PSD va vota Guvernul Cioloş. Cum motivează Dragnea decizia. Ce lideri social-democraţi n-au fost de acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, i-a asigurat pe social-democraţi că nu are intenţia de a schimba întreaga admnistraţie, iar înainte de a modifica ceva, va veni înainte pentru a discuta cu partidele parlamentare. Astfel, conducerea PSD a votat să susţină Guvernul de tehnocraţi.

UPDATE Liviu Dragnea: A fost o discuţie bună cu premierul Dacian Cioloş, a făcut o scurtă prezentare a programului de guvernare şi colegii noştri au pus foarte multe întrebări la care au aşteptat răspunsuri. În concluzie, întrebările s-au referit la 12 propuneri pe care pe noi ne interesează foarte mult, printre care: asigurarea funcţionării instituţiilor publice, continuarea programelor fiscale demarate de PSD, susţinerea instituţiilor statului de drept, menţinerea ritmului de creştere economică, respectarea pactelor euroatlantice, programele de dezvoltare locală care sunt în desfăşurare, să se dezvolta programele de investiţii publice, reforma administraţiei şi descentralizarea, punerea în aplicare a Codului Silvic, organizarea corectă a alegerilor din 2016.

Au fost discuţii foarte serioase şi responsabile, care au ţinut cont şi de contextul internaţional. România are nevoie de un guvern stabil. E important ca milioane de oameni care ne-au susţinut să nu aibă senzaţia că noi am abandonat programele noastre politce. Am discutat foarte serios despre riscul ca viitorul Guvern să procedeze la o epurare în administraţie. Ţinând cont de toate aceste lucruri, s-a supus la vot şi cu 68 de voturi pentru, două abţineri şi un singur vot împotrivă s-a decis: CEX recomanda grupurilro parlamentare ale PSD, în condiţiile în care miniştri desemnaţi vor avea mâine o prestaţie bună în faţa comisiilor de specialitate, să voteze pentru acest Guvern. Orice derapaj de la angajamentele prezentate în programul de guvernare va fi sancţionat foarte serios de PSD. Practic, putem discuta de sprijin punctual pe fiecare proiect normativ. Coaliţia poate funcţiona în continuare în Parlament, o coaliţie îndreptate spre binele românilor.

UPDATE PSD va vota Guvernul Cioloş. Decizia a fost luată cu o majoritate covâşitoare. Numai Ecaterina Andronescu şi Victor Negrescu s-au abţinut, iar Dumitrui Buzatu, liderul PSD Vaslui, a fost singurul care a votat împorivă. 

După anunţul componenţei Guvernului, Dacian Cioloş a mers la şedinţa PSD care se desfăşoară la Palatul Parlamentului. „Înainte de a intra prea mult în detalii, vreau să vă spun că nu este intenţia mea de a rade tot şi a pune altceva în loc. Astfel de momente trebuie schimbate cu o abordare raţională şi eficientă. Cam asta aş vrea să fac acolo. Ceea ce a fost bun, o să contnuăm. Acolo unde o să schimbăm, o să venim în faţa grupurilor parlamentare pentur a avea disucţii. Dincolo de relaţia cu Parlamentul, vreau să deschidem activitatea guvernamentală spre o comunicare eficientă cu restul societăţii“, le-a spus Dacian Cioloş social-democraţilor.

PSD ar urma să voteze Cabinetul Cioloş, dar va discuta pe fiecare proiect în parte, conform propunerii pe care conducerea PSD o va prezenta în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, au declarat, pentru Mediafax, surse social-democrate.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a prezentat lista cu miniştrii pe care îi va propune spre votare Parlamentului. Vicepremieri vor fi Vasile Dîncu (ministrul Dezvoltării) şi Costin Borc (ministrul Economiei). Din noul Executiv vor mai face parte Cristina Guseth la Justiţie, Mihnea Motoc la Apărare, Petre Tobă la Interne, Lazăr Comănescu la Ministerul de Externe, Adrian Curaj la Educaţie şi Elisabeta Lipă la Ministerul Sportului.

Membrii noului Executiv de la Bucureşti prezentanţi de Dacian Cioloş:

Lazăr Comănescu - ministrul Afacerilor Externe

Petre Tobă - ministrul Afacerilor Interne

Mihnea Ioan Motoc - ministrul Apărării Naţionale

Vasile Dâncu - ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Anca Dana Dragu Paliu - ministrul Finanţelor Publice

Costin Grigore Borc - ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului

Achim Irimescu - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Victor Vlad Grigorescu - ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

Adrian Curaj - ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice

Vlad Alexandrescu - ministrul Culturii

Aura Carmen Răducu - ministrul Fondurilor Europene

 

Noul Guvern. Cristina Guseth - ministrul Justiţiei

Cristina Paşca Palmer - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Claudia Ana Moarcăş - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Marius-Raul Bostan - ministrul pentru Societatea Informaţională

Andrei Baciu - ministrul Sănătăţii

Elisabeta Lipă - ministrul Tineretului şi Sportului

Marian Dan Costescu - ministrul Transporturilor

Victoria-Violeta Alexandru - ministrul delegat pentru Dialog Social

Dan Stoenescu - ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare

Ciprian Bucur - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul

Ioan Dragoş Tudorache - şeful Cancelariei Primului ministru

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite