Cât cheltuie statul cu un parlamentar? Cazul Andreea Paul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Andreea Paul. FOTO Facebook Andreea Paul
Deputatul Andreea Paul. FOTO Facebook Andreea Paul

Deputatul PNL Andreea Paul a cerut administraţiei Parlamentului să-i fie calculate toate cheltuielile pe care le-a făcut statul cu ea în cei patru ani de mandat. Suma totală, aproximativ 200.000 de euro, cu o lună înainte de terminarea mandatului său, în condiţiile în care reprezentanta PNL nu a avut funcţii de conducere în comisii şi nu a fost membru al BP al Camerei Deputaţilor.

„La finalul primului meu mandat de deputat am cerut administraţiei Parlamentului să mi se calculeze suma totală a cheltuielilor care au fost făcute de stat pentru cei patru ani de activitate. Nu ştiu de altă iniţiativă similară a vreunui alt parlamentar pe această temă, deşi mi se pare un gest firesc de transparenţă a legislativului, un gest firesc pentru cineva care doreşte să facă balanţa dintre cheltuieli şi rezultate sau să estimeze utilitatea costului public al unui post de parlamentar“, scris deputatul liberal Andreea Paul într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

„Astăzi prezint cheltuielile pe care statul român le-a efectuat pentru exercitarea mandatului meu de deputat de Ţara Oaşului, în perioada dec. 2012 - oct. 2016. Suma totală este de 888.081 lei - circa 197 mii de euro la un curs de 4,5 lei, aproximativ 50 de mii de euro anual sau 4.100 de euro lunar“, completează reprezentanta PNL care nu a mai prins loc pe listele PNL pentru parlamentarele din 11 decembrie. 

Andreea Paul cheltuieli CD

Potrivit calculelor făcute de Direcţia deconturi şi Direcţia generală resurse umane şi salariale din Camera Deputaţilor, statul a cheltuit următoarele sume pentru Andreea Paul. 

· 415.648 lei (92 mii de euro) – reprezintă suma forfetară pentru exercitarea mandatului de deputat în circumscripţia electorală (47% din totalul sumei), din care se plătesc salariile brute ale asistenţilor şi cheltuielile cu cabinetele parlamentare din Negreşti Oaş, Satu Mare şi Bucureşti;

· 335.946 lei (75 mii de euro) – este venitul meu salarial brut (38%), din care se reţin impozitele şi taxele la stat;

· 91.287 lei (20 mii de euro) – reprezintă diurna, cazarea şi transportul înspre circumscripţia electorală din Ţara Oaşului, judeţul Satu Mare (10%);

· 45.200 lei (10 mii de euro) – reprezintă suma forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie (5%).

„Având domiciliul în Bucureşti, la cheltuielile mandatului meu nu este inclusă cazarea în Bucureşti aşa cum beneficiază parlamentarii din provincie. Aşadar, această sumă de cheltuieli în patru ani este una dintre cele mai mici care se fac cu un parlamentar, iar la cheltuielile acestea se adaugă şi plăţile pentru "regia" Palatului Parlamentului“, mai precizează Andreea Paul. 

Fără funcţii de conducere

Andreea Paul nu a avut funcţii de conducere în cadrul comisiilor parlamentare şi nici nu a fost membră a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. În cazul în care ar fi avut funcţii de conducere, lunar aceasta ar fi avut în plus câteva sute de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite