Candidatul PNL la Primăria Sectorului 5, Ovidiu Raeţchi: Există o criză de resurse umane în fiecare partid, generată de DNA. Asta dă şansa politicenilor tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Raeţchi l-ar putea înfrunta pe Cristian Rizea (PSD) în cursa pentru Primăria Sectorului 5 FOTO Adevărul
Ovidiu Raeţchi l-ar putea înfrunta pe Cristian Rizea (PSD) în cursa pentru Primăria Sectorului 5 FOTO Adevărul

Purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora şi candidatul formaţiunii la Primăria Sectorului 5, Ovidiu Raeţchi, a vorbit, la Adevărul Live, despre problemele sectorului păstorit, până de curând, de Marian Vanghelie, despre planurile sale privind câştigarea fotoliului de edil, dar şi despre mandatul de parlamentar care reprezintă cetăţenii din Diaspora.

Principalele declaraţii:

Cum a ajuns un parlamentar de Diaspora candidat la Primăria Sectorului 5?

Ajunge pe baza unor cercetări sociologice care au conturat profilul ideal pentru admnistraţia locală. Este un profil care solicită tinereţe, expertiză managerială, o capacitate de a dialoga cu parteneri din afara României. Sectorul 5 are un buget la undeva 180.000 de milioane de euro. Este un mister bugetul. L-am aflat neoficial. Parlamentarul de Diaspora poate să bifeze un astfel de obiectiv. Există o criză de resurse umane în fiecare partid generată de DNA. Asta dă şansa politicenilor tineri.

Eu, ca parlamentar de Dispora, am 57 de proiecte de lege iniţiate. Un singur proiect a devenit lege. Restul proiectelor au fost picate de coaliţia de guvernare. Aceasta este soarta parlamentarilor de Opoziţie. La 35 de ani, cât am eu, nu vreau să stau patru ani în Parlament şi să constat că am două, trei proiecte, care au devenit legi. Aş vrea cel puţin un mandat în Sectorul 5 pentru a vedea lucruri concrete ăn urma mea. 100 de blocuri reabilitate termic, câteva blocuri reabilitate, un metrou care să ajungă în Sectorul 5.

Toată viaţa am trăit la intersecţia dintre Sectorul 5 şi Sectorul 6. Copilăria mi-am petrecut-o efectiv în Sectorul 5. Cunosc problemele. Sectorul 5 are o mare problemă de identitate publică. Este Sectorul unde s-a născut Bucureştiul. Este sectorul unde se află Palatul Parlamentului şi Palatul Cotroceni. Din păcate, Sectorul 5 a fost confundat cu partea, mai degrabă, de Sud, lucru care este incorect. Ferentari nu este un bloc socialist care aşteaptă ajutoare sociale. Sunt profesori universitari care stau acolo.

Este de împărţit în patru zone. Zona de Nord, zona Palatului Cotroceni, care este o zonă ofertantă din punct de vedere turisitc şi istoric. Este zona Palatului Bragadiru, ascuns de sistematizările lui Ceauşescu. A doua zonă este zona Rahova, unde problemele sunt clasice: reabilitare de blocuri, parcuri de păzit. Este nevoie de o refacere a echipei de la Primărie. Urmează cele două picioare de intrare în Bucureşti: zona Alexandriei şi Ferentari, unde ai nevoie de o echip de cinci, şase, tineri care să se ocupe de atragere de fonduri europene.

Dreapta nu şi-a dorit prea mult să-l concureze pe Marian Vanghelie. A fost o demobilizare a electoratului.Trebuie să aducem la urne acest electorat. Dcaă dreapta este capabilă să-şi mobilizeze publicul, atunci, în primul tur este posibil să avem dreapta cu cel mai bun scor. Sunt patru colegii în Sectorul 5, zona Cotroceni, 13 septembrie, Panduri. Au acest profil. Mă gândesc la alegeri prezidenţiale, unde avem un candidat al stângii şi Klaus Iohannis care a rămas extrem de civilizat.

Dacă reuşim să stăm departe de tentaţiile populiste, vom genera acea necoie de adevăr. Stau de vorbă cu oameni din ferentari. Sunt oameni inteliigenţi. Dcaă vor vedea şi oferte oneste de dezvoltare, vor alege această ofertă. Sectorul 5 este sectorul în care plouă în casă oamenilor. Nevoie acestea, de o îngheţată, au fost satisfăcute acolo 15 ani. Expresia a fost Vanghelionul. Au cele mai puţine blocuri reabilitate. Această îngheţată s-a transformat întro mită. Oamenii au aceste informaţii. Este o îngheţată care costă foarte mult!

Cunosc garnitura de posibilii candidaţi la Primărie şi la Parlament. Candidatura ema din Diaspora a răspuns unui specific extrem de nişat. Mi se pare mai corect să dau şansa unei comunităţi mari, cum este cea din Spania, Italia. la primării, din cauza spaimei că primăriile pot fi primele vizate de eventuale anchete, interesul din partea politicienilor este mult mai mic. Riscam să pierdem acest Sector. Ne puteau duce să pierdem prin neprezentare. Mi s-a părut mai relevant să vin la Primărie.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu este parlamentar de Sectorul 5. Alina Gorghiu şi-a câştigat Colegiul din 2008. Alina Gorghiu este o garanţie că partidul se luptă din 2008. Este o echipă puternică, formată din tineri. Toţi suntem undeva la 30 de ani. Acea tandreţe cu Marian Vanghelie poate s-a întâmplat la un moment dat, dar s-a încheiat odată ce Alina Gorghiu a ajuns acolo.

Mergeţi prin Sectorul 5 şi vorbiţi cu oamenii. Îl regretă pe Marian Vanghelie?

O parte dintre ei, da, dar şi cei care îl regretă pe Vanghelie înţeleg că am intrat într-o altă fază. Obeictivul meu este ca în primii doi ani să avem un buget dublu. Ai nevoie de un dialog cu Ambasadele. Am avut şansa să vizitez Parlamente străine, să-i aduc aici şi să învăţ să atrag fonduri pentru România. Guvernul s-a trezit târziu. Premeirul a făcut un turneu în Orientul Mijlociu, deşi vorbim de primii finanţatori. Cred că pentru Sectorul 5 este nevoie de un proiect de dezvoltare şi un rebranding cultural zonal.

Există alte trei candidaturi pentru Primăria Sectorului 5. În toamnă vom avea cercetări sociologice. Undeva, în decembrie, vom vorbi de candidaturi finale. Este foarte posibil ca Marian Vanghelie să candideze. Dacă nu se va întâmpla asta, Marian Vanghelie este membru al unui partid reformist de stânga şi s-ar putea să sprijine candidatul stângii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite