Conferinţă AEP: votul în era tehnologiei. Inedit: cum funcţionează votul electronic în Brazilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Pătru, preşedintele AEP
Ana Maria Pătru, preşedintele AEP

În prima zi a conferinţei internţionale organizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), pe tema modernizării proceselor electorale, experţi din Brazilia, Rusia, Kenia şi România au vorbit despre „influenţele noilor tehnologii” în procesul electoral: de la Registrul Electoral până la votul electornic şi de la importanţa social media în campania electorală până la supravegherea computerizată a secţiilor de votare.

Conferinţa internaţională organizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) – ajunsă la a treia ediţie- vine cu doar o lună înainte de startul campaniei pentru alegerile parlamentare, dar şi într-o perioadă în care AEP se pregăteşte să ramburseze banii cheltuiţi de partide în campania din primăvară de la locale. “A fost un an extrem de aglomerat pentru instituţia noastră, an care inaugurează adoptarea măsurilor de reformă electorală adoptate de Parlamnet în 2015”, a spus Ana Maria Pătru, preşedintele AEP, în deschiderea conferinţei, cu trimitere la noua lege electorală care înăspreşte condiţiile de finanţre a campaniilor electorale.

Cât despre tema conferinţei, Ana Maria Pătru a spus: „Modernizarea proceselor electorale trebuie să înceapă cu oamenii: pornind de la persoanele care ocupă funcţii politice şi terminând cu cel mai tânăr alegător. De asemenea, procesele electorale trebuie să marcheze renunţarea la tradiţionalism şi adaptarea la evoluţia societăţii”.

Concret, în ceea ce priveşte moderinizarea proceselor electorale, AEP a luat două măsuri importante. În primul rând, a implementat  sistemul de prevenire a votului multiplu, utilizat pentru prima dată la alegerile locale şi care urmează să fie folosit şi la parlamnetare, atât în ţară, cât şi în diaspora. Vorbim despre acea tabletă care scanează buletinul votantului, astfel încât orice încercare de vot multiplu este depistată de sistem. De asemenea, prin intermediul aceluiaşi sistem avem o statistică exactă a prezenţie la vot.

În al doilea rând, AEP administrează Registrul Electoral, o bază de date cu toţi alegătorii români, astfel încât să nu mai apară persoane decedate pe listele permanente şi scandaluri pe teme de cvorum în caz de referendum.

„Nu există alegeri perfecte”
Când vorbim despre modernizarea procesului electoral, ne gândim în primul rând, mai ales după experienţa nefastă din 2014, la facilitarea dreptului la  vot. Iar aici discuţia alunecă spre alternativele la sistemul de vot tradiţional: votul prin corespondenţă şi votul electornic. În timp ce România va inaugura în decembrie votul la distanţă, alte ţări se axează pe votul electornic. Este cazul Braziliei, care a introdus acest sistem în urmă cu 20 de ani. Însă nu vorbim neapărat de vot pe internet, ci, mai degrabă, de un proces electoral informatizat. Fiecare secţie de votare este dotată cu „o maşină de vot electronic”. Votantului i se atribuie dinainte un număr electoral ( un cod), pe care îl tastează pe ecranul maşinii de vot din secţie. „Se inroduce numărul, apoi apare forografia candidatului, votul poate fi corectat şi, în final, confirmat. Alegătorii văd imediat câteva voturi au primit candidaţii”, a explicat, în cadrul conferinţei, Ana Aguiar, judecător în tribunalul Suprem Electoral din Brazilia. Acest sistem de vot a ridicat rata prezenţei la urne în Brazilia la procente de peste 70%.

„Maşina de vot nu este conectată la internet, ci se foloseşte un soft special. Rezultatul final se anunţă la 3-4 ore după vot.  Din 2012, am implementat şi identificarea biometrică”, a mai spus Ana Aguiar. O astfel maşină de vot electronic costă 600 de dolari şi este folosită chiar şi în regiunile tropicale ale Braziliei, acolo unde rata de analfabetism este foarte ridicată. „Avem experţi care se duc şi le explică oamenilor cum funcţionează. Mecanismul este foarte simplu, foarte uşor de înţeles. Întodeuna va exista un pretext pentru a critica acest proces, dar noi mergem mai departe”, a pledat judecătorul brazilian. „Nu există alegeri perfecte în lume”, a insistat şi Sead Alihodzic, membru IDEA International, „ONG formată din 29 de ţări membre, care se ocupă de procese electorale şi se axează pe modernizare”.  

În Europa, sistemul de vot online funcţionează foarte bine în Estonia, însă în alte state, cum ar fi Germania, a fost declarat neconstituţional, tocmai pentru că nu asigură secretul votului, după cum a spus Cristian Leahu, şeful Departamentului legislativ din AEP.

Buletin de vot sau vot electronic?
Rsuia nu are deocamdată aceste dileme şi merge pe sistemul de vot tradiţional. „Oamenii în vârstă au mai multă încredere în votul pe hârtie şi trebuie să-i respectăm, dar, mai devreme sau mai târziu, alegătorii noştri vor trebui să folosească şi ei noile tehnologii”, a spus Vladislava Fadeeva, membru al Autorităţii Electorale din Rusia. Singurul amestec al tehnologiei în viaţa electorală din Rusia a fost dotarea secţiilor de votare cu camere video, astfel încât, susţine Vladislava Fadeeva, „să nu existe discuţii cu privire la prezenţa la urne”, deşi nu prezenţa la vot este adevărata problemă politică a Rusiei.

„Nu întodeauna tradiţia e un lucru rău. Votul la distanţă poate însemna un lucru bun, dar poate însemna şi retragerea oamenilor din viaţa cetăţii. Poate că e bine ca participarea la vot să fie însoţită de aportul pe care îl aduce comunitatea. Tendinţa este de multe ori de a imita, fără a analiza toate implicaţiile de ordin cultural sau sociologic”, a spus şi Daniel Duţă, directorul Direcţiei de management electoral din cadrul AEP.

Concluzia îi aprţine tot lui Daniel Duţă: „Fără să fie un panaceu, noile tehnologii pot fi folosite în toate etapele procesului electoral: întocmirea listei permanente, organizarea secţiilor de votare, prevenirea votului multiplu sau monitorizarea prezenţei la vot”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite