Ce locomotive electorale şi-au ales partidele pentru Bruxelles: un fost preşedinte, doi foşti premieri, sportivi şi vedete TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Un fost preşedinte, doi foşti premieri, miniştri, sportivi şi vedete TV sunt politicienii aşezaţi de partide în fruntea listei pentru alegerile europarlamentare cu scopul de a transforma notorietatea în voturi.

Lista PSD la europarlamentare este deschisă de Rovana Plumb, actual ministru al Fondurilor Europene. Aceasta a trecut pe la conducerea a cinci ministere, după ce înainte fusese timp de cinci ani europarlamentar. Absolventă a Facultăţii de Utilaje şi Ingineria Proceselor Chimice din cadrul Politehnicii Bucureşti, aceasta ajunge prima oară ministru în mai 2012, când premierul de la acea dată, Victor Ponta, o numeşte la şefia Ministerlui Mediului. Apoi, Plumb este mutată la Ministerul Muncii, dar îşi termină mandatul odată cu căderea Guvernului, după tragedia de al Colectiv. Treptat, Rovana Plumb trece în anturajul lui Liviu Dragnea şi obţine, în timpul guvernării lui Sorin Grindeanu, desemnarea ca ministru delegat al Fondurilor Europene. În Cabinetul Dăncilă, Rovana Plumb ajunge să asigure interimatele la Educaţie şi Transporturi după ce miniştrii respectivi şi-au dat demisia. După alegerile europaralmentare, Rovana Plumb va fi propusă comisar european de către Guvernul Dăncilă, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Jocuri de putere europene

Rareş Bogdan este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj. Ca student, Rareş Bogdan l-a avut îndrumător de an pe profesorul Emil Boc şi, alături de organizaţiile studenţeşti, manifesta împotriva lui Ion Iliescu la mijlocul anilor 90. În 2012 Rareş Bogdan se mută la Bucureşti şi începe „Jocuri de putere”, o emisiune cu teme politice la Realitatea TV. Cinci ani mai târziu, acesta ajungea să fie unul din cei mai vocali critici ai lui Liviu Dragnea. În trecut, aceasta a mai primit oferta de a deveni purtător de cuvânt al Guvernului Boc în 2012, iar mai târziu de a candida din partea liberalilor din Cluj pentru un post în Parlamentul României. După ce a refuzat ambele propuneri, Rareş Bogdan avea să accepte în 2019 să deschidă lista PNL la alegerile europarlamentare.

De profesie inginer agronom, Dacian Cioloş ajungea în noiembrie 2015 în postul de premier al României, la câteva zile după demisia lui Victor Ponta. Anterior, actualul lider PLUS a ocupat funcţia de ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu, pentru ca trei ani mai târziu să ajungă comisar european pentru agricultură. În 2018 Cioloş a încercat să înfiinţeze o nouă formaţiune politică numită „Mişcarea România Împrenă”, dar înscrierea acesteia la tribunal a fost amânată de mai multe ori, motiv pentru care renunţă la proiect. Câteva luni mai târziu, Cioloş lansează PLUS, partid aflat în alianţă cu USR pentru europarlamentare.

Norica Nicolai, cap de lisăt pentru ALDE, şi-a început cariera politică încă din 1996, atunci când aceasta se înscria în PNŢCD. Aici rezistă până în 2000, când se alătură PNL. În 2006, aceasta era implicată într-un scandal după ce a fost surprinsă trimiţându-şi nepoata în plenul Parlamentului pentru a vota un proiect de lege. În 2009, Norica Nicolai ajunge europarlamentar la Bruxelles din partea PNL, în 2014 obţinând un nou mandat, fiind prima pe lista liberalilor. Un an mai târziu aceasta îşi dă demisia din partid şi se alătură ALDE, pe urmele lui Tăriceanu.

Victor Ponta e candidatul-emblemă pentru ProRomânia, deşi fostul premier a anunţat că nu va prelua mandatul de europarlamentar. Strategia lui Ponta e să transfere cât mai mult din notorietatea sa către lista de candidaţi a noului său partid, ProRomânia, listă pe care figurează comisarul european Corina Creţu, fostul premier PSD Mihai Tudose şi fostul ministru PSD al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. 

Partide pe muchia pragului electoral
PMP este dependent de Traian Băsescu, care a intrat în ultima sa bătălie politică. În cazul în care PMP nu va trece pragul electoral ( 5%), PMP riscă să se destructureze până la alegerile parlamentare de anul viitor.  La fel ca în 2014, Iuliu Winkler deschide lista UDMR la europarlamentare. Winkler este unul dintre cei mai vechi memebri UDMR  - încă din 1991. Fostul vicepremier Gabriel Oprea vrea să revină în politica mare, prin urmare a aşezat în fruntea listei pentru Bruxelles doi foşti sportivi cu mare notorietate: Ilie Năstase şi Anghel Iordănescu.


Cât de bogaţi sunt Rareş Bogdan şi Carmen Avram potrivit declaraţiilor de avere. Venituri lunare fabuloase


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite