Dezbatere privind preşedinţia română a UE. Birchall: „E cel mai important obiectiv al României după aderarea la NATO şi UE“. Dragnea, absent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a declarat, miecuri, la o dezbatere referitoare la preşedinţia română a Consiliului UE, faptul că exercitarea acestei preşedinţii este „cel mai important obiectiv al României“, asemănător ca impact aderăriii la NARO şi la UE. La acest eveniment au mai vorbit Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu, în timp ce Liviu Dragnea, deşi invitat, a absentat.

UPDATE Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Îmi dorec ca în această perioadă să avem discuţii care să ne arate tot ceea ce este bine structurat la nivel executiv şi logistic. De aceea am organziat activitatea pe două domenii: viziunea politică şi cea administrativă. Din punct de vedere politic avem principalele dosare în discuţie, printre care şi cele referitoare la viitorul UE. Am accelerat discuţii cu celelalte state, în special cu cele din trio.La Berlin şi Paris am purtat discuţii cu toţii responsabilii de politici europene. Ne aflăm în plin dialog interministerial pentru stabilirea temelor. 

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu nu a venit la eveniment, dar a transmis un mesaj, citit celor din sală de Ana Birchall. 

UPDATE Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe: E foarte greu să facem într-o perioadă de timp scurtă o evaluare a ceea ce se întâmplă. În primul rând, e aspectul conceptual. Ce anume aduce România ca strategii de viitor şi cel de-al doilea, cel logistico-diplomatic. Amândouă sunt importante pentru că unul fără altul nu funcţionează. E un proiect naţional, fiecare fiind implicat în acest proiect. E un proiect care ne dă şansa să fim vizibili pe harta Europei. Problemele nu sunt nici puţine, nici simple. UE trece printr-o perioadă în care încearcă să-şi redefinească obiectivele. UE se confruntă cu probleme legate de creşterea economică, locurile de muncă, migraţia sau Brexit-ul. În ce măsură vom fi noi capabil să aducem soluţii la aceste probleme, aici se va vedea contribuţia. 

Anul 2019 e un an cheie. E anul în car eprobabil vom avea rezultatele finale sau se va definitiva proiectul ieşirii Marii Britanii din UE, fie că vorbim de divorţ, fie că vorbim apoi de căsătorie. În 2019 vor avea loc şi alegeri pentru Parlamentul European. Va fi un element important care defini o anumită structură. Urmare a acestor alegeri va avea loc crearea unei noi comisii a UE. 

Acum nu avem posibilitatea de a ne găsi logistica necesară. De asemenea, trebuie să găsim o soluţie şi pentru spaţiul Reprezentanţei României la UE. Există probleme importante din punct de vedere logistic şi protocolar. Însă, e şi palierul conceptual. Cu ce idei va veni România în perioada mandatului său. Noi vom lucra pe baza a ceea ce va face Austria şi a ceea ce vom face noi ca trio Finlanda şi Croaţia. O parte însemnată trebuie să fie construcţia europeană pe care noi o vrem consolidată, inclusivă şi capabilă să facă principalelor probleme. 

O temă care ar putea fi promovată e Parteneriatul Estic. De asemenea, o temă pe care o putem aborda e extinderea UE, fiind mai multe state care vor să facă parte din Uniune.  A treia temă ar putea fi cea legată de situaţia de securitate în Marea Neagră. Această temă ar trebui să fie una din temele de reflecţie ale UE. O altă temă este problema evoluţiei strategiei Dunării. Încă o temă ar putea fi migraţia. 

UPDATE Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, e absent, cu toate că acesta ar fi trebuit să vorbească în lucrările de deschidere ale dezbaterii.

UPDATE Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: Sunt bucuros că această dezbatere e la Parlament. Acest demers trebuie să adune la aceeaşi masă a interesului naţional toţi decidenţii şi actorii politici. Parlamentul României, alături de Guvern, joacă un rol important. Cu toţii vrem să consolidăm drumul României în UE. Preşedinţia e o provocare deosebită, dar şi o ocazie excelentă a României de a-şi asuma obiective. Noi vom colabora îndeaproape cu Finlanda şi Croaţia.

Eu cred că trebuie să ne uităm bine la noi, să nu uităm că suntem a 7-a ţară ca mărime din UE. Trebuie să dăm preşedinţiei măsură mărimii noastre. Uneori, am senzaţia că nu am asimilat statutul de ţară cu drepturi depline. Cred că e momentul să ne asumăm cu curaj şi responsabilitate un rol important pe care celelalte ţări se aşteaptă să-l jucăm. 

Pe lângă evenimentele propriu-zisă e şi dimensiunea parlamentară care constă în întâlniri de amploare. 

UPDATE Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Azi discutăm despre cel mai important obiectiv al României de la aderarea la NATO şi UE. Eu cred că România e o ţară binecuvântată de Dumnezeu care merită să fie cunoscută de întreaga lume. Le mulţumesc celor prezenţi, dar şi premierului şi domnului preşedinte Liviu Dragnea (n.r.-absent de la eveniment) pentru susţinere. 

Vreau să vă adresez mulţumiri pentru că astăzi începem, după câteva luni de pregătire, acest proiect frumos, ambiţios care va deveni o realitate. Considerăm că întotdeauna România şi românii pot oferi Europei expertiză şi profesionalism. Preşedinţia Consiliului UE e o provocare, dar şi o oportunitate. Sper să realizăm acest obiectiv frumos al României. 

Exercitarea preşedinţiei dă României o ocazie rară de a-i creşte vizibilitatea. Momentul 1 ianuarie 2019 e o oportunitate pentru România şi vrem să o valorificăm. Vreau ca până atunci să întărim poziţia noastră. Am adoptat un plan de acţiune, iar din unitatea specială din minister facem pregătirile necesare preşedinţiei.


Printre invitaţii la eveniment se numără preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, prim-ministrul Sorin Grindeanu, consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban, miniştri, parlamentari, lideri ai partidelor politice, reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice, ambasadori, diplomaţi, lideri sindicali, formatori de opinie, analişti politici şi reprezentanţi de marcă ai societăţii academice şi civile, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

„Exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru din 2019 este cel mai important proiect de ţară, după integrarea în Uniunea Europeană de la 1 ianuarie 2007. Pentru România, o Preşedinţie de succes va însemna în primul rând şansa pentru o mai mare vizibilitate, utilizarea expertizei pe care ţara noastră o poate oferi, dar şi creşterea capacităţii noastre de a influenţa deciziile adoptate la nivelul Uniunii Europene. De aceea, valorificarea momentului în care vom exercita Preşedinţia Consiliului UE este esenţială în ce priveşte contribuţia noastră la procesul de reflecţie privind viitorul proiectului european şi integritatea politicilor europene. În această perioadă frământată pentru Uniunea Europeană, România trebuie să facă parte din grupul ţărilor care vor scrie istorie, nu din grupul ţărilor pentru care se va scrie istorie“, a declarat Ana Birchall, încheie sursa citată.

Actualmente, preşedinţia Consiliului UE este asigurată de Malta (ianuarie-iunie 2017), ea urmând a fi succedată de Estonia (iulie-decembrie 2017). România va prelua preşedinţia Consiliului UE la 1 ianuarie 2019 şi o va deţine până la 30 iunie 2019.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite