Ce partide se bat pe electoratul naţionalist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Munteanu, un politician controversat. FOTO Mediafax
Marian Munteanu, un politician controversat. FOTO Mediafax

Cu cât se apropie mai mult campania electorală pentru parlamentare, apar tot mai multe partide care lansează mesaje naţionaliste. Specialiştii consultaţi de „Adevărul“ arată cine va avea mai mult de câştigat de pe urma „românismului“

Mesajul politic în care sunt prinse teme precum identitatea românilor sau credinţele lor începe să fie din ce în ce mai prezent în preajma alegerilor. Printre cei care au un discurs ce vizează filonul naţionalist al electoratului  sunt fostul preşedinte Traian Băsescu,  fostul lider al studenţilor din anii ’90, Marian Munteanu, dar şi PSD prin vocea Gabrielei Firea.

În ultimele zile, Băsescu a avut mesaje adresate românilor din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, dar şi a celor din judeţele cu populaţie preponderent maghiară. Românilor de peste Prut le-a spus că statul ar trebui să înceapă discuţii cu Moscova referitoare la posibilitatea unirii României cu Republica Moldova. Argumentul e că, la fel cum Rusia justifică apropierea de Moscova a unor regiuni cu populaţie preponderent rusă din alte ţări, aşa ar putea proceda şi România.  De asemenea, fostul preşedinte s-a declarat nemulţumit de modul cum sunt trataţi românii în Ucraina şi a precizat că România ar putea bloca intrarea Serbiei în UE dacă nu sunt respectate drepturile românilor.

Pe de altă parte, fostul lider de la Palatul Cotroceni au susţinut că e la curent „cu umilinţele la care sutn supuşi  românii din Harghita şi Covasna“ şi a punctat că PMP are un program special de protejare a românilor din aceste judeţe. „Trebuie făcut ceva, pentru că ştiu şi despre unele umilinţe pe care le suportă românii din Covasna şi Harghita, în mod deosebit în relaţia cu administraţiile locale“, a declarat fostul preşedinte.

„Planul de sabotare a identităţii naţionale“
Marian Munteanu, fostul lider al studenţilor de la începutul anilor ’90, revine pe scena politică alături de un nou partid, Alianţa Noastră, obiectivul pentru alegerile din toamnă fiind obţinerea unui scor între 8% şi 12%.  Liderul Alianţei Noastre a subliniat că partidul pe care-l conduce e unul democratic şi creştin, iar patria în care vrea să trăiască şi în care vrea să joace un rol politic trebuie să fie una creştină. „Din capul locului, vă declarăm că noi vrem să trăim într-o patrie creştină, tolerantă cu toţi cetăţenii ei. Într-o ţară în care fiecare să-şi poată spune convingerile, dar care să-şi păstreze profilul“, a spus Munteanu. Fostul lider al studenţilor are un mesaj clar şi în ceea ce priveşte acceptarea de refugiaţi. „Vrem să ne apărăm familiile, să apărăm pământul, să apărăm resursele. Milioane de compatrioţi au părăsit ţara. Culmea, ni se propune să primim în locul lor imigranţi“, a subliniat Munteanu.

Un alt partid care îşi încearcă norocul pe filonul naţionalist e Forţa Naţională, condus de Mircea Găinuşă, fost colonel SPP. Partidul s-a lansat oficial pe 16 iulie, în prezenţa liderului Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen.  Reprezentanţii Forţei Naţionale folosesc teme legate de istoria românilor, precum şi ataşamentul  faţă de Biserica Ortodoxă.  „USB înseamnă Uniunea Sabotaţi Biserica. Nicuşor Dan justifică votul de astăzi din CGMB împotriva Catedralei Mântuirii Neamului ca «o decizie raţională». Mai corect ar fi fost să spună că este o decizie inspirată din planul de sabotare a identităţii naţionale“, a fost unul dintre cele mai virulente atacuri ale reprezentanţilor Forţei Naţionale după ce consilierii generali ai USB nu au votat pentru suplimentarea sprijinului acordat de Primăria Capitalei pentru construcţia catedralei Mântuirii Neamului.

PSD continuă cu „mândria de a fi român“
Nu sunt străini de mesajul naţionalist nici social-democraţii. După ce în 2012 Victor Ponta a folosit sloganul „Mândru că sunt român“, cei din PSD încearcă să-şi atragă electoratul naţionalist şi apropiat de valorile Bisericii în primul rând prin susţinerea construcţiei Catedralei Mântuirii Neamului.  „În legătură cu Catedrala, nici când am venit cu argumentul că acest obiectiv este inclus în proiectul «România 100» - în decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la crearea statului naţional român modern şi este normal să avem şi noi o mică contribuţie pentru finalizarea acestui obiectiv - nici măcar acest argument, dacă vreţi, naţional, de românism, de bucurie că poţi aduce o contribuţie cât de mică şi o recunoştinţă pentru toate eforturile înaintaşilor noştri, nici măcar acest argument nu a stat în picioare”, a declarat Firea.

Pentru atragerea electoratului naţionalist, Gabriela Firea şi Gabriel Mutu au iniţiat, înainte de a-şi da demisiile din Parlament, un proiect de lege pentru înfiinţarea Festivalului Internaţional „Bucureşti-Pasărea Măiastră“, al cărui scop e conservarea şi promovarea patrimoniului românesc de dansuri şi muzică tradiţională sacră şi laică.

„PSD a confiscat tema patriotismului“
Analistul politic George Rîpă, preşedintele Centrului de Analiză Strategică Aplicată (CASA), crede că PSD va avea cel mai mult de câştigat de pe urma mesajului naţionalist.  „Patriotismul este o valoare a dreptei, însă pe scena noastră politică inversată, PSD a confiscat această temă la pachet cu alte principii conservatoare, precum familia tradiţională sau principiile creştine. De aceea cred că în momentul de faţă PSD obţine cel mai mult din acest bazin din care de cel puţin un an încearcă să pescuiască şi Traian Băsescu – singurul politician român care a reacţionat încă de la început la tema migraţiei islamice din Europa. Băsescu este de altfel printre puţinii care au vorbit despre România ca o ţară creştină. Pe scenă încearcă să-şi facă loc şi Marian Munteanu, însă spre deosebire de PSD şi PMP care sunt partide pro-ocidentale, pro-Israel şi pro-capitaliste, Munteanu oferă un tip de discurs ce îmbină legionarismul de tipul Horia Sima cu naţional-comunismul de tip Ilie Ceauşescu. În mod natural, PNL, ca partid care se prezintă ca fiind de dreapta, trebuia să adune cel mai mult din această zonă, însă în ultimii ani partidul s-a dus mai degrabă către valorile stângii liberale europene, îndepărtându-se de valorile partidelor româneşti interbelice. PNL ar putea fi însă obligat să revină la valorile sale fondatoare, cu atât mai mult cu cât pe zona «cetăţenilor europeni» se mişcă deja USB“, susţine Rîpă.

Trebuie făcut ceva, pentru că ştiu şi despre unele umilinţe pe care le suportă românii din Covasna şi Harghita, în mod deosebit în relaţia cu administraţiile locale. Traian Băsescu, preşedinte PMP
Vrem să ne apărăm familiile, să apărăm pământul, să apărăm resursele. Marian Munteanu, preşedinte Alianţa Noastră
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite