Cioloş: Susţinem ideea unei gărzi de coastă europene, România poate găzdui un sediu al acesteia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România susţine ideea unui sistem european de gardă de coastă şi de frontieră, complementar la Frontex, şi se oferă pentru a găzdui un sediu al acestuia, a declarat premierul Dacian Cioloş, el subliniind totodată că sistemul trebuie să păstreze dreptul suveran ale statelor şi să fie coordonat de UE.

"Susţinem ideea unui sistem european de gardă de coastă şi de frontieră care să vină şi să întărească ceea ce Frontex face în momentul de faţă şi care să vină în complementaritate cu capacităţile naţionale de control al frontierelor, pentru că responsabilitatea controlului frontierelor europene este una naţională a statelor membre, există aici un drept suveran, dar acest sistem care vine să ajute, să sprijine, statele membre care sunt supuse câteodată unor presiuni la care nu pot face faţă, cum e şi cazul Greciei, acest sistem întărit care vine în completare la ceea ce face Frontex este o idee bună. În măsura în care găsim soluţii pentru a păstra drepturile suverane ale statelor membre, dar asigură şi o coordonare europeană, România nu numai că va susţine această idee-i-am spus şi premierului olandez-România este gata chiar să se ofere ca un sediu al unei părţi al acestei agenţii să fie în România", a anunţat Dacian Cioloş miercuri, la finalul întâlnirii pe care a avut-o la Haga cu omologul său olandez, Mark Rutte.

Premierul român a arătat că este necesar ca fluxurile de migranţi să fie controlate pentru că, în opinia sa, relocarea nu este suficientă pentru a controla procesul migraţionist.

"Avem nevoie de un control la frontierele externe şi de un control al fluxului migrator ilegal. Atâta timp cât această problemă nu e rezolvată, orice discuţie despre relocare nu e decât una temporară pentru că nu ştim ce va fi de relocat şi cum să controlăm acest proces. În această direcţie salut măsurile luate de preşedinţia olandeză (Olanda deţine în prezent Preşedinţia UE-n.r.) pentru a merge spre o soluţionare rapidă a acestei probleme, a controlului frontierelor externe şi a controlului fluxului ilegal", a spus Cioloş.

El a amintit că România, alături de alte state membre, s-a opus unui sistem automat de relocare a migranţilor şi a susţinut ideea unui sistem voluntar care să integreze şi alte eforturi pe care statele membre le pot face pentru a contribui la rezolvarea problemei.

"România este un partener activ la Frontex, cu o prezenţă consistentă pe care suntem gata să o întărim, sunt şi alte mijloace prin care România poate contribui la rezolvarea acestei probleme", a spus premierul român.

Având în vedere că Olanda deţine în prezent Preşedinţia Uniunii Europene, premierul român i-a transmis omologului său olandez aprecieri pentru modul în care a fost tratată problema migraţiei.

"L-am felicitat pe Mark pe modul în care preşedinţia olandeză a gestionat până acum problema migraţiei care merge exact în direcţia pe care o susţine şi România, de un control al migraţiei ilegale, de un control al frontierelor externe al UE, pentru ca odată acest control asigurat să putem trece în interiorul UE să clarificăm anumite lucruri. Şi ceea ce a fost pus pe masă la discuţia informală de acum câteva zile, la Bruxelles, între şefii de stat şi de guvern, este o propunere ce ar putea duce la stoparea acestui proces de migraţie ilegală. L-am asigurat pe premierul olandez de tot sprijinul României pentru a reuşi în acest proces. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare, la Consiliu, propunerea concretă, definită. Mark Rutten a explicat că lucrează la această propunere şi ştie că va avea susţinerea României cu câteva clarificări pe care leaşteptăm şi noi", a spus Cioloş.

El a amintit că România, în procesul de pregătire de aderare la Spaţiul Schengen, a făcut investiţii importante pentru securizarea frontierelor.

"Avem unul din cele mai moderne sisteme din Europa de protecţia frontierelor şi vedem că el funcţionează, deci România poate să contribuie şi o face deja în mod activ, dar suntem gata să facem şi mai mult", a mai spus premierul român.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite