Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Andronic: Nu am niciun element că în acea seară s-au desfăşurat acţiuni care să ducă la fraudarea alegerilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Dan Andronic, audiat azi în Comisia de anchetă a alegerilor prezidentiale din 2009. FOTO Inquam Photos
Jurnalistul Dan Andronic, audiat azi în Comisia de anchetă a alegerilor prezidentiale din 2009. FOTO Inquam Photos

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 şi-a început luni activitatea şi îl audiază în primă fază pe jurnalistul Dan Andronic, cel care a pornit controversa privind implicarea unor politicieni şi şefi ai unor instituţii publice în scrutinul de acum 8 ani, soldat cu victoria la limită a lui Traian Băsescu, candidatul consiliat chiar de Andronic.

ln

UPDATE  Mihai Fifor, preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009: Oamenii sunt deschişi. Vin şi prezintă în faţa comisiei informaţii importante pentru obiectivele Comisiei. Am stabilit ca lucrările Comisiei să fie transmise. Sunt lucrări transparente.  

Cred că toată lumea poate vedea că e o Comisie serioasă care încearcă îşi atiingă obiectivele. Cu domnul Andronic am avut o discuţie de aproape două ore. O discuţie interesantă, dar nu ne vom pronunţa pe aceste detalii. E posibil să mai avem o discuţie cu domnul Andronic. Din păcate de la AEP am putut vorbi doar cu vicepreşeintele Muhuleţ. Mâine, reluăm discuţia cu domnul Muhuleţ şi domnul Opriş. Doamna Pătru a cerut să fie audiată săptămâna viitoare. Dan Şova a cerut ca audierea sa să fie după 5 iunie

Reporter: Pe Kovesi, pe Oprea, când îi invitaţi?

Există o logică a desfăşurării şedinţelor comisiei şi o logică a invitării a unor reprezentanţi ai statului în faţa comisiei. Vom invita pe toată lumea la această comisie.E important să nu ne grăbim foarte tare pentru că sunt informaţii interesante care apar după primele audieri. 

Reporter: Andronic a făcut referire de mai multe ori la întâlnirea de la domnul Coldea din 2013?

Toate materialele de lucru după o şedinţă sunt recitite. După, vedem cine mai trebuie chemat. Toate informaţiile vor fi prinse în raportul final al Comisiei. 

Reporter: Referitor la invitaţi. Ne puteţi da un orizont de timp când personaje cheie vor fi chemate?Miercuri vom decide lista de persoane pentru săptămâna viitoare. Atunci vă vom spune cine va mai fi chemat. 

UPDATE Dan Andronic, în faţa parlamentarilor: Am fost ameninţat de un lider al PSD cu puşcăria dacă câştigă Traian Băsescu, în condiţiile în care eu eram consultantul său. Lui Florian Coldea i s-a transmis că va fi trimis ambasador în Sudan. Iar doamna Kovesi fusese anunţată de Mircea Geoană cu trei zile înainte că va fi schimbată dacă va ieşi el preşedinte, întrucât primise un aviz negativ de la CSM. La 11.00 s-a terminat întâlnirea de la Gabriel Oprea. 

Întrebări:

Liviu Pleşoianu (PSD): Aţi scris că un demnitar i-a spus preşedintelui Traian Băsescu că „noi vă garantăm“ al doilea mandat. Cine este acel demnitar? Şi ce rol au avut Maior, Kovesi şi Coldea în alegerea lui Traian Băsescu?

Andronic: Nu vă pot spune, pentru că am datoria să-mi protejez sursele. Un ziarist a participat la această discuţie, un ziarist care mi-a relatat cu subiect şi predicat despre cine a fost vorba. Dar o parte dintre persoanele pe care le-am menţionat în articole erau în acea încăpere. Gabriel Oprea a acţionat în calitate de om politic. Florian Coldea a venit şi a plecat împreună cu Kovesi. Îşi vorbeau pe numele mic. Erau relaxaţi. Nu era nimeni în costum. Era o celulă de criză dedicată unui moment de criză. S-a jucat pe muchie de cuţit. Atmosfera era tensionată. Gabriel Oprea l-a invitat pe George Maior, iar Maior i-a invitat pe Coldea şi Kovesi. Era o atmosferă în care oamenii discutau ca şi cum se cunoşteau de foarte mult timp. Eu atunci l-am cunoscut pe domnnul Coldea prima dată. 

Robert Turcescu (PMP): Le-aţi comunicat faptul că preşedintele Traian Băsescu, după cum vă spusese la telefon, era sigur pe victorie?

Andronic: Un sondaj la ora 21.00 îţi dă rezultatul de la 19.00. Deci mai erau două ore de votare, puteau să apară modificări.  

Cezar Preda (PNL): De ce nu aţi scris aceste lucruri după două zile? Aţi tăinuit sau aţi fost parte?

Andronic: Dacă vi se pare că am făcut o infracţiune...

Steluţa Cătăniciu (ALDE): Ce anume v-a determinat să spuneţi că atmosfera era tensionată în casă la Gabriel Oprea?

Andronic: Toată lumea se interesa de rezultate. Dacă era o întâlnire între prieteni, prietenii stau împreună. Maior, Coldea şi Kovesi ar fi stat împreună cu Iordănescu, Neţoiu şi Onţanu. Dar stăteau separat. Strada era plină de maşini, de aghiotanţi. Era o situaţie pe muchi de cuţit. 

Cătăniciu: În ce sens se întrebau cei de acolo ce va face PSD?

Andronic: Cum va reacţiona PSD. Preocuparea ţinea de rezultatul alegerilor. Toată lumea de acolo şi-ar fi dorit să câştige Traian Băsescu. 

Ştiaţi dinainte că cei de acolo se cunoşteau foarte bine?

Andronic: Din modul de adresare, din limbajul nonverbal. Nu era o reuniune formală.

L-aţi întrebat pe domnul Oprea cine a invitat-o pe Kovesi acolo?

Andronic: Prefer să nu răspund la întrebarea asta. 

De ce?

Andronic: Pentru că poate face parte dintr-un alt episod pe care mă gândesc să-l scriu. 

Daniel Fenechiu (PNL): Discuţia a fost pur contemplativă şi analitică sau au apărut şi acţiuni pentru a înclina balanţa într-o parte sau alta?

Andronic: Nu am niciun element că în acea seara s-au desfăşurat acţiuni care să ducă la fraudarea alegerilor. 

Aveţi vreo dovadă că cei prezenţi acolo au acţionat pentru fraudarea alegerilor?

Andronic: Pârghii aveau, dar nu ştiu dacă le-au folosit. Nu am niciun element care să dovedească că acei oameni participau la fraduarea alegerilor. 

Adrian Ţuţuianu (PSD): Când a fost făcută declaraţia: „domnule preşedinte, vă garantăm al doilea mandat“?

Andronic: Am mai primit această întrebare, dar prefer să o ţin ca pe un moment simbolic. O parte dintre cei care au spus asta se aflau la acea masă.

Au fost şi alte întâlniri între cei de care aţi vorbit?

Andronic: A fost singura reuniune la care am participat, dar nu singura. 

Liviu Pleşoianu (PSD): Persoana care a spus, domnule preşedinte, vă garantăm al doilea mandat, venea din zona servicilor?

Andronic: Venea din zona politică. 

Robert Turcescu (PMP): Nu suntem la o conferinţă de presă. Persoana care vine al audieri este obligată să răspundă. Vă întreb, domnul Andornic: Au mai fost astfel de întâlniri în acea formulă completă după noaptea alegerilor?

Andronic: M-am mai întâlnit cu toate persoane din acea cameră. 

Punctual? Sau întâlniri în grup?

Andronic: Cu doamna Kovesi nu m-am întâlnit, dar cu restul persoanelor, da. Şi oficial, şi neoficial. Cu toţi la un loc, niciodată. 

Când Kovesi a vorbit despre potolirea Realităţii TV, mai era cineva de faţă?

Andronic: Mai era o persoană de faţă. Coldea, din ce-mi aduc aminte, pentru că stătea în spatele doamnei Kovesi. Putea să fie şi Vasile Dâncu, şi George Maior, dar pe direcţia privirii mele era doar Coldea. 

Discuţia se purta ferit?

Ferit faţă de cei care erau în casă. Nu ne era frică că ne ascultă SRI. Vorbeam normal. 

Cât aţi fost consultant, aţi primti vreo informaţie că se pregăteşte fradudare alegerilor?

Nu. 

Aveţi senzaţia că făceaţi parte din acea celulă de criză?

Andronic: Într-o anumită secvenţă, da. Eu eram un om care avusese contacte în zona media, înainte să fiu consultant fusesem ziarist şi  îmi păstrasem contactele în zona media. 

Care a fost sfatul dvs?

Andronic: Unul extrem de pragmatic: potoliţi-l pe Vîntu şi veţi potoli Realitatea TV! Nu pot să spun că acei oameni încercau fraudarea alegerilor şi nu o s-o fac niciodată. 

Daniel Fenechiu (PNL): Nu credeţi că puteţi fi acuzat de instigare, după ce i-aţi spus doamnei Kovesi să-l potolească pe Vîntu?

Nu, pentru că am dat-o pe ton de glumă. Nu i-am spus doameni Kovesi să-l aresteze pe Vîntu. Se putea discuta cu domnul Vîntu. 

N-au mai fost şi alte nume enunţate care trebuiau potiolite?

Andronic: Nu-mi aduc aminte. 

În ce calitate eraţi acolo: consultant sau ziarist?

Andronic: Eram în calitate de consultant, deşi îmi încetasem relaţia contractuală cu domnul Băsescu, căci era noaptea alegerilor. 

Ca jurnalist, nu credeaţi că acele lucruri trebuiau spuse?

Andronic: Ba da, tocmai de asta am şi început acest serial. 

Nu vi s-a părut relevant să spuneţi asta din 2011, de când v-aţi reîntos în presă?

Andronic: L-am pus într-un alt context.

Aţi cenzurat informaţii apărute în EVZ, ca director al acestui ziar?

Andronic:Nu putem vorbi de cenzură. Am făcut ce am considerat de cuviinţă. 

Acea celulă de criză era coordonată de cineva?

N-aş putea să spun asta. 

Aţi putea să spuneţi cine sunt oamenii care au stat la acea masă unde i s-a promis lui Băsescu al doilea mandat?

Andronic: Nu. nu are legătură cu obiectul acestei comisii. Are valoare de simbol, căci nu a produs niciun efect.  

Domnul Maior era la acea masă?

Nu ştiu. 

Doamna Kovesi ieşea si spunea „Da, domnule preşedinte“. Vorbea cu Traian Băsescu?

Nu. Nu ştiu cu cine vorbea. 

Când aţi plecat de acolo? Când aţi aflat cine-i câştigătorul alegerilor?

Andronic: Eu aflasem de la ora 20.00 cine a câştigat alegerile. Nu mai ştiu dacă domnul Maior a mai rămas, eu am mai stat jumătate de oră după ce a plecat doamna Kovesi. 

Cum au făcut posibilă acei oameni victoria lui Traian Băsescu, pentru că aşa aţi scris?

Andronic: M-am referit la momentele de după vot, cel referitor la anchetarea şi inculparea senatorului Cătălin Voicu. 

Când aţi plecat, oamenii erau mai detensionaţi? 

Mi-e greu să vă spun. Tensiunea rămăsese. 

Care era ordinea tensiunii?

Dacă mi s-a părut că cineva este respectat, acela era George Maior, care era şi cel mai puţin stresat.

Domnul Ghiţă a participat la întâlniri cu cei prezenţi în acea seară?

Am aflat ulterior.  

Ce a spus domnul Ghiţă?

Cam care era planul PSD de blocare a validării alegerilor. 

Cui le-a comunicat?

Unor şefi din SRI, din ce ştiu. 

Cine l-a pozat pe Geoană la Vîntu?

Andronic: Pozele au fost făcute de Viorel Sima. Nu a fost nicio maşinaţiune. 

I-aţi spus lui Traian Băsescu despre întîlnire?

Nu. Am considerat că nu este treaba lui Traian Băsescu.

Cu ce oameni aţi vorbit despre acest subiect?

Cu Traian Băsescu, cu Cătălin Harnagea, cu Ion Cristoiu, cu Sebastian Ghiţă, de la care am aflat multe lucruri.  

UPDATE Dan Andronic a ajuns la Parlament. "Eu n-am vorbit niciodată de fraudarea algerilor din 2009, ci de prezenţa doamnei Kovesi, la acea vreme procuror general, a domnului George Maior, directorul SRI,  şi a domnului Coldea, adjucntul SRI, în casă la Gabriel Oprea. Voi cere ca audirea să fie înregistrată, pentru că la un moment dat vreau să o facă publică". 

Întrebat ce aşteaptă de la aceaste audieri, Andronic a răspuns: "Vreau să aflăm măcar o parte a adevărului".


Şedinţa Comisiei va începe la ora 10.00, iar prima persoană audiată va fi jurnalistul Dan Andronic, conform anunţului făcut săptămâna trecută de preşdintele comisiei, Mihai Fifor.

„Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucrăm luni, marţi şi miercuri în şedinţa comisiei. Începem deja să invităm pentru audieri o serie de persoane la propunerea colegilor, persoanele implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009. Astfel, luni, comisia lucrează de la 10.00 la 13.00 şi prmul invitat va fi domnul Dan Andronic, pentru că au considerat colegii că de aici a pornit întreaga poveste şi, prin urmare, ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste pe care a prezentat-o şi public”, a anunţat, joi, preşedintele Comisiei, Mihai Fifor (PSD).

El a mai spus că vor mai fi chemaţi la audieri fosta şefă a AEP Ana Maria Pătru, tot luni, iar marţi vor fi audiaţi Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc.

„Pentru a putea să conturăm un cadru al documentelor care au fost atunci emise, o să invităm la lucrările comisiei preşedinta AEP din acel moment, doamna Ana Maria Pătru, însoţită de vicepreşedinţii AEP. Marţi lucrăm de la ora 15.00 la ora 19.00, am convenit cu colegii să ne vedem cu domnul Mircea Geoană, candidat la vremea aceea la prezidenţiale, cu domnul Dan Şova şi cu domnul Viorel Hrebenciuc, care era şeful campaniei electorale a PSD”, a explicat senatorul PSD.

În cursul zilei de miercuri vor fi audiaţi, printre alţii, directorul STS, Marcel Opriş, şi Vasile Blaga, care a fost ministru de Interne la vremea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Miercuri va fi stabilit şi programul de audieri pentru săptămâna viitoare.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite