Cum a evoluat bugetul preşedintelui României în ultimii cinci ani, dintre care patru de guvernare PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale din 2018 este cel mai mare buget al acestei instituţii în ultimii cinci ani, cea mai mică sumă alocată şefului statului şi echipei sale fiind cea din ultimul an de mandat al lui Traian Băsescu, adică aproape jumătate din cât se dă prezent.

Prin bugetul final pe 2018, Administraţiei Prezidenţiale i s-a dat  57,55 milioane lei, în condiţiile în care această instituţie ar urma să organizeze şi Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, un eveniment la care vor participa 12 state membre UE.

În urma rectificării bugetare a Guvernului, Iohannis şi echipa sa a fost lăsată fără 11,1 milioane din aceşti bani, ceea ce l-a făcut pe şeful statului să transmită prin purtătorul său de cuvânt că Guvernul Dăncilă recurge la un „sabotaj bugetar“.

Pe de altă parte, PSD şi miniştrii săi susţin că Preşedinţia nu a fost în stare să cheltuie banii alocaţi şi că se poate descurca şi cu mai puţini bani, dând de fiecare dată exemplul ultimului an de mandat al lui Traian Băsescu, când Administraţia prezidenţială a avut alocaţi doar 25,53 milioane lei.  

„Adevărul“ vă prezintă cum a evoluat bugetul Administraţiei prezidenţiale de la an la an, din 2014 până în 2018.  

În 2014, Băsescu şi echipa sa au avut la dispoziţie doar 25,53 milioane lei. În schimb, odată cu venirea lui Klaus Iohannis, Administraţia Prezidenţială a primit în 2015 28,23 milioane lei, iar după rectificări s-a ajuns la suma de 40,44 în 2015. 

Un an mai târziu, când Guvernul era condus de Dacian Cioloş, Administraţia Prezidenţială a primit 53,3 milioane lei. Macazul a fost schimbat de premierul Grindeanu, care imediat i-a diminuat bugetul lui Iohannis  la 41 de milioane de lei, iniţial. PSD era pe val după câştigareaclară a alegerilor cu peste 40% şi încă nu începuseră problemele interne. 

Până la urmă, în urma rectificării bugetare făcută de al doilea premier al PSD din 2017,  Klaus Iohannis şie chipa sa au mai primit 6,68 milioane lei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite