CCR: Creşterile salariale din Sănătate şi Educaţie sunt constituţionale. Iohannis: Voi promulga legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională (CCR) a respins sesizarea Guvernului şi a liberalilor privind majorările salariale din Sănătate şi Educaţie şi au amânat contestaţia preşedintelui Klaus Iohannis privind legea PSD prin care se elimină 102 taxe nefiscale pentru ziua de vineri. Şeful statului a declarat miercuri seară că va promulga legea privind creşterile salariale.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară că va promulga legea privind majorările salariale în momentul în care va ajunge la Palatul Cotroceni. „Voi promulga legea“, a fost răspunsul scurt al şefului statului. 

UPDATE Preşedintele PSD Liviu Dragnea: Salut decizia CCR privind creşterea veniturilor cu 15% pentru angajaţii din sănătate şi educaţie! Avem încredere că preşedintele Iohannis va promulga legea cât mai repede, astfel încât aceste majorări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017. PSD a luat în calcul aceste majorări în proiectul de buget prezentat încă din campania electorală. Aşa cum am luat în calcul şi creşterea salariului minim la 1.450 lei începând tot cu 1 ianuarie.

Curtea Constituţională a fixat, iniţial, termenul de 7 decembrie pentru sesizările făcute de Guvern şi de PNL la legea prin care sunt majorate salariile din sănătate şi din educaţie aprobate de Parlament în luna noiembrie, dar a amânat judecata pentru după alegerile parlamentare. Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a explicat atunci că dosarele au fost amânate pentru că judecătorii nu au avut suficient timp să le studieze. "S-au depus rapoartele abia ieri (marţi n.r.), nu am avut timp toţi judecătorii să le vedem şi e nevoie de o aprofundare care să ducă la o soluţie corectă", a spus el.

Cioloş a acuzat că modificările aduse OUG 20 în Parlament s-au făcut într-o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză şi fără o dezbatere solidă, care riscă din nou să pună orice guvern va veni în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve problema inechităţilor din sistemul public.

El a subliniat că solicitarea de control de constituţionalitate vizează legea de aprobare a Ordonanţei, astfel că, orice decide Curtea, OUG rămâne în vigoare şi se aplică.

În opinia lui Cioloş, dacă se dorea ca legea să fie aplicabilă, se respecta principiul bicameralismului, care spune că, dacă o lege este votată cu modificări fundamentale la o Cameră, se întoarce la camera iniţială.

"Legea a trecut de Senat fără nicio modificare şi a fost modificată substanţial în Camera Deputaţilor, fără ca Senatul să fie consultat şi să se ceară votul pe acele amendamente", a spus şeful Executivului.

Cioloş a ţinut să precizeze că nu discută de cvorum, fiindcă "e treaba Parlamentului cu procedurile interne să decidă dacă a fost cvorum sau nu”.

Un alt argument al premierului a fost acela că OUG 20/2016 este în Parlament de câteva luni de zile şi ar fi fost timp pentru o dezbatere reală şi "pentru a veni cu argumente consistente şi inatacabile".

Încalcă legea

Al doilea dosar care se va afla pe masa CCR azi este legea PSD prin care se elimină 102 taxe nefiscale. Curtea Constituţională (CCR) a fost sesizată de preşedintele Klaus Iohannis pentru a arbitra disputa dintre Guvern şi PSD privind legalitatea şi sustenabilitatea legii votate de PSD prin care au fost tăiate 102 taxe. 

În sesizare, preşedintele acuză încălcarea Legii responsabilităţii fiscal-bugetare de către Parlament în momentul adoptării legii iniţiate de Dragnea. Şeful statului arată că sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.

Klaus Iohannis mai contestă faptul că Parlamentul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii şi să găsească soluţii concrete, având în vedere faptul că eliminarea simultană a acestor taxe implică o reducere importantă a veniturilor bugetare. PSD a indicat ca sursă de finanţare „creşterea economică“.

Şeful statului vorbeşte în sesizare şi despre situaţia TVR şi a Radioului public, arătând că eliminarea taxei radio-TV este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor, în cazul în care instituţiile ar rămâne bugetate doar de la stat, şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune. Şeful deputaţilor Florion Iordache arată că această problemă poate fi rezolvată rapid, prin modificarea legii de fucnţionare a televiziunii şi a radioului public. „Să modificăm o lege adiacentă, cum e legea televiziunii şi a radioului, nu e problemă. Colegii mei de la cultură au o astfel de lege pe care o putem băga în circuit în viitorul Parlament. Nu trebuie să depindă televiziunea naţională de factorul politic, ci să fie prinsă suma pentru ea în buget “, spune Iordache. Şeful statului avertizează că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de deficit de 3%, agreeată de ţara noastră în faţa organismelor internaţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite