Dan Şova: „Pentru gropile de pe drumurile naţionale avem nevoie de 4 miliarde de euro. În prezent se strâng 250 de milioane de euro”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru acoperirea gropilor de pe drumurile naţionale, România are nevoie de 4 miliarde de euro, a declarat, joi seara, ministrul delegat pentru probleme de infrastructură, Dan Şova, la postul Digi24, unde a mai discutat despre deszăpezirea drumurilor din ţară, care ar putea fi făcută de anul viitor de către firme străine.

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, a precizat că în prezent nu există nicio sursă suplimentară de venit pentru a acoperi toate investiţiile şi reparaţiile necesare în infrastructura din România. „Numai pentru gropile de pe drumurile naţionale datele oficiale arată un necesar de patru miliarde de euro, în timp ce din rovinietă se strâng cam 250 de milioane de euro”, a spus Dan Şova, la Digi24.

De asemenea, ministrul a subliniat că veniturile din acciza la benzină nu ajung integral în visteria departamentului pentru infrastructură, o nouă repartizare a sumelor fiind posibilă doar de anul viitor. „Legat de acciza la benzină mi-aş dori să vină integral pentru infrastructură, dar nu ştiu dacă se va întâmpla aşa. Acestea sunt estimări, din 1 ianuarie vom vedea care sunt încasările şi ce se va decide la nivelul Ministerului de Finanţe legat de repartizarea acestei taxe”, a declarat Dan Şova.

Senatorul PSD a adus în discuţie şi valoarea rovinietei, menţionând că are cea mai mică valoare din cadrul Uniunii Europene. „Trebuie să ai autostrăzile făcute, nu vor fi gata înainte de 2016. De exemplu, Comarnic - Braşov are 51 de kilometri, la 3 euro per suta de kilometri, fiecare va plăti 1,6 euro. E cea mai mică din Uniunea Europeană, aşa a fost făcut calculul”, a spus Dan Şova.

44% din reţeaua de drum naţional nu beneficiază de deszăpezire

Un alt subiect abordat de către ministrul delegat pentru probleme de infrastructură, Dan Şova, a fost şi modul în care sunt deszăpezite în prezent drumurile naţionale din ţară, acesta anunţând că vrea să introducă, din 2014, o licitaţie internaţională.

„Din aprilie sau mai vom organiza o licitaţie internaţională pentru deszăpezire. Dacă ai noştri nu sunt interesaţi pentru corectitudine aducem finlandezii. Orice firmă europeană serioasă, care primeşte bani pentru ce face şi nu pentru ce nu face, va fi interesată să participe”, a precizat Dan Şova, la Digi24.

Ministrul a mai adăugat că în prezent 44% din reţeaua de drum naţional nu beneficiază de deszăpezire, din pricina firmelor care nu s-au mai prezentat la licitaţii. Dan Şova a dat asigurări ca vor fi date contracte cu încredinţare directă la preţurile din licitaţii pentru a nu rămâne cu reţeaua de drumuri neacoperită.

„Nu m-am aşteptat că introducerea unor criterii de corectitudine şi de control drastic ar duce la un asemenea efect. Plătim pentru ce deszăpezim. În Argeş vom introduce un proiect pilot, vom pune GPS-uri noi. Să vedem fiecare maşină când intră şi când iese de pe traseu. Am optat pentru Argeş fiindcă are toate tipurile de drumuri. La anul vom avea în toate judeţele, dacă are efect”, a dat asigurări Dan Sova.

„Reforme se fac în fiecare zi în justiţie”

Întrebat despre declaraţiile recente ale vicepreşedintelui CE, Viviane Reding, în care aceasta spunea despre România că este una dintre ţările membre în care statul de drept nu este respectat, Dan Şova a precizat că afirmaţiile oficialului european nu se susţin. „Doamna Reding este foarte subiectivă, nu poţi vorbi despre încălcarea statului de drept când nu există niciun element. Este nefirească poziţia doamnei Reding”, a mai declarat Dan Sova, la Digi24.

De asemenea, ministrul delegat pentru probleme de infrastructură a spus că nu înţelege la ce reforme se refera ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonze, atunci când oficialul olandez a declarat că România trebuie să facă reforme în justiţie pentru a atrage investiţii străine. „Nu ştiu la ce reforme se referă, dacă poate să sugereze reforma X sau Z cred că pot fi luate în discuţie. Reforme se fac în fiecare zi în justiţie. Lupta anticorupţie funcţionează, instanţele funcţionează. Ca om care vin din sistem mi-e foarte greu să înţeleg la ce se referă”, a mai declarat Sova, la Digi24. 


Citeşte şi:

Ministrul Dan Şova a anunţat că lucrările la autostrada Arad - Nădlac vor fi finalizate anul viitor

Autostrada Nădlac – Arad va fi finalizată anul viitor, a anunţat Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, citat de Adevărul.

Şova: Lui Băsescu nu îi ajunge Constituţia, are nevoie şi de un pact în care se angajează că o respectă

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, a vorbit marţi, la Adevărul Live, despre evoluţia coabitării dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. In opinia sa, pactul de coabitare nu va fi denunţat de liderul de la Cotroceni.

 

Dan Şova, la Sibiu: „În luna decembrie vom inaugura patru tronsoane de autostradă“. În Argeş, maşinile de deszăpezire vor fi urmărite prin GPS

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a declarat, astăzi, la o întâlnire de lucru de la Sibiu, că în luna decembrie vor fi inaugurate patru tronsoane de autostradă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite