Dan Barna: Dacă partidul lui Cioloş nu va fi înregistrat până la finalul lui ianuarie, USR merge singur la alegeri. Moţiunea de cenzură? Am un optimism temperat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna. FOTO Eduard Enea
Dan Barna. FOTO Eduard Enea

Liderul USR Dan Barna a explicat, la Adevărul Live, în ce stadiu sunt negocierile cu Dacian Cioloş pentru o alianţă la alegerile europarlamentare din mai. De asemenea, liderul USR a vorbit despre moţiunea de cenzură pe care o va depune vineri Opoziţia împotriva Guvernului Dăncilă.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări live emisiunea. 

De ce merg greu negocierile cu Dacian Cioloş?

Dacian Cioloş a depus actele pentru constituirea partidului, dar actele nu s-au finalizat. Neexistând de partea cealaltă un partid, discuţiile nu pot fi finalizate. Nu se pune problema că nu ne înţelegem. Noi avem discuţii, după ce apare partidul avem şi elemente concrete. Discuţiile sunt legate de cea mai bună varianta ca obiectivul 2020 să fie unul de atins, consistent. 

Aţi stabilit ca termen limită sfârşitul lunii ianuarie. Ce se întâmplă dacă nu e gata partidul?

Dacă nu va exista un partid de partea cealaltă, USR va merge singur la europarlamentare. Termenul e agreat de părţi. Deocamdată USR are o listă de europarlamentari, deja validată de foruri. Pentru europarlamentare e necesar ca noi să avem o concluzie. 

RO+ s-ar vedea în situaţia de a nu candida deloc, dacă nu ies actele, nu au semnături.  Luaţi oameni la bucată din RO+?

E puţin probabil, ca să nu spun imposibil, să luăm pe o listă suplimentară membri ai RO+. În cazul unei alianţe politice, e o listă comună. Nu există varianta ca pe lista USR să fie oameni puşi cu mâna. 

Vedem pe sondaje că USR e la 15% şi că RO+ are o intenţie de 10%? 

Sondajele acestea arată că în situaţia unei candidaturi comune, rezultatul e mai bun decât suma candidaturilor separate ale celor două partide. Dar dacă reuşim o coagulare, încrederea ar fi mult mai mare. Obiectivul e mai lung decât europarlamentare. Obiectivul e să construim o Românie nouă, cu oameni competenţi. Eu folosesc 50% din timpul meu de preşedinte de partid în managementul orgoliilor. Am luat un partid de 5-6% şi l-am adus la 15%. Dacă folosim cele două energii începem să oferim chiar alternativa necesară pentru România. 

Trag concluzia că susţineţi alianţa cu RO+?

E important să generăm consistenţă. Da, e normal să privim aşa, pentru că vom avea eterna istorie a dreptei româneşti. Am ajuns preşedintele celui de-al doilea partid din România. Noi am ajuns să avem 15%, să fim partidul care s-a poziţionat corect la referendum. 

Ghinea spune că oamenii lui Cioloş subestimează USR?

Nu, nu cred. 

Îl vedeţi cap de listă pe Cioloş, dacă aveţi alianţă?

Cred că e personalitatea cu cea mai mare notorietate şi în spectrul discuţiilor e o variantă. 

Aţi accepta locul 2 pe listă într-o alianţă cu RO+?

Locurile pe listă - 1,2-3 - sunt irelevante. Contează să luăm multe mandate. 

Credeţi că un partid se poate conduce de la Bruxelles?

Îmi e greu să spun asta. Fiecare organizaţie are propriul management. Uneori, prezenţa fizică e un detaliu. 

Faceţi sondaj comun cu altă casă sau vă ghidaţi după sondajul IMAS?

E important ca niciunul dintre partide să piardă mandatele. O posibilă listă comună va deschide calea către o structură care să arate calea unei ieşiri la lumină. 

Ce şanse are această moţiunea?

Am un optimism temperat. Ştim că există opoziţie în PSD, dar la voturi cruciale, a fost bloc în jurul lui. Da, există discuţii. Vom vedea dacă va exista susţinere sau nu. E important că Opoziţia a fost coordonată. A fost o resursă de înţelepciune. Am discutat cu parlamentari PSD. 

Lăsaţi impresia că nu vreţi să daţi jos Guvernul. Ideea e întărită şi de Kelemen Hunor?

Nu, nu aş privi lucrurile aşa. USR e gata să ibă o listă de miniştri. În contextul negocierilor, să înaintăm noi un premier, nu mi se pare realist. 

Vreţi să preluaţi guvernarea?

Dacă trece, USR e gata să vină cu un nume de premier, cu miniştri,cu program de guvernare. Segmentul de alternativă la Putere există. 

UDMR e un partid cheie acum. Aţi încercat să negociaţi direct cu UDMR.

Am avut o discuţie consistentă cu dl Kelemen Hunor, care mi-a trimis aceeaşi poziţie. Mi-a spus că dacă există o nouă Putere, noi o susţinem. Dl Kelemen a spus că urmăreşte evoluţia.  Important e mesajul moţiunii pentru că dă posibilitatea Opoziţiei din PSD să demonstreze acest lucru. 

Vi se pare că PNL vrea să preia guvernarea?

Eu nu vreau să mă lansez în speculaţii. Pot spune că USR vrea ca moţiunea să treacă. USR vrea un guvern competent. România intră în ianuarie în cea mai prestigioasă poziţie a ei. Dacă moţiunea de cenzură, toate variantele sunt pe masă. În realitatea, USR are 9%. Noi, cu 9%, nu putem pune premier. 

Aţi fi de acord cu un nou Guvern PSD-ALDE?

Susţinerea unui Guvern PSD-ALDE nu e în mandatul meu. Orice Guvern va fi mai bun ca acesta.

V-aţi lăudat că l-aţi dat jos pe Dragnea. Nu e aşa.

Este un foarte bun studiu de caz de parlamentarism. Noi am avut o majoritate, am votat şi am cerut stenogramele. Nu sunt gata. Doamna care a notat, a notat şi ce s-a discutat după preluarea preşedinţiei şedinţei (n.r. - de Marilen Pirtea). Domnul Iordache nu avea dreptul să conducă şedinţa. Pirtea a supus la vot, s-au notat voturile. Doamnele de acolo au notat. Doamnele notează steno, eu nu ştiu steno. Nu e text literal, e o simbolistică din care se reface textul. 

De ce nu schimbaţi Regulamentul?

Pe temei de susţinere politic e acel articol. În ceea ce priveşte încălcarea Constituţiei, sunt două decizii politice. Pe suport politic se vorbeşte de grup parlamentar care te-a propus. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite