Ce modele vor urma sau pe cine aleg preşedinte tinerii absolvenţi ai ultimilor 10 ani?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tineri absolvenţi ai ultimilor 10 ani pot duce România spre consolidarea democraţiei, spre dezvoltare economică, spre prosperitate sau, dimpotrivă, o pot îngropa.

Marile dileme ale tinerilor absolvenţi, care vor vota pentru prima dată preşedintele României în acest an şi vor stabili în ce direcţie se îndreaptă ţara, dar şi viitorul lor în acelaşi timp cu ea, sunt două, după părerea mea:

  • cu cine vor vota;
  • dacă vor vota responsabil, în cunoştinţă de cauză, cu minte şi conştiinţa curată.

Milioane de tineri români absolvenţi cu diplomă de Bacalaureat, simpli absolvenţi, ”genii” de Harvard, Oxford, Sorbonna ori alte mari universităţi de top occidentale sau tineri rămaşi fără niciun viitor, la coada vacii, tineri semianalfabeţi sau chiar analfabeţi - rezultatul politicii educaţionale şi al intereselor şi prostiei de partid şi de stat, din ultimii10 ani - sunt chemaţi, la toamnă, la urne să-şi aleagă preşedintele.

Unii dintre ei au posibilitatea să voteze pentru a doua oară la alegerile prezidenţiale, au avut oportunitatea de a vota şi la alte alegeri extra- prezidenţiale, în decursul celor 10 ani la care mă refer, drept pe care foarte puţini, din păcate, şi l-au exprimat. Alţii, proaspăt absolvenţi, anul trecut sau anul acesta, indiferent că au trecut sau nu examenul maturităţii, că au fost la şcoală sau nu prea ştiu să citească şi să scrie au dreptul pentru prima dată în viaţa lor să voteze. Să-şi voteze preşedintele.

Să voteze ei cu propria lor conştiinţă, cu mânuţele lor în cunoştinţă de cauză. Să-şi aleagă preşedintele pe care îl doresc, să hotărască ei cine va fi noul preşedinte al României. Să contribuie ei la direcţia în care va merge ţara de la anul viitor înainte. Nu le mai pot hotărî viitorul şi nu trebuie să o mai facă alţii în locul lor, ci doar ei singuri! Bineînţeles, dacă vor merge la vot şi vor alege în cunoştinţă de cauză, cu minte şi responsabilitate.

Viitorul acestor milioane de absolvenţi, care au împlinit 18 ani, în ultimii 10 ani, poate fi hotărât chiar de aceştia. Ei pot scoate ţara din impas, construindu-şi, în acelaşi timp, un viitor care să le ofere perspectiva unei dezvoltări şi vieţi mai bune sau dimpotrivă, pot îngropa România şi românii. Au aceaste posibilităţi şi un drept în premieră de care ar trebui să profite fără să clipească.

Condiţia ca tinerii absolvenţi să-şi facă viitorul mai bun este ca aceştia să aleagă cu discernământ. Orice alegere greşită îi afundă pe ei, pe noi toţi şi ţara într-o prăpastie fără fund. Fără ieşire. Fără speranţă. De aceea este foarte important ce vor face aceşti tineri, cu cine vor vota, dacă vor vota. Sigur, nu ştiu câţi, o parte din aceste milioane de tineri dezamăgiţi, cei mai mulţi fără orizont şi fără speranţă, vor fi prezenţi la urne şi vor alege. Important este ce alegere vor face, cui îi vor acorda votul şi dacă vor vota în cunoştinţă de cauză! Responsabil, cu minte, inteligent pentru viitorul lor şi având conştiinţa împăcată? Dacă vor pune ştampila doar de dragul de a vota sau vor alege după cum sunt manipulaţi şi minţiţi, atunci îşi vor tăia singuri craca de sub picior şi îşi vor compromite iremediabil viitorul.

Pe de altă parte, cu toţii ne confruntăm cu o mare problemă. Nu prea avem pe cine alege, în ciuda înghesuielii multora de a candida. Clasa politică şi societatea românească, în ansamblul ei, nu prea are oferte viabile, care să ne propună şi să prezinte milioanelor de tineri absolvenţi în special, care îşi vor alege preşedintele pentru prima dată, candidaţi viabili, de valoare, cu ţinută morală, modele de urmat pentru cei mai proaspeţi oameni cu drept de vot în România.

În prezent,  asistăm la un circ nemaiîntâlnit şi de cea mai joasă speţă pe scena politică şi în viaţa românilor, care, până acum, au dovedit cu vârf şi îndesat că-şi merită conducătorii pe care şi-i aleg.

Lucruri, fapte, atitudini, acţiuni, mentalităţi, interese reprobabile, nocive, distructive desfăşurate de actorii politici care influenţează toate celelalte domenii ale societăţii româneşti, întâmplate şi promovate încontinuu în spaţiul public. Actori politici care acum conduc ţara din funcţiile pe care le au şi doresc să controleze puterea şi direcţia în care va merge România în continuare. Actori politici pe care nu-i interesează viitorul românilor, îşi doresc doar votul lor ce încearcă să îl atragă folosindu-se de orice mijloace, fără scrupule. Acestora li se adaugă alţi actori mai mult sau mai puţin politici, mai mult sau mai puţin îndrituiţi, dar care doresc să joace pe o scenă mare, la vârful puterii. Cu toţii ne mint şi manipulează, fiecare cât poate mai mult.

În această situaţie, în care scara valorilor este răsturnată, în care interesul public şi naţional este tras tot mai mult pe spuza interesului personal şi de grup, pe cine să aleagă tinerii absolvenţi dintre candidaţii propuşi la preşedinţie? Ce model uman, ce valoare, ce caracter şi minte luminată să voteze milioanele de tineri români, care vor vota pentru prima dată, dacă oferta valorilor şi caracterelor umane la prezidenţiale este cvasiinexistentă? Oare va revela la timp România omul providenţial cu inteligenţa, caracterul, valoari adevărate, nefalsificate pentru a scoate ţara din marasmul, criza politică şi economică în care se zbate să supravieţuiască acum?

Pentru că este clar ca lumina zilei că acum niciunul dintre pretendenţii anunţaţi oficial la funcţia de preşedinte al României nu întruneşte calităţile valorice să fie ales în cea mai înaltă funcţie a statului român. Iar poporul, opinia publică, electoratul şi mai ales tinerii absolvenţi care îşi pot vota propriul viitor anul acesta ştiu şi încep să conştientizeze acest lucru.

Pentru că recent s-a încheiat examenul maturităţii pentru sute de mii de tineri români. Pentru că toţi au un viitor în faţă şi majoritatea nu ştiu ce îi aşteaptă în viaţă. Pentru că, după bairamuri, petreceri, după ce s-a încheiat şi Bacalaureatul, după muncă, nemuncă, învăţat, neînvăţat, indiferenţă, frământări, nelinişti sau nepăsări a venit vacanţa pentru unii, grijile, şomajul, perspective frumoase pentru unii, îngrijorare şi lipsă de perspectivă pentru alţii.

Ce vor face de acum înainte? Nu ştiu ce le rezervă viitorul fiecăruia dintre tinerii absolvenţi de liceu. Pentru că unii tineri şi părinţi au fost incluşi cu voie sau fără voie în fenomenul corupţiei. Pentru că şi unii "dascali" au fost incluşi cu voia lor în fenomenul corupţiei în loc să fie modele de urmat pentru tinerii pe care i-au avut elevi în liceu. Pentru că ne pasă şi ne interesează viitorul tinerilor, viitorul nostru şi implicit viitorul României. 

Ce modele umane vor urma aceşti tineri absolvenţi debusolaţi, cu cine vor vota la Preşedinţia României? Oare conştientizează că pot fi manipulaţi foarte uşor de actorii politici imorali? Ei ştiu că pot fi o forţă care să schimbe lucrurile în bine dacă sunt responsabili şi conştienţi de puterea votului ce îl vor da pentru prima dată în viaţă?

Ce modele şi valori umane au avut ei până acum în viaţă şi pe care şi le vor alege de acum încolo? Cine le poate spune adevăratele valori de urmat? Care sunt persoanele şi personalităţile propuse de societatea românească acestor tineri: Vanghelie poate fi un model de urmat? Dar Becali? Dar Pleşu? Dar Ponta? Dar Băsescu? Dar Udrea? Dar, dar, dar….????

Mai prezintă clasa politică de astăzi perspective adevărate şi credibile? Mai are societatea civilă resurse să aducă în prim-plan oameni viabili, caractere morale, oameni capabili, nepătaţi? Mai există oare, modele, repere şi valori umane demne de urmat de către copii, tineri şi maturi?  Ce vor face şi pe cine vor alege milioanele de tineri absolvenţi  ca preşedinte, în toamnă, pentru viitorul lor? Aceasta este marea dilemă la care vom afla răspunsul peste doar câteva luni.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite