Cazul Ponta şi modificările Codului Penal au ajuns în Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazul premierului Victor Ponta a ajuns în Parlamentul European FOTO Mediafax
Cazul premierului Victor Ponta a ajuns în Parlamentul European FOTO Mediafax

Cazul premierului Victor Ponta, protejat de Parlament după ce DNA a cerut ridicarea imunităţii liderului PSD, a fost discutat astăzi în Comisia LIBE  a Parlamentului European. Oficialii europeni au discutat, de asemenea, despre tentativele de modificare a Codului Penal şi au subliniat că vor urmări cu atenţie demersurile de schimbare a legii penale.

Cazul premierului Victor Ponta a ajuns astăzi în discuţia Comisiei LIBE din Parlamentul European, la iniţiativa delegaţiei României. Europarlamentarul Monica Macovei a luat cuvântul la începutul şedinţei şi a arătat că, potrivit raportului MCV,  “Comisia Europeană spune că din Guvern trebuie să facă parte oamenii cei mai integri şi că este inacceptabil să facă parte din Guvern oamenii cu probleme penale”, ea referindu-se astfel la situaţia premierului Victor Ponta, protejat de Parlament, după ce DNA a cerut începerea urmăririi penale faţă de liderul PSD.

Macovei a mai spus că se încearcă modificarea Codului Penal, respectiv a Codului de Procedură Penală de către parlamentarii Puterii şi a acuzat parlamentarii români că se opun cererilor venite din partea procurorilor, punând astfel o barieră în calea Justiţiei.

Monicăi Macovei i-a răspuns europarlamentarul PSD Victor Boştinaru, care s-a plâns că o chestiune de interes naţional este din nou pe agenda Parlamentului European. Ulterior, a intervenit în dezbatere europarlamentarul PDL Traian Ungureanu, care a susţinut că respectarea principiilor democratice este o chestiune de interes universal. “Mă întreb de când încercarea de obstrucţionare a Justiţiei este o chestiune de interes naţional. Utilizarea mijloacelor democratice pentru a împiedica Justiţia nu este o problemă naţională, ci este o chestiune legală. Este un efect pervers, periculos şi, cu siguranţă, antieuropean. De aceea avem astăzi această dezbatere”, a spus Ungureanu.

La rândul lui, europarlamentarul liberal Cristian Buşoi s-a declarat „mâhnit“ pentru că majoritatea parlamentară a refuzat continuarea investigaţiei în cazul premierului Victor Ponta.

Preşedintele PPE, Manfred Weber, a cerut la 8 iunie discutarea situaţiei premierului Victor Ponta în Parlamentul European. „Situaţia din România este îngrjiorătoare. Este inacceptabil că PSD vrea să blocheze cercetările. Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie lăsată să investigheze spre a aduce lumină în cazul acuzaţiilor grave aduse lui Ponta“, a spus Manfred Weber, într-un comunicat.

Preşedintele PE, Martin Schulz, a propus ca subiectul să fie discutat în Comisie pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi în Conferinţa liderilor grupurilor parlamentare, înainte de a ajunge în plen.

Timmermans: Vom urmări amendamentele la Codul Penal

Comisia Europeană va urmări cu atenţie amendamentele aduse Codului Penal pentru a se asigura că nu va exista un atac la adresa Justiţiei din România, a declarat, joi, prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, în cadrul dezbaterii din Comisia LIBE a PE privind situaţia din România.

„Comisia Europeană nu este în poziţia de a comenta cazuri individuale. Ceea ce dorim este ca justiţia să poată funcţiona în mod independent. Ce observăm este că justiţia în România nu poate, aparent, să aibă acces la toate nivelurile guvernamentale“, a declarat, joi, prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European privind situaţia din România.

Oficialul european a precizat că se afla chiar în România în ziua anunţului DNA privind urmărirea penală a premierului Victor Ponta.

Timmermans a reamintit că, aşa cum a arătat şi ultimul raport MCV, „România a făcut progrese considerabile în eforturile sale de consolidare a statului de drept şi în lupta anticorupţie, dar se pune întrebarea dacă aceste eforturi sunt sustenabile“.

„Este nevoie în continuare de eforturi, vom fi foarte fermi - am spus asta în mod public tuturor politicienilor cu care m-am întâlnit atât din Guvern, cât şi din Parlament. CE va fi foarte atentă în monitorizarea separarării puterilor în stat în România. Acţiunile Parlamentului, oricare ar fi acestea, nu trebuie să ducă la limitarea independenţei justiţiei“ a spus prim-vicepreşedintele Comisiei.

El a avertizat că, dacă există amendamente care ar trebui să fie discutate cu factori din sistemul judiciar, acest lucru trebuie făcut.

Totodată, el a spus că a vorbit cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi le-a trimis şi scrisori, în care le-a semnalat că CE va fi foarte atentă pentru a fi sigură că nu există un atac la adresa justiţiei.

„După ce am vorbit cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi cu preşedintele Senatului, le-am scris, spunându-le foarte clar că CE va analiza orice amendament pentru a vedea dacă aceste amendamente limitează puterile şi independenţa justiţiei. Înţeleg că, urmare a scrisorilor mele şi a discuţiilor cu ambii preşedinţi, unele amendamente sunt încă examinate, nu au fost supuse la vot. Vom urmări foarte atent asta pentru a fi siguri că nu va exista un atac la adresa justiţiei“, a adăugat Frans Timmermans.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite