Cozmin Guşă, despre criza din Moldova: România a jucat prost. Plahotniuc e un Berlusconi al Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozmin Guşă, analist politic
Cozmin Guşă, analist politic

Consultantul politic, Cozmin Guşă, a analizat, joi seară, în cadrul unei intervenţii telefonice în emisiunea "Jocuri de Putere", criza politică din Republica Moldova şi aspiraţia lui Vladimir Plahotniuc de a ocupa funcţie de premier.

"O să încep cu varianta «activismului românesc». Eu o să mă refer la politicieni. Facem din nou o greşeală politică fundamentală, elementară pentru cine doreşte să facă politică, anume: având acest mega conflict, care generează nişte tensiuni nu doar pentru România, generează nişte tensiuni în plan politico-militar pentru NATO, în plan politico-economic pentru UE, niciun politician de la noi nu discută, nu ia poziţie. Nici aliaţii de iure şi de facto ai lui Vlad Plahotniuc şi ai PDM, respectiv Partidul Social Democrat care au protocoale de colaborare bine consolidate, nici ceilalţi aliaţi ai lui Filat sau PLDM, respectiv Partidul Naţional Liberal, lideri din Partidul Naţional Liberal, Traian Băsescu, un obişnuit al lui Vlad Filat sau Vlad Filat, un obişnuit al lui Traian Băsescu, nimeni nu spune nimic. Suntem foarte importanţi noi, politicienii români, doar atunci când trebuie să ne dăm importanţă, să culegem voturi. Acum nu spunem nimic", a declarat Cozmin Guşă.

"De ce ar fi util să spunem ceva: tocmai pentru ca să înţeleagă toţi aliaţii noştri euroatlantici că este nevoie de sprijin, implicare şi această implicare trebuie să se facă pe mână românească. Ceea ce n-a făcut Germania niciodată, o Germanie care acum şi-a întors privirile, după ce a încercat să uzufructeze prin Vlad Filat fel de fel de influenţe geopolitice în zonă. Iar faptul că aceşti politicieni români, adversari sau duşmani ai celor care sunt, astăzi, protagonişti nu se exprimă îi face pe toţi ceilalţi să spună: 'nu ne-au spus românii, românii ar fi trebuit să ne spună'. Românii trebuie să îi tragă de mână pe liderii noştri europeni. Europarlamentarii români atât de activi în a-şi lua salariile şi a-şi plăti secretarele şi cumnaţii tac chitic. Cu toţii! Nu ridică această problemă a destabilizării la frontul estic al blocului euroatlantic, prin ceea ce se întâmplă acum acolo pentru că, în mod evident, scenariile ne îndreaptă în mod clar înspre instabilitate", a mai spus consultantul politic.

"Indiferent că această instabilitate înseamnă alegeri anticipate, cu o variantă clară de câştig pro-rusesc ultra-majoritar, dacă s-ar pune problema alegerilor în această primăvară, nu mai ştim cu precizie care mai este legea acolo; o altă variantă: un premier extrem de greu de apucat, respectiv Plahotniuc, fie că un preşedinte care pare că joacă ar fi obligat la un moment dat să demisioneze. Toate aceste lucruri, plus implicaţiile într-o perioadă în care jocul geopolitic s-a rebipolarizat în zona noastră ne fac să fim îngrijoraţi. Şi politicienii noştri se scarpină, să nu zic unde, încercând să fugă cât mai mult de presă. Ştiu că astăzi colegii, cel puţine de la Realitatea, i-au fugărit peste tot pe liderii politici să dea o declaraţie despre ceea ce se întâmplă la Chişinău", a adăugat Cozmin Guşă.

"Este clar că nu se implică nimeni aşa cum ar trebui. La cât de gravă e situaţia şi la cât de mult am umblat, în ultimii 25 de ani, cu Moldova în gură, ar fi trebuit astăzi să zbârnâie sediile partidelor de conferinţe de presă şi telefoanele din România către cancelariile occidentale, chiar şi la Washington, în care să se informeze despre această situaţie care se creează acolo şi, prin această atitudine, noi să ne poziţionăm, într-adevăr, ca acest grănicer al frontului estic al lumii euroatlantice. Nu facem asta. Pe noi ne interesează soarta personală, să nu deranjăm şi ca politicieni români facem mereu declaraţii de complezenţă.

România joacă prost, a jucat foarte prost. A tolerat un premier dovedit corupt, respectiv Vlad Filat care, încă, din timpul studenţiei, pe care a făcut-o la Iaşi, avea un dosar penal pentru trafic de ţigări. Autorităţile române, cunoscând acest lucru, l-au luat în braţe, l-au tolerat şi au crezut în toate minciunile lui de pro-europenism, de pro-românism în condiţiile în care era un concurs dacă poate Vlad Filat să ajungă la fel de bogat ca Plahotniuc. Nu ştiu dacă a reuşit sau nu, cât timp a fost prim-ministru. În mod evident nu a reuşit să îşi subjuge puterea de acolo, dacă Plahotniuc a reuşit cu atât de multă uşurinţă să îl încarcereze şi astăzi, fostul prim-ministru, aliatul PDL şi a lui Traian Băsescu să privească, poate şi această emisiune, din puşcărie", a mai afirmat consultantul politic", a mai precizat consultantul politic.

"În rest, să mă refer la Plahotniuc şi cine e el. În mod evident, este mai inteligent decât ceilalţi. Când făceam comparaţii între oamenii de afaceri, eu l-am cunoscut pe el ca om de afaceri acum mulţi ani, din România şi cei din Moldova, de la Chişinău, spuneam în felul următor: în România existau atunci Patriciu, Ţiriac, Vântu şi le spuneam tuturor că Plahotniuc în Republica Moldova e ca toţi cei trei la un loc şi apoi foarte multe locuri libere. Încă de atunci, de după regimul Voronin, Plahotniuc era atotputernic, controlând nu doar mass-media de acolo, ci şi multe afaceri bănoase sau de influenţă şi beneficiind de protecţia politicienilor din tot spectrul politic, de la stânga la dreapta, absolut cu toţii îl adulau şi îl lăudau până când a hotărât Plahotniuc să intre în politică şi atunci câţiva dintre cei care îl adulau, probabil în schimbul unor sume consistente, s-au decis că trebuie să şi-l înjure, dar atât în România, cât şi în Moldova există foarte mult fariseism", a punctat Cozmin Guşă.

"Vlad Plahotniuc a ajuns mare, din punct de vedere românesc, cu sprijinul autorităţilor româneşti. El, prin pixul lui Dan Ioan Popescu, a primit conducerea Petrom Moldova. Tot Vlad Plahotniuc a fost membrul unor delegaţii oficiale cu preşedintele Iliescu în funcţie. A cunoscut foarte mulţi oficiali ca să nu mai vorbim de oficializarea relaţiei partidului său cu PSD şi de aceste afişări repetate cu liderii de acolo. Nu am văzut în România foarte multe revolte atunci când prim-ministrul în funcţie s-a afişat cu Vlad Plahotniuc. Vedem astăzi la fel de fel de analişti care par că s-au trezit şi că nu au ştiut de aceste întâlniri ale prim-ministrului în funcţie cu Vlad Plahotniuc. Iar dacă este să ne uităm şi în trecut, nu trebuie să ne uităm decât în Italia pentru că Plahotniuc e un Berlusconi al Moldovei, unul care, din punctul de vedere al acţiunii, este foarte foarte moldovean. S-a conectat exact acolo unde doresc moldovenii să fie conectaţi, respectiv şi la Moscova, şi la Bucureşti pentru că e sindromul mielului turbat în Republica Moldova. Moldovenilor le plage să sugă la două ţâţe, să nu recunoască niciuna, iar Vlad Plahotniuc a avut această abilitate de a suge şi la ţâţa Bucureşti, şi la ţaţa Moldova şi dacă e să îl caracterizăm, el e un autentic moldovean pentru că aşa a acţionat în toată cariera lui, aşa cum sunt şi aspiraţiile moldovenilor. Cine crede că acolo există o rusofilie atât de accentuată, pe locul întâi, nu e aşa. Acolo există un moldovenism. Ei sunt moldoveni şi doresc să fie independenţi", a mai declarat consultantul politic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite