Cum a ajuns Traian Băsescu cel mai longeviv lider european. Băsescu i-a luat faţa până şi Angelei Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La încheierea celor două mandate de preşedinte, Traian Băsescu este cel mai vechi lider din Consiliul European, fiind urmat de cancelarul german, Angela Merkel. Ieri a avut loc ultima reuniune a Consiliului European la care a participat Traian Băsescu.

Reinstalarea Angelei Merkel (CDU), considerată cel mai puternic lider european, în funcţia de cancelar al Germaniei i-a facut pe jurnaliştii germani de la Die Zeit şi Die Welt să-i compare longevitatea în funcţie cu cea a preşedintelui român Traian Băsescu. După ce a preluat cel de-al treilea mandat consecutiv la Berlin, cancelarul german este unul dintre cei mai vechi lideri politici din Uniunea Europeana, fiind în funcţie din decembrie 2005. Angela Merkel este devansată însă de Traian Băsescu, instalat pentru prima dată preşedinte al României în decembrie 2004.

Prima experienţă a lui Traian Băsescu la reuniunea Consiliului European, instituţie a Uniunii Europene formată din lideri de stat sau de Guverne, datează chiar din decembrie 2004, la numai câteva zile după ce românii l-au ales în fruntea statului. Traian Băsescu a mers atunci la Bruxelles cu un avion de linie pentru a nu se afişa în aceeiaşi aeronavă cu Ion Iliescu şi premierul Adrian Năstase, în faţa căruia câştigase alegerile prezidenţiale.

Fostul preşedinte Ion Iliescu obişnuia să meargă la Consiliul European însoţit de premierul Adrian Năstase, însă această formulă a dispărut imediat după ce Traian Băsescu a ajuns la Cotroceni. În vremea Guvernelor Tăriceanu şi Boc, preşedintele Traian Băsescu a fost cel care a reprezentat România în cadrul reuniunilor de la Bruxelles.

Reprezentarea României, tranşată de CCR

Şeful statului nu s-a lovit niciodată de pretenţia prim-ministrului de a fi el cel care merge la Consiliul European până în momentul în care la Palatul Victoria a ajuns Victor Ponta, în 7 mai 2012. La o lună după ce a fost numit în funcţia de premier de către Traian Băsescu, Victor Ponta a declanşat prima dispută de natură constituţională între cele două Palate pentru că premierul a dorit să reprezinte România la lucrările Consiliului European în general, şi în special la reuniunea acestuia din 28 - 29 iunie 2012. 

Preşedintele nu a cedat şi ambii şi-au anunţat participarea la acest summit UE. În cele din urmă, premierul Victor Ponta, susţinut de o decizie a Parlamentului, declarată însă neconstituţională, a fost cel care a mers la Bruxelles, invocând că judecătorii CCR nu au publicat motivarea deciziei. Preşedintele Traian Băsescu a susţinut atunci că, în baza deciziei CCR, a fost impiedicat să îşi exercite atribuţiile de şef de stat. 

Ponta, de două ori la Bruxelles

Curtea Constituţională a decis, atunci că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, primului-ministru. De la momentul în care Curtea a judecat această speţă, Victor Ponta i-a cerut mandat de fiecare dată preşedintelui de a-l lăsa pe el să meargă la Bruxelles.

O singură dată a cedat Traian Băsescu: la summitul din mai 2013. Atunci, preşedintele l-a lăsat pe premier să meargă la Bruxelles, cu mandat expres de a susţine proiectul Nabucco. „Sigur că în intervenţii a susţinut Nabucco, dar nu a ştiut cum să introducă în documentul Consiliului că Nabucco e prioritar. În mandat a avut clar scris Nabucco şi nu TAP”, a arătat atunci şeful statului. Aceste două reuniuni au fost singurele în are premierul a fost cel care a reprezentat România la Bruxelles, şi nu preşedintele Traian Băsescu.

După acest moment, Victor Ponta a încercat să-l convingă pe Traian Băsescu să-l lase să meargă el la reuniunile Consiliului European, însă şeful statului a refuzat de fiecare dată. Premierul Victor Ponta şi-a jucat ultima şansă de a participa la întâlnirile liderilor europeni şi l-a reclamat pe preşedinte la CCR pentru faptul că nu l-a consultat atunci când a stabilit mandatul pentru Consiliul European. Judecătorii CCR au decis însă, cu unanimitate de voturi, că între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta nu există un conflict juridic privind participarea la Consiliul European din 26-27 iunie.

Traian Băsescu a participat ieri şi astăzi la ultima reuniune a Consiliului European, la următorul summit UE, cel care va reprezenta România va fi noul preşedinte al României, Klaus Iohannis.

Citeşte şi:

Ce s-a ales de sloganul „Să trăiţi bine!“ în 10 ani de mandat Băsescu

„Adevărul“ vă prezintă o fotografie a celor două mandate ale preşedintelui Traian Băsescu, aşa cum au fost ele, cu bune şi cu rele. Duminică, 21 decembrie, este ultima zi a lui Băsescu la Cotroceni.

FOTO Ultimul Consiliu European al lui Traian Băsescu, în imagini

Preşedintele Traian Băsescu s-a întors vineri de la Bruxelles, unde a participat la ultima reuniune a Consiliului European.

Băsescu participă la ultimul Consiliu European. „Voi susţine creşterea nivelului de sancţiuni pentru Federaţia Rusă“

Preşedintele Traian Băsescu va participa, timp de două zile, la Consiliul European, fiind ultima reuniune la care va fi prezent în calitate de şef al statului.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite