie a fondurilor europene, ministerul nostru are cel mai dinamic program. Anul viitor estimăm cinci miliarde de euro să vină în România, cea mai mare parte către dezvoltare“.

Dragnea a detaliat proiectele ministerului Dezvoltării Regionale aflate în derulare. „Numărul exact de proiecte o să-l spun după ce se anunţă bugetul, un număr de 2.000 de proiecte locale, investiţii  care înseamnă dezvoltare locală, locuri de muncă, atragere de investiţii. Aceste proiecte sunt în derulare. Bugetul este împărţit în trei componente: prima categorie sunt proiectele prioritare, care au un grad de realizare de 70%, acestea să fie finalizate pentru că riscăm să plătim amenzi la Comisia Europeană“, a mai spus Dragnea.

Construirea de autostrăzi, o prioritate

Vicepremierul a anunţat construirea de autostrăzi ca fiind o prioritate. „Cei 7 eurocenţi la carburant se duc către construcţia de autostrăzi. Toate taxele şi impozitele vin de la cetăţeni, nu pot veni venituri din pământ pentru că nu ne lasă oamenii de la Pungeşti. Se vorbeau şi despre efectele zero prin scăderea TVA la pâine, şi nu au fost efecte zero. Nu pot spune autostrada X sau Y, pot spune că toţi bani care se încasează din cei şapte eurocenţi se duc către autostrăzi“, a explicat ministru.

Dragnea a dezvăluit despre ce tronsoane este vorba, fără a menţiona clar ordinea în care se vor construi. „Va fi şi autostradă Sibiu-Braşov şi Sibiu-Piteşti. Este vorba de decizie în baza unui masterplan. Decizia este luată, dar va fi prezentată. Este posibil ca prima să fie Sibiu-Braşov. Este o anumită parte a Europei care vrea să fie Sibiu-Braşov. Părerea mea că aceasta trebuie să se facă prima“, a adăugat Dragnea.

„Biserica este o instituţie care trebuie ajutată”

Vicepremierul a vorbit şi despre importanţa bisericii în comunitate. „Cam câte instituţii de referinţă către care românii să se îndrepte. Eu cred că biserica este o instituţie care trebuie ajutată. Eu nu sunt de acord să punem impozit pe credinţă. Pentru mine şi familia mea, biserica este o instituţie importantă. Nu vorbesc despre afaceri, respect ideea de credinţă“, a mai spus mnistrul.

Dregnea a prezentat şi primele rezultate ale Agenţiei de la ANAF, care a înlocuit Garda Financiară. „Ne punem mari speranţe în Agenţia de la ANAF, antifraudă care a înlocuit Garda Financiară. Spun să supravegheze cu mare atenţie activitatea ANAF. Domnul Chiţoiu mi-a spus că nivelul de încasări a crescut după ce această instituţie s-a aşezat“, a mai spus Dragnea.

Prin descentralizare, beneficiarul este cetăţeanul

Cel de-al doilea punct important pe care l-a atins ministrul Dezvoltării Regionale a fost proiectul de descentralizare. Direcţie de Sănătate este condusă de un director, al cărui principal obiectiv este să aibă o relaţie bună cu ministrul pentru că el l-a pus. Sunt nemulţumit de prestanţa pe care o oferă Direcţia de Snătate. Dacă eu sunt nemulţumit, îi cer preşedintelui de CJ să ia măsuri. El dacă vreau să mai fie ales, recaţionează. Este primul pas şi îl consider un pas uriaş. A fost o uriaşă rezistenţă a sistemului. Dacă avem nevoie de o autorizaţie, trebuie să ştim care este sediul, care este şeful care are toanele cele mai bune, ghişeul îşi schimbă sistemul de abordare“, a încercat să explice efectele descentralizării Liviu Dragnea.

Vicepremierul mizează pe presiunea pe care cetăţenii o vor putea exercita prin descentralizarea acestor competenţe. „Odată descentralizate, cetăţenii vor învăţa că pot acţiona, vor căpăta această putere care este firească. Cu primarul, cu preşedintele CJ se întâlneşte pe stradă şi pot spune, v-am votat. Distrugeţi industria cinematografică dacă descentralizaţi cinematografele. Marea majorititate a cinematografelor fac gogoşerii. Vom avea o abordare separată pentru RADET“, a mai spus ministrul.

Dragnea a dezvăluit şi motivele pentru care Poliţia şi porturile nu vor trece în subordinea autorităţilor locale.„Pentru că domnul Stroe s-a opus. În final, PNL nu a dorit să descentralizăm, Poliţia. Pentru poliţişti era mai bine, aveau şansă să primească bani în plus. Vorbim de porturi mici. Terenul care este în administrarea trece în administarea CJ. Doamna ministru (n.r. Ramona Mănescu) nu a vrut pentru că în viziunea dumeneai punem sub semnul întrebării funcţionalitatea porturilor. Pentru portul Constanţa va fi o abordare diferită. Acolo să fie o treime a statului român şi o treime a CJ“, a încheiat Dragnea acest subiect.

„Oamenii din Pungeşti vor avea cea mai bună viaţă“

Vicepremierul a mai discutat şi pe marginea exploatării gazelor de şist. „Cetăţenii din Pungeşti pun presiune pe 20 de milioane de români. Pentru că nu a vrut Radu Stroe. Mi s-a spus că afectăm siguranţa naţională. Există posibilitatea să nu mai avem gaz să putem exploata în viitor. Dacă dvs. aţi vrea să exploataţi la mine în curte un zăcmânt de gaz, şi eu vă dau în cap, şi vecinul are aceeaşi bogaţie, ce mai poate spune Chevron“, a mai spus ministrul.

Dragnea crede că cetăţenii din Pungeşti vor fi cei mai avantajaţi: „Dacă se va exploata gazele de şist la Pungeşti, acei oameni vor avea poate cea mai bună viaţă în comparaţie cu ceilalţi români.Vor avea un acces la un nivel de civilizaţie foarte avansat. Vorbim de rezervele statului, nu sunt oamenii din Pungeşti proprietari. De ce în America, Polonia, se poate şi nu s-a crăpat pământul, nu au murit oameni“.

Dragnea nu mai are răbdare cu Antonescu

Despre relaţia din USL, Dragnea nu s-a arătat mulţumit. „Nu s-a rupt USL. Este bine să te gândeşti când cari pumni unuia, că nu va rezista la nesfârşit. PSD are o hotărâre în Congres privind candidatul la prezidenţiale. Nu avem în acest moment un motiv să ne gândim la o altă camdidatură“, a precizat ministrul.

Referitor la acuzaţiile care i se aduc în dosarul aflat pe rol, Dragnea a repetat că este nevinovat. „Până la urmă în acest dosar nici măcar nu este vorba despre ce va păţi Liviu Dragnea. La finalizarea acestui proces noi vom şti dacă în România mai putem vorbi despre democraţie. Vom şti dacă în România mai avem dreptul să facem campanii electorale. Pentru că de fapt ăsta e subiectul dosarului. Noi vorbim de sms-uri, sunt acuza că am făcut un sistem informatic pe care nu l-am făcut. Am frica doar de Dumnezeu. Nu cred că se pune problema ca, în România anilor 2013 şi 2014, cineva complet nevinovat să meargă la închisoare. Nu este infracţiune să ieşi la TV să spui nu ieşiţi la referendum, încâlcând astfel legea referendumului“, a conchis Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite