Cătălin Predoiu: O serie de dosare încă se procesează în justiţie şi domni din PSD şi partidul lui Tăriceanu au emoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, crede că PSD şi partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu au emoţii în privinţa unor dosare care se procesează, de unde şi ofensiva acestora la adresa Justiţiei.

„Nu politicianul face justiţie în justiţie. CSM, potrivit Constituţiei şi legilor de organizare judecătorească, face justiţie în justiţie, adică are Inspecţia Judiciară care evaluează şi va trage o concluzie. Deja, sunt proceduri în curs. Să nu se justifice atacurile asupra justiţiei şi credibilităţii ei printr-un caz particular. În fiecare zi, în România se judecă sute de mii de cazuri... Până una alta, Justiţia Română este pe un drum bun şi este în fruntea sondajelor de încredere, cred că asta este şi problema domnului Tăriceanu şi ăsta este şi scopul celor care fac acest atac la justiţie instrumentând un caz emoţional pentru a submina încrederea în această justiţie. De ce? Pentru că acolo, în mecanismul justiţiei, sunt încă dosare importante care se procesează. Fie la parchet, fie pe rolul instanţelor şi cred că o serie de domni sau tovarăşi mai bine zis din PSD, din partidul domnului Tăriceanu au oarecari emoţii. Atunci e bine, preventiv, să submineze încrederea în justiţie“, a susţinut Predoiu, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpress.

Prim-vicepreşedintele PNL a lăudat prestaţia Liviei Stanciu la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „În ceea ce priveşte preşedintele ÎCCJ, să vedem ce a făcut pentru imaginea României făcându-şi meseria, nu altceva. Luaţi rapoartele de ţară pe justiţie, vedeţi cum arătau menţiunile despre ÎCCJ până să preia doamna Stanciu primul mandat şi vedeţi cum arată acum. O să vedeţi o diferenţă pozitivă. Una dintre problemele constante în rapoartele de ţară a fost faptul că pe rolul ÎCCJ erau foarte multe dosare de mare corupţie care nu se judecau, se amânau ani de zile. Au fost cazuri celebre care au durat opt — nouă ani... Or, după preluarea mandatului de către Livia Stanciu, aceste dosare nu au mai trenat, s-au judecat la timp, s-au dat soluţii“, a mai spus Predoiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns scrisorii semnate de Călin Popescu Tăriceanu, în care şeful Senatului îi cerea „să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn, pe Livia Stanciu, preşedintele Curţii Supreme, şi Laura-Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA“.

„Referitor la solicitarea de înlăturare din funcţie a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizez că Preşedintele României nu dispune de asemenea competenţe constituţionale sau legale. În plus, Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor nu prevede instituţia demiterii, ci pe cea a revocării, ca modalitate juridică de încetare a unei funcţii de conducere exercitate de un judecător sau de un procuror înainte de termenul pentru care a fost numit. Măsura revocării nu poate fi luată de către Preşedintele României“, se arată în răspunsul lui Klaus Iohannis pentru Tăriceanu. Şeful Senatului i-a scris lui Iohannis folosind ca pretext faptul că Mariana Rarinca, acuzată de şantaj faţă de Livia Stanciu, preşedintele Curţii Supreme, a stat timp de şase luni îăn arest preventiv, apoi a fost achitată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite