Congresul PDL, la firul ierbii: „Micii s-au terminat, ciolan nu mai avem!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţii veniţi din toate colţurilă ţării la Congresul PDL au aşteptat rezultatul voturilor savurând mititei şi bere. Demnocart-liberalii de pretutindeni nu au pierdut ocazia să se fotografieze cu şefii pe care îi văd doar la televizor.

Sâmbătă, la 9 dimineaţa au început să sosească, agale, primii delegaţi ai Congresului PDL, unii dintre ei venind pentru prima dată în Bucureşti, aşa cum nu s-au ferit să o spună. „Fă-mi şi mie o poză cu clădirea să o pun pe Facebook, să mă laud că am fost la Capitală“, spunea, hotărât, un domn trecut de prima tinereţe. Sigur, făcea parte din conducerea locală a PDL.

În acelaşi timp, la câţiva paşi distanţă, deputatul PSD  Mihai Sturzu, mult mai cunoscut ca „Mihai de la HI-Q“, le dădea unor fani, adunaţi prin like şi share, ultimele indicaţii pentru protest. „Nu reprezint PSD, suntem nişte oameni de pe Facebook. Nu are nicio încărcătură politică“, a susţinut deputatul Sturzu. La ora 10.00 fix sala fremăta.

Elena Udrea şi-a făcut apariţia pe covorul albastru de la Romexpo în aplauzele fanilor, fiind supravegheată, atent, de liderul PDL Dâmboviţa, Florin Popescu. Tabăra rivală, în frunte cu Vasile Blaga, privea de sus, de pe scări. Al treilea candidat, Monica Macovei, încă nu ajunsese în sală.

UITE EXCELENŢA, NU E EXCELENŢA
„Doamnelor şi domnilor, ne bucurăm să-l avem alături de noi pe Excelenţa Sa, domnul preşedinte Traian Băsescu“, a anunţat, cu emoţie, de la tribună, preşedintele Comisiei de organizare, Ioan Bălan. Camerele de filmat s-au întors brusc spre intrare, jurnaliştii au început să alerge, iar pe fundal se auzea celebra melodie din „Stăpânul inelelor“.

După câteva zeci de secunde neclare, încărcate, acelaşi preşedinte de comisie anunţa, sec: „Vă rog să luaţi loc în sală“. Aşadar, Excelenţa Sa nu era încă ajunsă. Probabil, limuzina prezidenţială tocmai trecea pe la Arcul de Triumf, căci după numai câteva minute, preşedintele şi-a făcut apariţia la Romexpo, fiind imediat înconjurat de dragostea tinerilor democrat-liberali: „I love you, Băse!“, aşa au strigat tinerii. „Hai, măi copii, terminaţi!“, aşa le-a răspuns preşedintele. În sală, dragostea nu a mai fost la fel de mare. Doar fanii Elenei Udrea l-au aplaudat din toată inima. Dar preşedintele a zâmbit, ştiţi zâmbetul lui. După lungul discurs, s-a întors şi mai destins. A acceptat poze cu doamne cochete, a strâns puternic mâini, cum se face, şi a primit o iconiţă, nu una oarecare, ci de la Muntele Athos.

LA COADĂ, LA MICI
Plecarea preşedintelui a însemnat începerea discursurilor, şi totodată, prima coadă la mici. Monica Macovei a vorbit prima, iar cum toată lumea ştia că adevărata bătălie se dă între Udrea şi Blaga, delegaţii au început să iasă, discret, din sală, şi să se îndrepte spre grătare. Cu gândul la vot şi cu ochii la grătar, oameni au dat-o pe politică. Unul dintre ei, cu un sensibil accent oltenesc, a oferit o replică, în care, cu siguranţă, mulţi democrat-liberali se regăsesc. „Mici nu mai sunt, ciolan de la Guvernare nu mai avem, ce să facem, mergem înainte“, a spus, resemnat, delegatul, care urma să voteze pentru un nou început.
După ce s-au fotografiat cu liderii PDL, oamenii au aşteptat, în picioare, rezultatul votului. Adevăratul spectacol a început atunci când, de la microfon, acelaşi preşedinte de Comisie a anunţat că Elena Udrea a depus contestaţie.

Partea dreaptă a sălii a început să huiduie, iar partea stângă să aplaude, ca la un adevărat derby fotbalistic. Nici cântecele copilului din Bucovina nu i-a temperat pe cei prezenţi. „Ce, crezi că faza asta nu e gândită? A pregătit-o Blaga din timp“, se plângea o doamnă. Printre confetti, Blaga şi Flutur îşi acordau îmbrăţişarea finală. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite