Ce au negociat autorităţile de la Bucureşti cu CEDO şi în ce privinţă nu s-au înţeles asupra legii caselor naţionalizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au avut 12 recomandări pentru autorităţile de la Bucureşti în privinţa restituirii caselor naţionalizate. Autorităţile susţin că şi-au însuşit 11 din acestea şi a rămas în litigiu problema indexării despăgubirilor.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) au discutat, la Strasbourg, la 5 aprilie, cu experţi ai CEDO despre conţinutul proiectului legii imobilelor naţionalizate.

Materialul privind concluziile reuniunii consemnează atât observaţiile experţilor cât şi răspunsurile părţii române şi articolele în care au fost introduce observaţiile.

Astfel, experţii de la Strasbourg au atras atenţia asupra consecinţelor care decurg din lipsa unei refaceri totale a legislaţiei. Autorităţile române au indicat că normele de aplicare a noii legi, care vor trebui adoptate în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii, vor stabili în mod clar procedurile de urmat la nivelul fiecărei autorităţi nou creată, implicată în procesul de restituire.

Întrucât mecanismul prevăzut de proiectul de lege se întemeiază şi pe proceduri prevăzute în texte actualmente în vigoare, clarificarea ansamblului procedurilor vizate rămâne, totuşi, de dorit.

Observaţii însuşite

Experţii CEDO au semnalat, de asemenea, necesitatea prevederii unor soluţii pentru toate situaţiile care au dat naştere unor încălcări ale Convenţiei. Autorităţile române au răspuns la una dintre problemele ridicate, exprimându-şi acordul de a include în versiunea revizuită a proiectului de lege dispoziţii exprese care să reglementeze problema concurenţei titlurilor de proprietate asupra aceluiaşi teren.

De asemenea, experţii au semnalat drept puncte slabe durata de aplicare şi complexitatea mecanismului prevăzut. Autorităţile au estimate că vor putea reduce termenul prevăzut pentru examinarea de către Comisia naţională a cererilor privind terenurile, de la 60 de luni la maximum 36 de luni.

Obligaţia de participare la vânzarea la licitaţie va fi eliminată, ceea ce va deschide accesul direct la compensarea pecuniară pentru toate persoanele îndreptăţite.

Pe de altă parte, oficialii de la Bucureşti au furnizat precizări detaliate cu privire la grila notarială şi motivele care le-au determinat să o folosească drept instrument de evaluare a bunurilor pentru care s-au formulat cereri de restituire. Se va putea evita astfel orice întârziere pe care ar putea s-o determine restituirea dosarului către organul administrativ.

Indexarea despăgubrilor, în litigiu

Reprezentanţii ANRP nu au fost, însă, de acord cu sugestia experţilor CEDO privind indexarea compensaţiilor.

Autorităţile estimează că o astfel de indexare nu este necesară, având în vedere obiectivele pe care şi le-a fixat Guvernul în ceea ce priveşte inflaţia pentru anii următori. Introducerea unei indexări ar putea pune în pericol obiectivul fundamental de a favoriza compensarea prin echivalent şi tranzacţiile pe baza punctelor atribuite în compensare, pe care autorităţile intenţionează să le încurajeze.

Experţii CEDO susţin însă că „argumentele nu par totuşi să furnizeze o justificare convingătoare a absenţei, din proiectul de lege, a unor dispoziţii care să instituie o modalitate de indexare pentru a se ţine cont de inflaţie“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite