Deputat PMP: O delegaţie parlamentară se întâlneşte cu ambadasorul Ucrainei. Cerem retragerea sprijinului pentru integrarea euroatlantică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie formată din 19 parlamentari se întâlneşte, marţi, la Parlament, cu ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, după ce preşedintele Poroşenko a promulgat noua lege a educaţie care care limitează predarea în limbile minorităţilor, a declarat, marţi, deputatul PMP Constantin Codreanu.

„Am fost prins în poziţie de offside pentru că această delegaţie (parlamentară-n.r.) şi-a pierdut obiectivul de funcţionare, chiar dacă astăzi avem la ora 13:00 o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei aici, în Parlament, din păcate inevitabilul s-a produs, Poroşenko a semnat acest proiect de lege şi acest lucru este cu atât mai regretabil cu cât preşedintele României a greşit”, a declarat preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PMP Constantin Codreanu.

Parlamentarii care se vor întâlni cu ambasadorul Ucrainei vor o reacţie oficială şi vor să ştie dacă „mai este cale de întoarcere” cu privire la noua lege a educaţiei, a spus Contantin Codreanu, afirmând că proiectul încalcă inclusiv legislaţia Ucrainei.

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a afirmat că Iohannis ar trebui să se autosesizeze.

„Preşedintele ar trebui să se autosesizeze în actuala situaţie şi să vorbească despre acelaşi lucru, dacă tot a făcut pe supăratul şi a refuzat să meargă el în Ucraina, să se bată până la capăt, să meargă acolo, să stea la masă cu Porosenko. I-a trântit în nas domnului Porosenko uşa, dar nu a înţeles că ar fi fost mult mai importantă prezenta dânsului în Ucraina, chiar dacă nu i-ar fi fost plăcută o înfrângere cu care să se întoarcă la Bucureşti. În acelaşi timp ar fi fost important să fie în mijlocul românilor noştri şi la bine şi, mai ales, la rău”, a spus Codreanu.

PMP va cere retragerea sprijinului internaţional pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, după ce preşedintele Poroşenko a promulgat noua lege a educaţiei care limitează predarea în limbile minorităţilor, a declarat, marţi, deputatul PMP Constantin Codreanu.

„Vom cere să se retragă sprijinul international pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei. Mi se pare un lucru firesc. Vom spune acest lucru (ambasadorului Ucrainei în România-n.r.). Am ajuns în situaţia în care putem spune deschis că România nu mai susţine parcursul euroatlantic al Ucrainei pentru că Ucraina nu se mai comportă ca un stat care respectă valorile europene fundamenatele, ci ca un stat care a revenit la logica nefirească a comportamentului sovietic”, a declarat deputatul PMP Constantin Codreanu, la Parlament.

Constantin Codreanu a afirmat că noua legea educaţie promulgată de Poroşenko nu respectă Constituţia Ungariei, afirmând că trenuie luată în calcul posibilitatea atacării ei la Curtea Constituţională.

„ Legea nu respectă Constituţia Ucrainei, articolele 10-52 şi trebuie să ne gândim inclusv la a ataca la Curtea Constituţională a Ucrainei acest proiect de lege, dincolo de avizul pe care îl aşteptăm de Comisia de la Veneţia”, spus Codreanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite