Cauza cutremurului: baronii locali
0Dacă seismele care zgâlţâie de două săptămâni comuna Izvoarele sunt încă un mister şi nimeni nu poate spune cu precizie ce anume le-a produs, cutremurul de pe scena politică are o cauză cât se poate de clară: supărarea baronilor locali.
Ieşirea lui Victor Ponta la adresa procurorului Papici, care a fost urmată imediat de numeroase replici, este rezultatul enervării băieţilor atotputernici din judeţe.
Supăraţi pe finalizarea dosarului privind fraudarea referendumului pentru suspendarea lui Băsescu, dosar care-l vizează pe vicepremierul şi baronul local Liviu Dragnea, colegii baroni din PSD au făcut ce ştiu ei cel mai bine: au bătut cu pumnul în masă. Că au făcut-o direct, la telefon sau prin interpuşi, mai puţin contează. Cert e că supărarea lor l-a determinat pe preşedintele partidului să iasă la tv şi să-l acuze că face dosare politice pe Papici, procurorul responsabil de trimiterea în judecată a lui Dragnea.
Evident, toţi cei care nu înţeleg jocul de putere din partidele româneşti s-au întrebat ce l-a apucat pe Ponta. Şi-a dorit mai multă mediatizare decât în scandalul Roşia Montană, nu-i era suficient scandalul pe noul cod rutier, ce l-a împins pe premier să declanşeze cutremurul care a avut replici resimţite până hăt, la Bruxelles şi Washington ? În fapt lucrurile sunt simple: în politica românescă, baronii te ridică, baronii te doboară. Lucrul ăsta îl ştie la fel de bine şi Traian Băsescu, un îndrăgostit de cutremure în politică, cel care a mărit amplitudinea scandalului Papici şi a explicat cum l-a sunat el pe procurorul general ca să-l dojenească. Tot un soi de liniştire a baronilor, din PDL de data asta (ştiu, mi se va spune că preşedintele s-a dezis de PDL, dar nu l-am auzit să simpatizeze cu PSD), cu mesajul: băieţi, sunt aici, n-am pierdut controlul, mă ocup.
Ce n-au prevăzut însă primii bărbaţi politici ai ţării este că mesajele lor de liniştire pentru alde Dragnea şi Ioan Oltean au neliniştit cancelariile occidentale. Sub lozinca „ iar i-a apucat pandalia pe ăştia din România”, atât UE cât şi Statele Unite ne-au trimis comunicate de calmare. Drăguţă în toată această nebunie este reacţia lui Crin Antonescu. Aflat într-o campanie susţinută pentru titlul de „cel mai bun şi înţelegător preşedinte”, liderul PNL a speculat momentul şi i-a dojenit iliescian şi pe Ponta şi pe Băsescu pentru intervenţia lor în treburile justiţiei. Nu ştiu dacă liderii occidentali pot uita însă ce declaraţii făcea Antonescu în vara lui 2012, când cu suspendarea preşedintelui. Oricum, încercarea moarte n-are.
Ca să concluzionez, calmarea baronilor ne-a costat scump şi de data asta. Şi zău dacă înţeleg pentru ce trebuie să facem aceste sacrificii naţionale de imagine. Ştiu că baronii locali au pentru partide o valoare financiară şi electorală inestimabilă. Însă pe noi, populaţia, ăştia nu ne ajută cu nimic. Din contră. Nu ştiu cum naiba se face, dar judeţele conduse de cei mai importanţi baroni au populaţiile cele mai nefericite. Ce-ar fi să-i punem noi pe Băsescu şi pe Ponta să aleagă: ori cu poporul, ori cu baronii locali ?
P.S. Tot vin informaţii dinspre cercurile de timizi din PSD ( oameni care ar vrea să scape de baroni, dar n-au curajul să le-o spună în faţă) că, virgulă, cariera lui Dragnea se va termina prin trimiterea lui în judecată. Îi anunţ pe respectivii sfioşi optimişti că nu-şi cunosc propriul partid. Prin trimiterea în judecată, simpatia faţă de baronul baronilor din PSD va creşte. Pentru activul de partid, Dragnea va deveni martirul care a luptat la referendum, chiar dacă nu cu mijloace prea ortodoxe, pentru înlăturarea duşmanului Băsescu. Alta era situaţia dacă era întrebat de procurori şi judecători cum a ajuns el baron bogat într-un judeţ sărac.