Cazul „cine strigă primul Cioloş“: Băsescu şi Ponta se ceartă chiar şi când se înţeleg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

Deşi au căzut amândoi de acord ca România să revendice portofoliul european al Agriculturii, iar acesta să fie ocupat tot de Dacian Cioloş, preşedintele Băsescu şi premierul Ponta au găsit şi aici un motiv de gâlceavă: cine avansează propunerea în Consiliul European.

Preşedintele Traian Băsescu i-a luat din nou faţa premierului Victor Ponta în negocierile pentru viitorul comisar european al României. Şeful statului a fost prezent ieri seara, la Bruxelles, la summitul extraordinar al Consiliul European. Oficial, liderii de stat şi de guvern din UE s-au întâlnit pentru a stabili succesorul lui Catherine Ashton în funcţia de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE. Neoficial, dar mult mai important pentru România, la Consiliul European s-au dus primele negocieri privind cele 28 de portofolii pentru comisarii europeni.

Conform legii, numele comisarului european este stabilit de guvernul naţional, deci de premierul Victor Ponta. Cele mai multe state sunt reprezentate în Consiliul European de premier, însă, România, conform Constituţiei, este reprezentată de preşedinte. În consecinţă, noul comisar român ar trebui să fie propus de Victor Ponta şi susţinut de Traian Băsescu la negocierile cu liderii europeni. Însă disensiunile dintre cei doi lideri politici români, animate de apropierea perioadei electorale, au făcut din nou ca România să fie mai altfel decât alte state europene.

„Nu e bine să conteşti, domnule Ponta“

În primă fază, preşedintele şi premierul s-au înţeles să-l susţină, deopotrivă, pe Dacian Cioloş pentru încă un mandat de comisar pentru Agricultură. Înţelegerea a fost confirmată de preşedinte, care, pe un ton relaxat, i-a atras atenţia premierului să nu facă imprudenţa de a-l contrazice. „Eu i-am spus premierului la telefon, sper să nu conteste, pentru că nu e bine să conteşti. L-am întrebat: «Domnule premier, rămânem pe varianta Cioloş?» A zis da!“, a  dezvăluit Băsescu.

De partea cealaltă, Victor Ponta spune că nu l-a mandat oficial pe şeful statului să-l susţină pe Cioloş. „În ceea ce priveşte nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona şi legii româneşti, Guvernul nominalizează un comisar. Domnul preşedinte vrea să îl nominalizeze el. Eu nu consider că... şi nu i-am dat acest mandat“, a ripostat Ponta. Replica lui Băsescu a venit cu câteva ore înainte de a pleca la summit.

„Eu nu am nevoie de un mandat pentru a participa la Consiliul European. Eu am obligaţia să apăr interesul naţional. Dacă Victor Viorel a crezut că face un joc public minţind din nou pe seama interesului naţional al României, eu nu permit acest lucru“, a spus Băsescu, care i-a amintit premierului că a uitat să facă demersurile legale, dacă tot ţinea să facă propunerea. „Premierul trebuia să deruleze o procedură acasă, să facă o propunere Parlamentului, conform legii 373/2013. La ora asta, când preşedintele Comisiei Europene este desemnat, România trebuia să aibă scrisoarea cu numele propus trimisă de Guvern şi el trebuia să fie de mult audiat. Nu-mi pot permite să nu spun azi (n.r.- ieri) un nume“ a spus Băsescu.

Legea invocată îi dă dreptate preşedintelui. „Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor UE.Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalziată de Guvern“, spune articolul 19 din Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.

În plus, Traian Băsescu a arătat că este complet acoperit de Tratatul UE propunându-l pe Cioloş şi a citat din articolul17. „Victor Viorel trebuie să citească asta: Consiliul, de comun acord cu preşedintele ales, adică Juncker, adoptă lista celorlalte personalităţi pe care le propune pentru a fi numite membri ai Comisiei. Alegerea acestora se efectuează pe baza sugestiei făcute de statele membre“, spune Tratatul UE, iar interpretarea preşedinteleui este următoarea: „Mergem la articolul 80 din Constituţia României şi vedem că preşedintele este cel care reprezintă ţara pe plan extern. Deci eu fac sugestia“, a tranşat problema Traian Băsescu.

„Situaţie rabinică“

Analistul politic Radu Magdin vede problema în felul următor: ambii politicieni au dreptate, dar România are de pierdut. „E o situaţie rabinică. Băsescu are dreptate când spune că ne reprezintă la Bruxelles, iar Ponta are dreptate când spune că Guvernul face nominalizarea. Aceasta neînţelegere este rezultatul conflictului îngheţat între Cotroceni şi Guvern, conflict alimentat de stenogramele publicate de preşedinte. Situaţia optimă ar fi un acord între Băsescu şi Ponta, pentru ca fiecare să facă lobby în familia sa politică: Pointa la socialişti, Băsescu la populari. În fond, propunerea vine în plic de la Ponta, însă Băsescu duce negocieri cu şiderii Europei“, spune Radu Magdin.

Citeşte şi:

Băsescu a plecat la Consiliul European: Premierul şi-a dat acordul telefonic pentru Cioloş. Nu e bine să conteşti, domnule Ponta!

Preşedintele Traian Băsescu participă astăzi la Consiliul European desfăşurat la Bruxelles. Şeful statului a anunţat, în emisiunea Evenimentul Zilei, că îl va propune, neoficial, pe Dacian Cioloş pentru încă un mandat de comisar pentru Agricultură. În acest sens, Băsescu spune că a obţinut acordul telefonic al premierului. Ponta are însă altă variantă.

Traian Băsescu: Mă gândesc să fac publice toate înregistrările cu Ponta de când este premier

Preşedintele Traian Băsescu, invitat în emisiunea „Evenimentul Zilei“, difuzată de B1TV, l-a avertizat pe premierul Victor Ponta că va publica toate discuţiile pe care le-au purtat la Palatul Cotroceni, „dacă va continua cu minciuna“. Băsescu şi Ponta au acum un nou motiv de ceartă: susţinerea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de comisar european.

Ponta: Băsescu vrea să nominalizeze el comisarul european, dar nu i-am dat mandat

Premierul Victor Ponta spune că preşedintele Traian Băsescu vrea să nominalizeze comisarul european, dar fără să aibă mandat din partea Guvernului. Şeful statului declara săptămâna trecută că s-a înţeles cu premierul în privinţa numelui şi portofoliului dorit de România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite