Cum ne reparăm

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţaţa Rada ar fi spus cu năduf că a bolânzit şi democraţia asta. Nu era îndeajuns că săraca îi are pe cap pe Dragnea, pe tanti Vasilica Viorica, pe Tăriceanu, Firea, Codrin şi Olguţa şi că abia face faţă mârlăniei şi avansurilor abjecte ale lui Ghiţă şi Voiculescu.

Eroul Sarkozy se dovedeşte că a înşelat-o grav şi a luat o poală de bani de la Gaddafi, Trump si familia lui o molestează zilnic, iar Putin o scoate cu forţa la produs de vreo 20 de ani. Între timp, Europa e condusă de nişte neica nimeni, printre care şi prietenul lui Berlusconi şi regele mediocrităţii europene, Juncker. 

Democraţia la noi era până nu demult un fel de adunătură pestriţă de hoţomani, şmecheraşi, agramaţi, ţaţe şi mârlani. Mai se rătăcea şi câte un deştept care, încetinel, dar sigur, rămânea fără coloana vertebrală, nevoit fiind a se adapta la majoritatea melcilor şi lăudătorilor şefilor de partid sau ai lui Hrebenciuc, Vanghelie şi Udrea. 

Democraţia noastră a ajuns, practic, o slugă smerită a unor mafioţi care controlează televiziuni, analişti, jurnalişti şi politicieni. Preşedintele ne-a umplut şi el de competenţă, până acum dovedind că are fiţele necesare să conducă Franţa secolului al XVI-lea şi că poate tăcea magnific aproape de fiecare dată când nu e nevoie.

Problemele sunt multe. Una dintre ele este finanţarea partidelor. Primind bani de la stat, de la baroni, de la mafioţi care fac afaceri cu statul, partidele nu au practic nicio responsabilitate către alegători. Alegătorii nu „aleg“ politicieni, ci sunt cumpăraţi de aceştia. Mitele electorale corelate cu promisiuni nesimţite şi imposibil de realizat au funcţionat pentru că până acum nu a existat o alternativă. 

Ideal ar fi ca cheltuielile partidului să fie asigurate de cotizaţiile membrilor de partid. Cotizaţiile ar trebui să fie modice (1-25 de lei pe lună), iar alte donaţii, interzise. Partidele nu ar trebui să fie finanţate de stat – banii care acum se duc la partide ar fi bine să fie folosiţi în programe de interes naţional gândite şi susţinute de fiecare partid care trece pragul electoral în funcţie de interesul cetăţenilor şi al membrilor de partid. Toate cheltuielile ar trebui să fie total transparente.

În acest fel, partidele vor reflecta mult mai bine interesul celor pe care îi reprezintă. Desigur, nu este o soluţie perfectă, dar ar rezolva o parte importantă a celor mai toxice aspecte ale politicii de la noi. Partidele vor fi obligate să devină mult mai responsabile faţă de electorat şi independente de banii negrii, de oligarhi, de mafioţi sau de diverse grupuri de interes care controlează o bună parte a politicienilor noştri.

Având nevoie de a fi susţinute financiar de câteva zeci de mii de susţinători pentru a putea funcţiona, toate partidele noastre vor fi nevoite să se reformeze.

Un consiliu de etică independent format din oameni oneşti, cu experienţă şi complet lipsiţi de ambiţii politice, capabili să ceară şi să obţină demisia oricărui politician care încalcă principiile de zero toleranţă faţă de corupţie, nepotism şi incompetenţă, ar putea funcţiona ca un motiv în plus pentru o infuzie de politicieni noi în toate partidele.

E clar că democraţia noastră este departe de a fi funcţională şi că va fi foarte greu de scos din ghearele clicii politice actuale. Clică politică dependentă de două televiziuni subordonate celor doi mafioţi, televiziuni care controlează nu numai agenda publică, ci şi oferta de politicieni de la noi. Sistemul este putred şi mult prea dependent de bani, minciuni şi instrumente de propagandă. Asta nu înseamnă că nu este reformabil.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite