Ce decide PSD la Sinaia: ruptura de UNPR şi rămânerea lui Tăriceanu în fruntea Senatului. Calculele social-democraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD nu va face alianţă electorală cu UNPR la alegerile locale, dar va lăsa mână liberă baronilor să încheie alianţe la nivel local cu orice partid în afară de Mişcarea Populară, au povestit surse politice pentru „Adevărul“. Social-democraţii nu vor încerca schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului pentru că nu au suficente voturi pentru a-l înlocui cu un social-democrat.

Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN), for care îi cuprinde şi pe baronii locali, se reuneşte astăzi, la Sinaia,  pentru a tranşa politica de alianţe la alegerile locale. În ultimele luni, PSD şi UNPR au negociat participarea la alegerile locale pe liste comune. Decizia PSD va fi una nefavorabilă UNPR. 

Potrivit unor surse de la vârful PSD, preşedintele partidului Liviu Dragnea nu vrea să se mai asocieze cu imaginea lui Gabriel Oprea şi de aceea va propune colegilor săi ca PSD să intre în alegeri de unul singur. La nivel central nu se va încheia nicio alianţă electorală cu UNPR, însă baronii vor avea libertatea ca la nivel local să încheie alianţe electorale cu orice partid politic, cu o singură excepţie.

Fără alianţe cu Băsescu

Liviu Dragnea nu le va permite partidelor politice să încheie alianţe cu Mişcarea Populară, condusă de fostul preşedinte Traian Băsescu. În rest,  social-democraţii nu vor avea nicio interdicţie să facă alianţe cu UNPR, ALDE, chiar şi cu PNL. "În multe judeţe USL încă trăieşte şi PSD şi PNL sunt ncă împreună. Cele mai multe solicitări din teritoriu sunt pentru alianţe cu ALDE. Mai puţine cu UNPR", a precizat surse social-democrate de la nivel central. 

La finalul şedinţei PSD, Liviu Dragnea va prezenta şi poziţia partidului referitoare la cererea DNA de încerere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea. Dragnea le va spune senatorilor PSD să voteze în favoarea cererii DNA. Dragnea lua în calcul ruperea de PSD înainte de sărbătorile de iarnă, însă situaţia juridică a lui Gabriel Oprea i-a şubrezit şi mai mult din puterea de negociere a UNPR în perspectiva alegerilor locale. 

Separat şi în Parlament

Potrivit surselor citate, UNPR urmează să se rupă şi în Parlament de PSD. În prezent, UNPR activează în grupul PSD. De la începutul sesiunii parlamentare, UNPR va activa ca grup separat în Parlament. "Cel puţin 15 parlamentari vor părăsi partidul în perioada următoare, ceea ce le va şubrezi poziţia în Parlament", au mai precizat surse din PSD. 

După ce PSD va prezenta concluziile şedinţei, conducerea UNPR se reuneşte la sfârşitul săptămânii pentru a decide dacă va susţine revenirea la alegerea primarilor în două tururi, aşa cum îşi doreşte PNL, sau va rămâne alături de PSD, care nu este de acord cu această idee. Potrivit unor surse din UNPR, înainte ca DNA să solicite urmărirea sa penală, Oprea intenţiona să negocieze cu Dragnea folosindu-se de acest context nefavorabil PSD. 

Debarcarea lui Tăriceanu, anulată

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a admis, în urmă cu două săptămâni, că există mai multe nemulţumiri în rândul senatorilor PSD în ceea ce îl priveşte pe preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Primul impuls a lui Dragnea a fost să-i retragă sprijinul lui Tăriceanu din fruntea Senatului, iar decizia a rămas să fie luată la şedinţa senatorilor PSD de la Sinaia, care o precedă pe cea a Comitetului Executiv Naţional al PSD. 

Între timp, social-democraţii şi-au dat seama că, fără voturile ALDE, PSD nu se mai bazează pe o majoritate parlamentară. Pentru schimbarea lui Tăriceanu, PSD are nevoie de voturile PNL, care nu are niciun interes să pună umărul la debarcarea lui Tăriceanu. "De ce să facem o treabă de care nu ştim sigur că ne va ieşi", spune un lider PSD. 

Pâslaru devine şef peste deputaţi în locul lui Neacşu

Începând cu noua sesiune parlamentară, deputaţii vor avea un nou lider, în persoana lui Florin Pâslaru, care îl va înlocui pe Marian Neacşu, secretarul general al PSD. Neacşu a fost ales de curând coordonator al campaniei electorale. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite