Cum li s-a permis primarilor să migreze înainte de interzicerea traseismului, în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Clujului, Emil Boc, alături de Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul
Primarul Clujului, Emil Boc, alături de Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul

Statutul aleşilor locali a fost modificat în 2006, iar aleşilor locali li s-a interzis schimbarea apartenenţei politice. Astăzi, consilierilor locali, de exemplu, excluderea din partid le aduce pierderea mandatelor. Legea care interzice astăzi traseismul a venit, în 2006, după o perioadă în care PD a atras mai mulţi primari din opoziţie.

Iată ce spuneau liderii politici ai vremii, despre politica de racolări din PD, citaţi de România TV:

Traian Băsescu, interviu pentru “Cotidianul”, în 2006

E o politică pe care o face PD-ul asumându-şi riscuri, mă tem că este substitutul pentru alegerile care trebuiau făcute la timp şi anticipat“.

Vasile Blaga, 20 martie 2006

Blaga a declarat că, de la formarea coaliţiei, în PD s-au înscris 102 primari. Întrebat cum poate susţine PD că luptă împotriva migraţiei politice, după ce a acceptat înscrierea a 102 primari în partid, a răspuns că, din cei 102, 100 au fost membri PD.

Emil Boc, 14 august 2006

„Per ansamblu, PD şi-a refăcut resursa politică umană pierdută în 2000-2004, când aproximativ 300 de primari au fost obligaţi să treacă la PSD. Azi, un număr de 300 de primari au revenit în PD. Astfel s-a restabilit echilibrul democratic“, a spus Boc.

Ioan Oltean, 9 august 2006

„Este adevărat că, în cele 45 de zile, fiecare partid a fost interesat să-şi îmbunătăţească zestrea de primari. Cele de la putere să acumuleze cât mai mulţi primari buni, iar cele din opoziţei să îi păstreze, pentru că fenomenul migraţiei este în general dinspre opoziţie înspre putere. (...) Peste 100 de primari au venit la PD ca efect al intrării în vigoare a legii“.

Cezar Preda, 10 august 2006

Aleşii locali „s-au orientat către partidul cel mai bine văzut de electorat“, iar „70% dintre cei care au venit în ultima perioadă la PD au fost democraţi până în 2000“.

Citeşte şi:

PSD violează legea aleşilor locali

Vicepremierul Liviu Dragnea scrie, chiar acum, ajutat de juriştii PSD, un proiect de lege care să-i scoată pe aleşii locali – primari, consilieri locali, preşedinţi de Consilii Judeţene, consilieri judeţeni - din „robia“ propriilor partide.

PNL va ataca OUG privind traseismul primarilor

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat, marţi, că liberalii vor ataca în instanţă, în contencios administrativ, ordonanţa de urgenţă care ar permite traseismul politic al primarilor, cu solicitarea suspendării actului normativ şi sesizării Curţii Constituţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite