Căpitanul Băsescu scufundă PDL. Cauzele dezastrului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Implicarea lui Traian Băsescu în campania ARD. Preşedintele a intrat direct în bătălia politică, dar asta nu a adus niciun câştig pentru alianţa de dreapta. La momentul intrării în campanie, cota de încredere a lui Traian Băsescu se situa sub cota PDL.

Identificarea totală a PDL cu Traian Băsescu. Partidul a executat orbeşte toate indicaţiile de la Cotroceni devenind un simplu instrument politic în mâinile preşedintelui. Marile decizii nu au fost hotărâte în urma dezbaterilor din partid, ci au fost impuse de Traian Băsescu. Tăierea salariilor şi a pensiilor, păstrarea lui Emil Boc ca preşedinte al partidului, debarcarea aceluiaşi Boc, înscăunarea lui MRU, toate au fost ordonate de Traian Băsescu, iar PDL a tras doar ponoasele. Nu în ultimul rând, constituirea ARD, mişcare politică menită să camufleze PDL, s-a dovedit a fi o tactică eronată. Probabil că PDL ar fi reuşit de unul singur să ia mai multe voturi, decât a luat în alianţă cu nişte partide inexistente, conduse de oameni fără anvergură, majoritatea dintre ei vânători de locuri în Parlament pe spinarea altuia. Vasile Blaga are aici o mare parte din vină. El a acceptat indicaţiile lui Băsescu şi a pus organizaţiile locale ale PDL să muncească în campanie pentru candidaţi paraşutaţi de la Noua Republică, Forţa Civică şi PNŢCD-Pavelescu, nişte închipuiri electorale care au consumat din resursele şi aşa reduse ale partidului.

Implicarea lui Traian Băsescu în campania ARD. Preşedintele a intrat direct în bătălia politică, dar asta nu a adus niciun câştig pentru alianţa de dreapta. La momentul intrării în campanie, cota de încredere a lui Traian Băsescu se situa sub cota PDL. E adevărat, preşedintele a crescut în perioada referendumului, dar apoi s-a întors repede undeva la 12-14% încredere. Evident, preşedintele a fost o locomotivă electorală, numai că a tras partidul înapoi. Traian Băsescu a umflat PDL, cât timp a fost în anii săi de maximă popularitate. Din 2010, Băsescu s-a prăbuşit în preferinţele electoratului şi faptul că a intrat din nou pe teren în tricoul portocaliu nu a făcut decât să stârnească huiduielile tribunelor.

Rămânerea lui Băsescu la Cotroceni în urma unei decizii la masa verde. Propaganda băsistă a încercat cu disperare să anuleze în conştiinţa publică imaginea rezultatelor de la referendum, adică 7,5 milioane de voturi pentru demiterea preşedintelui. Nimănui nu-i place să fie tras pe sfoară. Oamenii nu au mai ieşit în stradă, dar au păstrat ştampila de la referendum cu care au votat acum pentru USL. Sigur, nu toate voturile anti-Băsescu s-au regăsit în dreptul USL duminica trecută şi este normal să fie aşa. Dacă ar fi luat 7,5 milioane de voturi, USL ar fi avut 95% din Parlament. Dar unde sunt cele 10 milioane de voturi, ale celor care nu s-au dus la referendum? Trei milioane nu sunt în ţară. Restul nu s-au dus să voteze, nici cu USL, dar nici cu ARD. 

Criza de conducere la nivelul PDL. Aducerea lui Vasile Blaga la şefia PDL s-a făcut prea târziu. Partidul era prăbuşit ca popularitate şi nu mai era de făcut mare lucru. Traian Băsescu nu a acceptat schimbarea lui Boc la congresul din 2011 şi a complicat şi mai mult situaţia partidului în momentul în care l-a impus pe MRU drept premier şi urmaş politic al său. MRU şi PDL nu s-au potrivit de la început, iar protejatul preşedintelui nici măcar nu a considerat că este nevoie să se înscrie în PDL. Domnul Ungureanu a sperat să conducă România de unul singur, învestit doar de căpitanul Traian Băsescu. Nu a mers şi nu avea cum să meargă. PDL nu a crescut niciun lider în ograda proprie. Traian Băsescu a înlocuit tripleta Blaga-Berceanu-Videanu, pentru ca, mai târziu, să realizeze că nu are ce pune în loc. Pe cine? Pe Paleologu cu glumele sale infantile, pe Baconschi cu infatuarea sa supărată, pe Cristian Preda cu agitaţia sa sterilă? Dintre toţi a mai rămas Elena Udrea. Doamna Udrea a prăbuşit partidul la Bucureşti când a pierdut tot la locale. Dar, a revenit spectaculos la Roman unde, deşi s-a clasat pe locul al doilea, a câştigat mandatul la redistribuire cu un scor peste media PDL.

Incapacitatea PDL de a răspunde primului punct din programul cu care au venit la guvernare, combaterea corupţiei. În acest sens, aşteptările au fost mari, iar rezultatele insignifiante. Aceleaşi reţele ale băieţilor deştepţi au căpuşat bugetul de stat, dar, de data asta, la scară mult mai mare. Licitaţiile şi achiziţiile publice au devenit surse de bani pentru o clientelă rapace care a furat până la ultimul bănuţ, în timp ce populaţiei i se cerea să facă sacrificii.

Mărirea şi decăderea PDL este o poveste amară. În democraţie, nu poţi să minţi tot timpul pe toată lumea. De acum înainte, USL va răspunde în faţa acestui principiu. Dacă nu, va păţi la fel.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite