Cum a fost transpus în realitate blatul dintre PSD şi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea
Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea

Rodul pactului subteran de anul trecut dintre cele două mari partide s-a văzut în rezultatele de la alegerile locale: ţara a fost împărţită de PSD şi PNL. Numai în Bucureşti n-a funcţionat blatul, dar asta pentru că nimeni n-a anticipat ascensiunea lui Nicuşor Dan

Rezultatele alegerilor locale arată că doar trei partide au contat la acest scrutin: PSD, PNL şi UDMR. Exact formaţiunile care, anul trecut, croiau o Lege a alegerilor locale strict după propriul interes. „A fost o înţelegere dintre două partide mari, de a nu da şansă electoratului la schimbare şi de a-şi păstra primarii şi unii, şi alţii“, a spus fostul lider PNL, Crin Antonescu, pus să caraterizeze alegerile locale din urmă cu o săptămână.
În primăvara anului trecut, PSD şi PNL votau cot la cot ca primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin, sistem ce avantajează primarii în funcţie. Cum PSD era, la acel moment, partidul cu cei mai mulţi primari (o bună parte dintre ei racolaţi în toamna lui 2014 prin ordonanţa semnată de Liviu Dragnea), presa i-a întrebat pe liderii PNL de ce acceptă o astfel de lege, pentru că le e defavorabilă.

Oficial, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga s-au arătat revoltaţi, însă calculele făcute la partid arătau altceva. „Noi veneam după alegerea lui Iohannis şi speram ca popularitatea sa să se reverse şi asupra partidului. Scopul nostru, aşa cum ne-a spus Vasile Blaga, era să scoatem peste 1.000 de primari, deci cu 300 în plus faţă de ce aveam. Iar acum vedem că sistemul într-un singur tur ne-a avantajat. Gândiţi-vă că sunt multe oraşe mari unde, în eventualitatea turului doi, PSD s-ar fi coalizat cu UNPR şi ALDE, iar noi aveam de pierdut. Dacă nu era eşecul de la Bucureşti, acum ne-am fi lăudat cu cel mai mare scor din istoria PNL “, povesteşte un vicepreşedinte al PNL pentru „Adevărul“.

Chiar şi în pofida înfrângerii usturătoare din Bucureşti, liderii PNL chiar s-au lăudat cu rezultatele obţinute la alegeri. „PNL a obţinut la aceste alegeri locale cel mai bun scor din 1990. Rezultatele arată cât de corectă a fost decizia fuziunii. Dacă în momentul fuziunii, după competiţia de la europarlamentare, cele două partide aveau 27% şi la prezidenţiale au obţinut 29%, iată că acum PNL are următoarele rezultate: 31% pe vot politic, la consilii judeţene, şi peste 1.000 de primari”, a declarat Vasile Blaga, a doua zi după alegeri.

Minciuna USL
„Blaga are dreptate. Când vreodată a scos PNL peste 30%? Niciodată. Haideţi să nu fim ipocriţi.Partidul acesta a fost tot timpul la 20%. În 2012, noi am fost avantajaţi când am făcut USL, pentru că PSD a acceptat paritate. Şi aşa am obţinut un număr foarte mare de primari şi de preşedinţi de Consilii Judeţene. Dar scorul nu reflecta realitatea din teren. Oricum, PNL n-a câştigat şi nu poate câştiga niciodată alegerile locale la nivel naţional. PSD e, totuşi, cel mai mare partid“, insistă sursele citate. Aşadar, una peste alta, pentru PNL sistemul electoral s-a dovedit a fi un succes.

La fel şi pentru UDMR, alt partid mai mic, care, teoretic, ar fi trebuit să prefere alegeri în două tururi. Însă electoratul captiv al UDMR  face inutilă discuţia despre numărul tururilor de scrutin. Astfel, formaţiunea maghiară a reuşit să bată PSD şi PNL în judeţele tradiţionale – Harghita, Covasna şi Mureş- la care s-au mai adăugat, anul acesta, şi Satu Mare.

Pe lângă faptul că şi-au votat un sistem care să-i avantajeze, cele două mari partide şi-au
respectat sferele de influenţă tradiţionale. În Moldova, acolo unde candidaţii sunt întotdeauna favoriţi, PNL şi-a pus din start candidaţi slabi. Iar în Transilvania, unde dominanţi sunt adepţii PNL, social-democraţii au venit cu oferte pierzătoare din start. Au mai fost şi oraşe unde procurorii DNA au deschis competiţia, eliminându-i din cursă pe vechii edili: vorbim de Iaşi, Piatra Neamţ, Constanţa, Bacău, Reşiţa. Însă şi aici PSD şi PNL şi-au împărţit funcţiile frăţeşte.

Au subestimat fenomenul Nicuşor Dan
Potrivit unor surse liberale, PSD şi PNL îşi împărţiseră şi Capitală, numai că socoteală de acasă nu s-a potrivit cu cea de la alegeri. „În toamnă, când s-a discutat prima dată, ne-am propus să câştigăm Primăria Generală şi Sectorul 1, fief liberal. PSD avea doar Sectorul 3, pentru că la 2 era Onţanu şi la 4 - Piedone. Şi aşa trebuia să ne batem noi cu PSD  pentru Sectoarele 5 şi 6“, spun sursele noastre. Numai că, între timp, liberalii au schimbat patru candidaţi pentru Primăria Capitalei, iar la Sectorul 1, aşa de siguri au fost de victorie că au pus un candidat anost – Alexandru Nazare, învins fără drept de apel de Dan Tudorache, dar chiar şi de Clotilde Armand. „Cine naiba a ştiut că Nicuşor Dan şi partidul său vor lua atâ de mult în Bucureşti? Nimeni. Dacă reuşeam să câştigăm Sectoarele  2 şi 4, unde părea că avem şanse, mai ales după ce Onţanu şi Piedone n-au mai candidat, acum era sărbătoare la partid “, continuă vicepreşedintele PNL. Până la urmă, PNL a pierdut tot în Bucureşti în faţa PSD, din cauza candidaţilor aleşi, dar şi pentru că Nicuşor Dan a rupt din electoratul PNL. 

A fost o înţelegere dintre două partide mari, de a nu da şansă electoratului la schimbare şi de a-şi păstra primarii şi unii, şi alţii. Crin Antonescu, fost lider PNL

Oprelişti pentru partidele mici
Deşi au stabilit că partidele politice pot fi înfiinţate cu numai trei semnături, relaxând astfel legislaţia, PSD şi PNL au păstrat în continuare condiţii maximale pentru depunerea candidaturilor. Astfel, pentru micile partide, a fost practic imposibil să strângă numărul necesar de semnături pentru a intra în competiţia pentru alegerile locale. 

Iohannis cere două tururi după ce alegerile au trecut
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut ieri o scurtă analiză a alegerilor locale. „Nu voi comenta rezultatele obţinute de un partid sau altul, sau de candidaţii independenţi. Dar constatăm cu toţii că, la nivel naţional, există două mari partide care şi-au consolidat poziţiile în preferinţele electoratului, mai ales în consiliile locale şi judeţene. Două partide care au împreună aproape 70%“, a spus şeful statului. Însă preşedintele a uitat să spună că PSD şi PNL au reşit să ajungă la 70% tocmai pentru că şi-au votat o lege care să omoare competitorii. „În privinţa votului într-un tur sau două tururi, mi-am exprimat deseori opinia, dar acum, după aceste alegeri, cred că devine şi mai evident că noul Parlament care se va constitui după alegerile din toamnă trebuie să evalueze serios necesitatea introducerii alegerilor locale în două tururi pentru primari“, a mai adăugat Iohannis, acre, din nou, a uitat că Legea privind alegerea primarilor într-un singur tur a fost promulgată chiar de el, fără a o întoarce în Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite