Cum vrea Gabriel Oprea să reînvie defunctul UNPR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea este cel care a fondat şi condus UNPR FOTO Arhiva Adevărul
Gabriel Oprea este cel care a fondat şi condus UNPR FOTO Arhiva Adevărul

Nemulţumiţi că nu au mai prins loc pe liste la alegerile parlamentare, câţiva parlamentari UNPR, mânaţi din spate de Gabriel Oprea, vor să rupă fuziunea dintre PMP şi UNPR. Din punct de vedere juridic, „locotenenţii“ lui Oprea nu mai pot să reînvie UNPR, însă pot să agite apele în detrimentul PMP înainte de alegerile parlamentare.

Un grup de parlamentari ai defunctului UNPR, aleşi în 2012 pe listele PPDD, încearcă să readucă la viaţă UNPR-ul fondat de fostul vicepremier Gabriel Oprea şi au contestat în instanţă protocolul de fuziune dintre PMP şi UNPR. Astăzi se discută contestaţia depusă de senatorul UNPR Marian Vasiliev, însă şansele „puciştilor“ lui Oprea sunt mici din punct de vedere juridic.

În argumentaţia sa juridică, Vasiliev a denunţat protocolul de fuziune dintre PMP şi UNPR, arătând că UNPR nu a avut un Congres care să voteze absorbţia UNPR de către PMP. „Noi am procedat conform statutului. Am avut Congres, Comitet Executiv cu o săptămâna în urmă, unde am votat fuziunea, şi Congres comun cu PMP, unde Traian Băsescu a întrebat pe toată lumea dacă este de acord. Este filmat totul. Potrivit statutului, Comitetul Executiv era cel care trebuia să voteze“, a spus preşedintele executiv al PMP, Valeriu Steriu, fost preşedinte UNPR.

„Oprea s-ar bucura ca UNPR să nu fie distrus“

Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia lui Vasiliev, însă deputatul a făcut apel. Congresul de fuziune dintre UNPR şi PMP a avut loc pe 20 iulie, iar Vasiliev a contestat fuziunea nici o lună mai târziu. Între instanţa de fond şi Curtea de Apel, demersului lui Vasiliev i s-au alăturat şi alţi parlamentari UNPR, nemulţumiţi că nu au prins locuri pe lista PMP de la alegerile parlamentare. Este vorba de deputaţii Nuţu Fonta, finul lui Gabriel Oprea, Eugen Chebac şi Ion Răducanu. Toţi trei au fost surprinşi zilele acestea la masă cu fostul vicepremier Gabriel Oprea.

„Domnul Oprea a fost preşedintele partidului. Este o poveste de normalitate că ne-am văzut cu domnul Oprea. A fost preşedintele partidului, trece prin momente grele, am stat cu el la o cafea. Se bucură dacă UNPR va rămâne pentru că este membru-fondator. Este un proiect politic pentru care a muncit timp de şase ani. S-ar bucura ca acest partid să nu fie distrus“, a arătat Nuţu Fonta, al cărui copil a fost botezat de Gabriel Oprea.

„UNPR a fost considerat o rudă săracă“

Motivele oficiale ale celor trei deputaţi sunt acelea că noua conducere a PMP, în frunte cu fostul preşedinte al UNPR, Valeriu Steriu, nu a respectat principiul paritităţii atunci când a întocmit listele pentru alegerile parlamentare. „Noi vorbim de o nemulţumire a celor 30 şi ceva de organizaţii judeţene prin care UNPR a fost considerat o rudă săracă, o rudă venită la PMP cu mâna întinsă, la cerşit. Fuziunea nu s-a respectat. Au apărut persoane pe liste care nu erau nici din PMP, nici din UNPR, impuse pe liste. S-au dat funcţii în afara statutului“, reclamă deputatul Nuţu Fonta.

De fapt, niciunul din cei trei parlamentari nu au mai prins loc pe liste în judeţele pe care le conduceau: Nuţu Fonta, la Maramureş, Eugen Chebac, la Galaţi şi Ion Răducanu, la Timiş. „S-a ţinut cont de paritate, dar şi de rezultatele de la alegerile locale. Nuţu Fonta şi Eugen Chebac nu s-au calificat. Domnul Răducanu a spus că nu mai candidează nici el dacă nu va candida Fonta“, a explicat Valeriu Steriu, fost preşedinte UNPR, actual preşedinte executiv al PMP.

Încercările armatei lui Oprea

Când au văzut că nu se află pe lista PMP la parlamentare, cei trei parlamentari au pornit o mini-Revoluţie în partid, încercând să distrugă, la rândul lor, fuziunea dintre PMP şi UNPR. Mai întâi, Ion Răducanu, vicepreşedinte PMP la nivel naţional, i-a convocat, printr-un sms, la Parlament pe parlamentarii UNPR.

„Şedinţa a avut loc săptămâna trecută şi au fost prezenţi  nouă parlamentari şi şase reprezentanţi de organizaţii judeţene“, spune Fonta. În urma acestei întâlniri, cei trei deputaţi au organizat un simulacru de Birou Permanent Naţional, for care asigura cea mai restrânsă conducere a partidului, apoi au organizat Comitetul Executiv Naţional al fostului UNPR, care a convocat, la rândul său, Conferinţa Naţională, forul suprem al defunctului UNPR. „Miercuri am avut acea Conferinţă naţională, în care 400 şi ceva de reprezentanţi din toată ţara au fost de acord să rupem protocolul cu PMP“, a mai spus Fonta.

În urma acestui vot, răzvrătiţii din UNPR vor să depună, în completarea denunţului lui Vasiliev, un material prin care să arate instanţei că foştii progresişti nu mai sunt de acord cu fuziunea. Numai că instanţa deja a judecat pe fond speţa, urmând ca mâine Curtea de Apel să stabilească doar dacă a fost respectată procedura.  În urma fuziunii prin absorbţie de către PMP, UNPR va fi radiat din Registrul partidelor politice, adică va dispărea, cu tot cu nume şi însemne electorale. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite