Băsescu a promulgat legea care scoate cercetarea abuzurilor cu prejudiciu sub un milion de euro de sub competenţa DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, legea de aprobare a unei OUG care stabileşte că DNA este competentă să efectueze urmărirea penală dacă s-a cauzat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a un milion de euro, în cazul unor infracţiuni de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială, preşedintele a semnat, miercuri, Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 63/2013 pentru modificarea Art. 13 alin. (1) indice 2 din OUG a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie.

Ordonanţa de urgenţă 63/2013 prevede că DNA este competentă să efectueze urmărirea penală dacă s-a cauzat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a un milion de euro, în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu.

Ministrul Justiţiei declara, pe 19 iunie, că modificarea legislativă a fost solicitată ca urmare a faptului că normele care stabilesc competenţa DNA au dus la supraîncărcarea procurorilor.

“Numărul mediu de dosare aflate în lucru la un procuror DNA care desfăşoară activitate de urmărire penală este de 80-90 de dosare. Având în vedere complexitatea cauzelor, determinată de specificul infracţiunilor atribuite în competenţa DNA, efectuarea urmăririi penale în mod nemijlocit de către procuror în toate aceste dosare este extrem de dificilă, ceea ce duce în mod inevitabil la întârzieri semnificative în efectuarea actului de justiţie”, se arăta în nota ministerului.

Cu toate acestea, cazurile de înşelăciune şi evaziune fiscală care sunt asociate cu fapte de corupţie vor fi în continuare instrumentate de către DNA.

De asemenea, potrivit actului normativ, “cauzele înregistrate la DNA anterior intrării în vigoare a ordonanţei se soluţionează de către această structură specializată”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite