Culmea ipocrizei. Liberalul care a votat alături de PSD ordonanţa plagiatelor vrea reducerea fenomenului de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PNL Teodor Atanasiu, unul din cei 12 liberali care au votat ordonanţa care îi protejează pe plagiatori, a iniţiat un proiect de lege al cărui scop este reducerea fenomenului de plagiat.

Potrivit proiectului de lege iniţiat de liberalii Teodor Atanasiu şi Mihaela Popa, diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului.

„Prezenta propunere legislativă are drept obiectiv combaterea încălcării standardelor de etică profesională în ceea ce priveşte acordarea şi retragerea titlurilor de doctor. Mai mult, în ultimii ani s-a observat o creştere îngrijorătoare a numărului tezelor de doctorat suspecte de plagiat, acestea fiind realizate inclusiv de către persoane publice. Avem nevoie, aşadar, de o reglementare care să contribuie la stoparea acestui fenomen, de un mecanism clar şi transparent prin care să se verifice acuzaţiile de plagiat“, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a considerat, prin decizii definitive, că unele metode prevăzute în Legea Educaţiei Naţionale pentru anularea actelor de studii sunt în contradicţie cu Legea contenciosului administrativ, arată sursa citată.

”Neadoptarea prezentei propuneri legislative nu ar face altceva decât să încurajeze perpetuarea acestui fenomen negativ, fapt ce ar contribui la scăderea încrederii în educaţie”, mai precizează sursa citată.

12 senatori ai PNL au votat cot la cot cu parlamentarii din PSD, ALDE, PMP şi UDMR proiectul de lege prin care sunt avantajaţi cei care plagiază. Printre aceştia şi Teodor Atanasiu, iniţiatorul acestui proiect de lege. În urma votuluid in Senat, analiza suspiciunilor de plagiat nu mai revine CNATDCU, ci universităţilor, cea dintâi rămânând o instanţă de apel, mai mult cu rold ecorativ. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite